Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η προσπάθεια συνεχίζεται...

Ολα, προς το παρόν, συνηγορούν, ότι ο αιφνιδιασμός της Deutsche Bank ξεπεράσθηκε με τις δυνατόν λιγότερες απώλειες, εξέλιξη που επιτρέπει στους ισχυρούς της αγοράς να συνεχίσουν (εάν το επιτρέψουν οι διεθνείς συνθήκες) την προσπάθεια από εκεί όπου διεκόπη την προηγούμενη Τετάρτη. Αλλωστε ο χορός των θετικών εκθέσεων για περιορισμένο αριθμό μετοχών καλά κρατεί...

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Από εκεί που τελείωσε η προηγούμενη εβδομάδα συνεχίζεται, θεωρητικά, πανομοιότυπη η τάση σταθεροποίησης της αγοράς, η οποία σε εβδομαδιαία βάση κατέγραψε απώλειες 1,44%.

Βλέπετε οι επιπτώσεις από την αποχώρηση των Γερμανών δεν είναι μονοδιάστατες. Αφενός μεν ”χάθηκε” το πλεονέκτημα - αφορμή των πολύ καλών αποτελεσμάτων της Alpha ή της 3Ε και αφετέρου το πλήθος των θετικών εκθέσεων, εκτιμήσεων κυρίως των ξένων οίκων.

Είναι γεγονός πως ”κάηκαν” ένα σωρό θετικές εκτιμήσεις μιας εβδομάδος, τόσες πολλές όσες δεν είχαν δημοσιοποιηθεί από τις αρχές Απριλίου έως και σήμερα.

Εάν υποθέσουμε πως διατηρείται η θετική φορά στα διεθνή χρηματιστήρια, θα πρέπει να αναζητηθούν εκείνες οι μετοχές που θα μπορούσαν να ωθήσουν υψηλότερα το Γενικό δείκτη, όχι όμως συνολικότερα τις εισηγμένες.

Αποτελεί κοινό μυστικό πως η αγορά από εδώ και στο εξής θα κινείται με τη μορφή τριών ταχυτήτων. Η όποια αντίδραση προφανώς και θα προέλθει από μετοχές εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπως είναι οι Εθνική, Alpha, ο αφυπνισθείς χθες ΟΤΕ, ΔΕΗ, Πειραιώς, αλλά και τίτλοι στους οποίους τοποθετούνται και νέοι παίκτες, όπως συμβαίνει στον ΟΠΑΠ ή τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Σε αυτή την περίπτωση ο Γενικός δείκτης θα πρέπει κατ’ αρχήν να διασπάσει ανοδικά και με συναλλαγές περισσότερες των 100 εκατ. ευρώ τις 2.185 μονάδες, μέχρι πρότινος, περιοχή στήριξης, και από το άνοιγμα της Τετάρτης μέχρι και χθες επίπεδο αντίστασης.

Όμως θα πρέπει να σημειωθεί ότι οποιαδήποτε κίνηση του Γενικού δείκτη ή του FTSE-20 δεν σημαίνει ότι θα παρασύρει κατηγορίες περιφερειακών μετοχών ή τίτλους της χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Είναι χαρακτηριστικό πως την προηγούμενη εβδομάδα, ο μεν FTSE-20 παρουσίασε αρνητική απόδοση –1,13%, ο Μidcap-40 απόδοση -1,38%, o δε Small Cap απόδοση -1,97%.

Δεν είναι τυχαίο επίσης πως σε όλες τις συνεδριάσεις της εβδομάδος, περίπου 50-60% του συνολικού τζίρου αφορούσε στις συναλλαγές επί αυστηρά επιλεγμένων και πολύ συγκεκριμένων μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης (Eurobank, Αlpha, ΟΠΑΠ, Εθνική και 2-3 ακόμη).

Για το λόγο αυτό επιμένουμε πως το νέο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί από τους ισχυρούς, ξένους και έλληνες, παίκτες και το οποίο επικεντρώνεται σε ένα μόνο μέρος της αγοράς θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες.

Αποτελεί άλλωστε μια νέα πραγματικότητα στη Σοφοκλέους στην οποία είτε μας αρέσει είτε όχι θα πρέπει σταδιακά να προσαρμοστούν και οι... μικρότεροι.

Ζητούμενο εύρος διακύμανσης για το Γενικό δείκτη οι 2.150-2.185 μονάδες και στην περίπτωση που απορροφηθεί μέχρι την Τρίτη, Τετάρτη η προσφορά ο επόμενος στόχος των 2.200 μονάδων.

Υ.Γ. Μην ξεχνάτε πως την Παρασκευή λήγουν τα Παράγωγα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v