Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Βαγδάτη, το Βιετνάμ και οι αγορές!

Οι Αμερικανοί έχουν χάσει μέχρι σήμερα στο Ιράκ περισσότερους άνδρες απ’ ό,τι είχαν χάσει στο Βιετνάμ στα πρώτα τρία χρόνια. Είναι φανερό ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά. Κι οι αγορές δεν μπορούν να αφήσουν ασχολίαστα τα γεγονότα.

Η Βαγδάτη, το Βιετνάμ και οι αγορές!
Οι Αμερικανοί έχουν χάσει μέχρι σήμερα στο Ιράκ περισσότερους άνδρες απ’ ό,τι είχαν χάσει στο Βιετνάμ στα πρώτα τρία χρόνια. Είναι φανερό ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά. Κι οι αγορές δεν μπορούν να αφήσουν ασχολίαστα τα γεγονότα. Πόσο μάλλον όταν αυτά μπορεί να τις εμπλέξουν σε περιπέτειες...

Η 11η Σεπτεμβρίου αποτέλεσε ημερομηνία-σταθμό για τις χρηματιστηριακές αγορές και σηματοδότησε με τον πλέον τραγικό τρόπο το τέλος μιας ανέμελης δεκαετίας, κατά την οποία οι χρηματιστηριακές υπεραξίες είχαν ωθήσει τον πολιτισμένο κόσμο σε αύξηση της κατανάλωσης.

Σήμερα η κατάσταση είναι σαφώς διαφοροποιημένη σε σχέση με τα μέσα της περασμένης δεκαετίας.

Με το ερώτημα ποιος θα καλύψει τα μεγάλα ελλείμματα των Αμερικανών να παραμένει αναπάντητο, η προσπάθεια των Αμερικανών να βρουν τη λύση για όλα τους τα προβλήματα στα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου του Περσικού Κόλπου μεταβάλλεται σε εφιάλτη.

Το κόστος των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών δεν είναι μόνο πολιτικό, αλλά και οικονομικό. Και γνωρίζουμε όλοι μας πόσο εύκολα οι αγορές βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο, όταν λίγες μέρες νωρίτερα όλοι ορκίζονταν ότι ήταν στα σίγουρα μισογεμάτο.

Είναι ένας κίνδυνος ορατός, τον οποίο οφείλουμε να έχουμε υπόψη μας. Το ένα Σαββατοκύριακο αιματοκυλίστηκε το Ριάντ και το αμέσως επόμενο η Κωνσταντινούπολη. Ο στόχος αυτών των επιθέσεων είναι φανερός και είναι φυσικό να ανησυχούμε.

Πόσο μάλλον όταν οι ξένες αγορές βρίσκονται στα ”υψηλά” τους. Και πολλοί επενδυτές ίσως νιώσουν ότι έφτασε η ώρα να πάρουν κάποια από τα κέρδη τους.

Η αισιόδοξη πλευρά είναι τα καλά νέα από την αμερικανική οικονομία. Μένει να αποδειχτεί ότι αυτά θα έχουν και συνέχεια, ότι δεν ήταν αποτέλεσμα διαολεμένων συμπτώσεων...

Στη Σοφοκλέους τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά, όχι κατά ανάγκη και καλύτερα. Δεν βρισκόμαστε στα ”υψηλά” μας και πριν από λίγες μέρες πιστέψαμε ότι θα μπορούσαμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Οι αυξημένοι όγκοι των συναλλαγών μας έπεισαν γι’ αυτό το σενάριο.

Στη συνέχεια, όμως, ήρθε η απόφαση της Deutsche Bank για τη Eurobank και η σούπα ”έκοψε”. Επιστρέψαμε και πάλι σε χαμηλούς όγκους συναλλαγών και σε αρκετές μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης παρατηρήσαμε αυξημένη προσφορά. Χάσαμε μία καλή ευκαιρία...

Τώρα όλα εξαρτώνται από τις ξένες αγορές. Μπορεί να μην τις ακολουθήσαμε στην άνοδο, αλλά είναι βέβαιο ότι θα παρακολουθήσουμε με ενδιαφέρον την πιθανή τους διόρθωση!

Θανάσης Μαυρίδης

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v