Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαμηλό βαρομετρικό στη Σοφοκλέους

Στη δίνη των γεωπολιτικών ανησυχιών και της κατ’ επέκταση διόρθωσης των διεθνών αγορών βρέθηκε σήμερα η Σοφοκλέους, καθώς αρκετοί ”πήραν” τα κέρδη τους στα βαριά χαρτιά, ενώ η αναλογία πτωτικών προς ανοδικές μετοχές διαμορφώθηκε στο 10/1.

Η αγορά ”άδειασε” σήμερα, αν και στην επιφάνεια τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν χειρότερα.

Εξηγούμαστε: Έχουμε δει ”καλύτερες” συνεδριάσεις για την αγορά, με χειρότερο κλείσιμο σε Δείκτη.

Λόγω όμως της διαρκούς μεταστροφής κεφαλαίων προς την υψηλή κεφαλαιοποίηση, η οποία σήμερα μετατράπηκε κυριολεκτικά σε ”ταμπούρωμα”, η ”βιτρίνα” της αγοράς παραμένει σχετικά άθικτη, ελκυστική ακόμα, την ίδια στιγμή όμως που η συντριπτική πλειονότητα των τίτλων σήμερα δεν μπορούσε να βρει αγοραστές.

Με 10 πτωτικές για κάθε μία ανοδική μετοχή, και 140 μετοχές να υποχωρούν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 3% (μέχρι στιγμής, σε καθημερινή βάση, 300+ μετοχές έμεναν μέσα στο εύρος του συν-πλην 3%), δημιουργείται η εντύπωση πως η αγορά έχει μπει σε διορθωτική τροχιά, έχοντας αποπερατώσει την περίοδο συσσώρευσης της.

Στον αντίποδα όμως, ο Γενικός Δείκτης θα πρέπει να επιστρέψει στο εύρος των 2.000-2.080 μονάδων για να πούμε το ίδιο, επίπεδο τιμών από το οποίο απέχει ακόμα περίπου 5% αθροιστικά, ποσοστό διόλου ευκαταφρόνητο.

Το παραπάνω σενάριο θα μπορούσε να μετουσιωθεί σε πράξη αν η υψηλή κεφαλαιοποίηση συμπεριφέρονταν αγελαία. Δεν το κάνει όμως, διότι κάθε μετοχή έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Έτσι, στην περίπτωση της Εθνικής (-3,1%), είναι πασιφανές πως το 1-1,5 ευρώ που δίνει ο τίτλος σε σχέση με την τιμή διάθεσης αποτελεί ένα πολύ ωραίο ”μπόνους” σε μια αμιγώς πτωτική ημέρα όπου μεταστρέφονται μαζικά κεφάλαια στα ομόλογα και το χρυσό.

Μια από τα ίδια σε Alpha και Πειραιώς, όπου τα κέρδη από την διάθεση είναι σημαντικά, ενώ ΔΕΗ και ΟΠΑΠ διαφέρουν, ”κρατώντας” τον Δείκτη, καθώς αφενός είναι αμυντικές μετοχές, αφετέρου δίνουν υψηλές μερισματικές αποδόσεις και η ζήτηση για τα προϊόντα τους είναι ανελαστική, άρα δρουν ως πόλοι κεφαλαίων.

Ακόμα, υπάρχει η πτυχή του ΟΤΕ (-0,8%), ο οποίος ακριβώς επειδή έχει ήδη τιμολογήσει τα χειρότερα, δεν ακολουθεί το αντίστοιχο ”ξεφούσκωμα” των αποτιμήσεων των τηλεπικοινωνιακών μετοχών στην Ευρώπη, ενώ σαφώς ευάλωτες είναι οι μετοχές ελληνικών εισηγμένων που έχουν dual-listing, με κυριότερη αυτή της Coca Cola HBC (-2,6%) που λόγω του διεθνούς αρνητικού κλίματος εξ’ ορισμού διορθώνουν.

Το ζήτημα είναι ένα: Αυτή τη στιγμή η γεωπολιτική αστάθεια είναι αυτή που πιέζει τις διεθνείς αγορές. Πτυχή, που δύσκολο να απομακρυνθεί μετά τα τελευταία γεγονότα.

Άρα, θα πρέπει να προβλέψουμε την άσκηση – βραχυπρόθεσμα πάντα – εντονότερων πιέσεων στο εξωτερικό. Η Σοφοκλέους, καλείται να αυτονομηθεί.

Με το 38% των τίτλων του FT 20 σε χέρια ξένων θεσμικών, αυτό καθίσταται δυσκολότερο, από την άλλη όμως κάποιες ελληνικές εισηγμένες έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Όπως και η οικονομία μας. Άρα, δεν αποκλείεται το σενάριο της μερικής, έστω αυτονόμησης. Για την ευρύτερη αγορά όμως, η ύπαρξη δυνητικής προσφοράς μάλλον καθιστά απαγορευτική την όποια έκφραση θετικών κρίσεων.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 89 εκατ. ευρώ (μειωμένη κατά 21,93% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής) εκ των οποίων τα 7,8 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν ένα πακέτο 45.000 τεμάχια της Μπάμπης Βωβός στα 17,04 ευρώ, δύο πακέτα των 200.000 και 189.000 τεμαχίων του ΟΠΑΠ στα 10,76 ευρώ και ένα πακέτο 50.000 τεμάχια της Εθνικής στα 18,64 ευρώ.

Επίσης, ένα πακέτο 70.366 τεμάχια του ΟΤΕ στα 9,54 ευρώ, ένα πακέτο 200.000 τεμάχια της Δέλτα Συμμετοχών στα 5,96 ευρώ, ένα πακέτο 5.115 τεμάχια της ΔΕΗ στα 18,72 ευρώ, ένα πακέτο 200 τεμάχια της Byte στα 3,30 ευρώ και ένα πακέτο 1.100 τεμάχια της Ευρωσύμβουλοι στα 2,80 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v