Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Ανάχωμα” στις πιέσεις Alpha και Εθνική

Εάν υποθέσουμε ότι συμβαίνει το πιθανότερο σενάριο, δηλαδή της άμεσης απορρόφησης της προσφοράς στην Eurobank, τότε η αγορά με αιχμή τις Alpha και Εθνική θα μπορούσε να βρει σημείο ισορροπίας και αναφοράς γύρω από τις 2.150 μονάδες. Αυτό που προέχει είναι η αντίδραση του Γενικού Δείκτη προς τις 2.185 μονάδες.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στο επίκεντρο του αγοραστικού (και όχι μόνο) ενδιαφέροντος κυρίως των ξένων διαχειριστών - αναλυτών έχει βρεθεί ο όμιλος της Αlpha Bank.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται ομοβροντία θετικών και μόνο εκθέσεων, οι οποίες ”συμφωνούν” ως προς την ανώτατη τιμή-στόχο των 25 ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όλοι ανεξαιρέτως αναγνωρίζουν πως με ρυθμό ανάπτυξης 20% (έναντι 13,5% του μέσου ευρωπαϊκού όρου) η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση των 3,9 δισ. ευρώ θεωρείται ”αστεία”.

Πρακτικά η χρηματιστηριακή αξία του ομίλου θα έπρεπε να αποτιμάται στα 4,1-4,15 δισ. ευρώ. Δεν θα πρέπει επίσης να διαφεύγει της προσοχής μας πως η συστοιχία θετικών εκτιμήσεων ισχυροποιήθηκε τις τελευταίες δύο ημέρες, αφότου δηλαδή φημολογήθηκε και έγινε γνωστή η αποχώρηση των Γερμανών από την Eurobank.

Σε ό,τι αφορά τον όμιλο της Eurobank, η αγορά θα περίμενε από τη διοίκησή της σαφέστερη επικοινωνιακή πολιτική, παρά το ότι οι πιέσεις στη μετοχή είναι καθαρά πρόσκαιρες και μόνο.

Άλλωστε το μείζον πρόβλημα της αγοράς δεν είναι η Eurobank που αύριο μεθαύριο θα βρει την ισορροπία της, αλλά ο ΟΤΕ που από πέρυσι την άνοιξη απαξιώνεται σταθερά.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως στη χθεσινή συνεδρίαση η μετοχή του ομίλου πέρασε από πλευράς κεφαλαιοποίησης στη δεύτερη θέση, παραχωρώντας την πρωτοκαθεδρία στον όμιλο της Εθνικής.

Και το χειρότερο όλων είναι ότι θα υπάρξει περαιτέρω διολίσθηση της μετοχής, αφού χθες οι Νορβηγοί ”άδειασαν” όσους διέρρεαν πως ο ΟΤΕ έχει αποστείλει προτεινόμενη τιμή για το ποσοστό της CosmΟΤΕ.

Καθαρά τεχνικά, θα επιμείνουμε πως η αγορά δεν έχει χάσει ακόμη τη μεσοπρόθεσμα ανοδική της τάση, αν και αστάθμητος παράγοντας παραμένει το ενδεχόμενο νέων πιέσεων στην τιμή της Eurobank προς τα 13,2 ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά, όπως φάνηκε χθες προς το κλείσιμο της συνεδρίασης λειτούργησαν εξισορροπητικά κυρίως η Alpha και δευτερευόντως η Εθνική, ενώ στο σύνολό τους οι ισχυρές χρηματιστηριακές απορροφούσαν την προσφορά που εκδηλωνόταν στη μετοχή της Eurobank.

Μετοχές-σηματωροί για σήμερα θα παραμείνουν τίτλοι εταιριών μεσαίας -χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, ξεκινώντας από τις Επιχειρήσεις Αττικής που ισχυροποιούνται μετά την απόκτηση μειοψηφικού πακέτου (από τη Mitica), ΔΟΛ, Εθνική Ασφαλιστική, Αστήρ, ΚΛΩΝΑΤΕΞ, Μπαλλής, Κορασίδης, ΑΕΓΕΚ, Μαθιός, κ.ά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v