Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με εκθέσεις οι ξένοι στηρίζουν τον FTSE-20

Εξακολουθούν οι θετικές εκθέσεις των ξένων οίκων για μια σειρά δεικτοβαρών μετοχών, ενώ παραμένει το ερώτημα για τη συμπεριφορά των νέων μετόχων της Eurobank. Πάντως, τα 2/3 των εισηγμένων έχουν και θα εξακολουθήσουν να έχουν πρόβλημα σε κάθε αρνητική διακύμανση του Γενικού Δείκτη.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Από τη συμπεριφορά συγκεκριμένων δεικτοβαρών μετοχών θα εξαρτηθεί σήμερα η τάση. Κατ’ αρχάς το περιθώριο των περίπου 0,60 ευρώ που διαμορφώνεται μεταξύ της τρέχουσας τιμής και της τιμής απορρόφησης της συμμετοχής της Deutsche Bank στη Eurobank θα κρίνει την πορεία της μετοχής.

Εάν για παράδειγμα οι αγοραστές στα 13,2 ευρώ προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις κοντά στην τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή, τότε σήμερα θα φανούν οι αντοχές και κυρίως η στρατηγική του ομίλου απέναντι στους νέους εταίρους.

Από την άλλη πλευρά, όπως σημειώνουν χρηματιστηριακοί αναλυτές, η Eurobank θα μπορούσε –θεωρητικά μέχρι στιγμής- να αντιμετωπίσει ένα ακόμη πρόβλημα.

Πρόβλημα που αφορά στον κατακερματισμό του ενιαίου πακέτου-ποσοστού που μέχρι πρότινος κατείχε με καθαρά επενδυτική λογική η Deutsche Bank, σε μια πανσπερμία διαχειριστών ξένων και εγχώριων θεματοφυλάκων ακόμη και βραχυπρόθεσμων ”παικτών”.

Κατά δεύτερον, η αναβάθμιση της τιμής-στόχου για τον ΟΠΑΠ στα 13,7 ευρώ από τη Morgan Stanley δημιουργεί ένα ακόμη αντίβαρο για τον FTSE- 20.

Αρχικά ήταν η Alpha, τώρα οι ξένοι αρχίζουν να καταπιάνονται με τον ΟΠΑΠ, πιθανότατα θα ακολουθήσει η ΔΕΗ, ενώ θετικές εκθέσεις πρόκειται να δημοσιευτούν την ερχόμενη εβδομάδα και για την Εθνική.

Παράλληλα, η σταθερή πορεία της μετοχής της Πειραιώς υψηλότερα των 8 ευρώ φέρνει στο προσκήνιο σιγά σιγά έναν ακόμη τραπεζικό όμιλο, που απειλεί ευθέως σε κεφαλαιοποίηση την Εμπορική.

Εάν επιτευχθεί σήμερα η σταθεροποίηση του FTSE-20 δεν θα πρέπει να περιμένουμε δυσάρεστες εκπλήξεις σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, γιατί από πλευράς επιμέρους μετοχών στη χθεσινή συνεδρίαση αναδείχθηκε η αδυναμία πολλών τίτλων, κυρίως της χαμηλής κεφαλαιοποίησης, να κρατήσουν τα κέρδη τους.

Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ στο πρώτο ημίωρο, χθες, οι πτωτικές μετοχές δεν ξεπερνούσαν τις 30, προς το τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης ήταν περισσότερες από 200. Δηλαδή, πλήρης αναστροφή της τάσης για τα περίπου 2/3 της αγοράς.

Σημείωση: Το περιεχόμενο της επιστολής της Deutsche Bank προς τον αρμόδιο ΥΠΕΘΟ μάλλον ”χρυσώνει” το χάπι παρά αποτελεί επαρκή δικαιολογία. Ιδίως εάν σκεφτούμε πως το σύνολο των κεφαλαίων που αποκομίζει η Deutsche Bank από την πώληση της συμμετοχής της Eurobank, συν τα πολλαπλάσια κεφάλαια από άλλες περιφερειακές ανάλογες κινήσεις, χρησιμοποιείται ήδη για τη χρηματοδότηση της επενδυτικής πολιτικής των Γερμανών στη Ρωσία.

Άρα, μήπως πρέπει να σκεφθούμε ότι - εσούσης μιας οξείας προεκλογικής περιόδου- πολύ σοβαρότερα την πολιτική προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων, που ομιλογουμένως υστερεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v