Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εδειξε χαρακτήρα η Σοφοκλέους!

Η ανοδική τάση της Alpha Bank (20,94 ευρώ), το θετικό γύρισμα της Εθνικής στο κλείσιμο, αλλά και η δραστηριοποίηση επενδυτικών σχημάτων στην περιφέρεια φανερώνουν την ύπαρξη αντανακλαστικών στην Σοφοκλέους, σε μία ημέρα που το σύνολο της αγοράς αιφνιδιάστηκε από την αποχώρηση της Deutsche Bank από την Eurobank (-7,27%).

Εάν η είδηση της ημέρας είναι η αποχώρηση της Deutsche Bank από την Eurobank, που οδήγησε σε απώλειες 7,27% στον τίτλο, η ουσία της συνεδρίασης εντοπίζεται στον απρόσμενα ισχυρό χαρακτήρα που επέδειξε η Σοφοκλέους.

Δηλ. η αγορά όχι μόνο έδειξε να χωνεύει μετά τις 12:30 την είδηση, αλλά επιπροσθέτως επέδειξε μια από τις καλύτερες σχέσεις πτωτικών προς ανοδικές μετοχές της τελευταίας εβδομάδος, με αρκετούς τίτλους της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης να καταγράφουν αξιοσημείωτα για τα δεδομένα της ημέρας κέρδη.

Ξεκινώντας από τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος εξ ορισμού εισέρχεται εκ νέου στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, πέραν των αναμενόμενων πιέσεων στη Εurobank χρήζει ιδιαίτερης προσοχής η αντανακλαστική κίνηση της Alpha Bank (2,25%) που έδειξε ότι είναι μετοχή πρώτης επιλογής στον κλάδο μεταξύ των ξένων θεσμικών επενδυτών.

Επίσης και η κίνηση της Εθνικής (+0,54%) παρότι το ”γύρισμα” διέπεται από... στοιχεία καλλωπισμού, παρα ταύτα ικανοποιεί, ενώ ευχάριστη κρίνεται σίγουρα η συνολικότερη έλλειψη διάχυσης στοιχείου πανικού στην ανακοίνωση της απόφασης της Deutsche Bank.

Όσον αφορά την ευρύτερη αγορά, απρόσμενη η δραστηριοποίηση επενδυτικών σχημάτων σε σειρά τίτλων της περιφέρειας με Alsinco, Τεχνοδομή, Στρίντζη, Βιοσώλ και Μαθιός να δίνουν κέρδη στους traders,, ενώ μετά τις 12:30 η επιβράδυνση των ρυθμών συναλλακτικής δραστηριότητας στην πτωτική κίνηση και η μετέπειτα ενίσχυση στην αντίδραση καταδεικνύουν το ”μάζεμα” τίτλων από συγκεκριμένες επενδυτικές δυνάμεις.

Το θέμα είναι τώρα να κλείσει όσο το δυνατόν ταχύτερα ο νέος κύκλος των placements που άνοιξε, διότι καλώς ή κακώς η Σοφοκλέους βομβαρδίζεται τον τελευταίο μήνα από αλλεπάλληλες προσφορές τίτλων που ενώ μακροπρόθεσμα σίγουρα δρουν θετικά, στο εγγύς μέλλον απαιτείται μια περίοδος νηνεμίας προκειμένου η αγορά να χωνέψει το νέο τοπίο.

Κοιτώντας την αγορά τεχνικά, παρότι η εικόνα διαστρεβλώνεται από την παράμετρο της Eurobank, το κλείσιμο του δείκτη στις 2.160,12 μονάδες δεν ακυρώνει την μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση, αφού η συνολικότερη συμπεριφορά των δεικτοβαρών τίτλων - εάν ”διαγράψει” κανείς τον ούτως ή άλλων προβληματικό ΟΤΕ, και την κατά περίπτωση πιεζόμενη Eurobank - είναι σε γενικές γραμμές θετική.

Τέλος όσον αφορά την αγορά παραγώγων, κάποιοι προνοητικοί βγήκαν το πρωί και δανείστηκαν με επιτόκιο έως και 9,9%, 600.000 τεμάχια Eurobank με την ώριμη λογική να υπαγορεύει πως για να το κάνουν αυτό προσμένουν σε κέρδος ίσο ή μεγαλύτερο του 10% σε σχέση με την τιμή των 14,68 ευρώ όπου και δανείστηκαν.

Σε μια τέτοια περίπτωση η λογική υπαγορεύει πως θα πρέπει να δούμε ένα placement της Eurobank στο εύρος 13,5 - 13,80 με ενδεχόμενο δυνητικής προσφοράς, αλλά και παράλληλη ύπαρξη πάτου στα 13 ευρώ, επίπεδο κάτω από το οποίο η ίδια η Deutsche Bank αρνείται να παραχωρήσει τη συμμετοχή της.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 125 εκατ. ευρώ (αυξημένη κατά 22,55% σε σχέση με τη προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 16,8 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν ένα πακέτο 127.360 τεμάχια της Alpha Bank στα 20,28 ευρώ, δύο πακέτα 258.500 και 762.656 τεμαχίων του ΟΠΑΠ στα 10,76 ευρώ και ένα πακέτο 50.000 τεμάχια της Εθνικής στα 18,42 ευρώ.

Επίσης, δύο πακέτα των 1.732 και 50.000 τεμαχίων της ΔΕΗ στα 18,84 και 18,62 ευρώ αντίστοιχα, ένα πακέτο 65.000 τεμάχια του ΟΤΕ στα 9,40 ευρώ και ένα πακέτο 49.990 τεμάχια της Intralot στα 15,06 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v