Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σινιάλα ανάκαμψης από το εξωτερικό

Σταθεροποιητικές τάσεις κυριαρχούν στις διεθνείς αγορές σήμερα, εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε θετική αναστροφή του κλίματος στη Σοφοκλέους. Στα ”υπ’ όψιν” της αγοράς η διαφαινόμενη αναβολή του διεθνούς διαγωνισμού για στρατηγικό επενδυτή στο Τ. Ταμιευτήριο.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις σε συνδυασμό με τη ρευστότητα που επικρατεί στο κυβερνών κόμμα, αλλά και με τη λήξη των συμβολαίων την ερχόμενη Παρασκευή επιτείνουν τις ανησυχίες για συνέχιση της διόρθωσης.

Συν τοις άλλοις, οι όποιες εξελίξεις δρομολογούνται από χθες για την... περιβόητη πλέον μερική αποκρατικοποίηση (μετοχοποίηση ή μερική ιδιωτικοποίηση ή όπως αλλιώς το θεωρεί το ΥΠΕΘΟ) του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, μόνο προς τη βελτίωση του κλίματος δεν συμβάλλουν.

Ωστόσο, παρά τις αρνητικές παραμέτρους, η αγορά δεν έχει εισέτι απολέσει την ανοδική της φορά. Για να επαληθευθεί βέβαια το θετικό ενδεχόμενο, θα πρέπει ο Γενικός Δείκτης σήμερα-αύριο να μην υποχωρήσει πτωτικά σε κλείσιμο χαμηλότερο των 2.127 μονάδων. Σε αυτή τη φάση η στήριξη ορίζεται στις 2.080-2.085 μονάδες.

Μια ακόμη παράμετρος που επηρεάζει την αγορά είναι το ”παιχνίδι” στην αγορά παραγώγων. Ισχυροί ”παίκτες” πωλούσαν μετοχές των Alpha, Εμπορικής και Πειραιώς που είχαν δανειστεί, ενώ άλλοι ξαναγοράζουν μετοχές των Εθνικής και Πειραιώς.

Εάν υιοθετήσουμε το θετικό σενάριο (που συγκεντρώνει τις μικρότερες πιθανότητες), τότε για να αντιδράσει η αγορά, θα πρέπει αφενός μεν να ενισχυθούν οι προαναφερθείσες μετοχές, αφετέρου να επανέλθουν σε ανοδική φορά οι μετοχές των Eurobank, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, Ελληνική Τεχνοδομική και Τιτάν. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Εθνική Χρηματιστηριακή δίνει τιμή-στόχο για τον ΟΤΕ τα 11 ευρώ.

Παράλληλα, κυρίως οι ξένοι, φαίνεται να ενισχύουν τις θέσεις τους σε μετοχές των ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, ενώ για τη σταθερότητά τους τις τελευταίες ημέρες ξεχωρίζουν τις ΕΧΑΕ, Γερμανό, Hyatt, Folli Follie, ΚΑΕ και λίγους ακόμη τίτλους. Να προσεχθούν η σταθερή τελευταία συμπεριφορά της Τέρνα, που εντός της εβδομάδος ανακοινώνει τα αποτελέσματα εννεαμήνου, η νέα ανώτερη τιμή έτους της Βέτεριν, η αξιοπιστία της Πλαίσιο ή του Βασιλόπουλου ή των Ρόκα, Κλήμαν, Μπενρουμπή και ορισμένων θυγατρικών της Βιοχάλκο.

Σημ.: Στο ”παιχνίδι” των κεφαλαιοποιήσεων, να προσεχθεί πως ο ΟΤΕ ξαναπαίρνει κεφάλι με κεφαλαιοποίηση 4,768 δισ. ευρώ, τη δεύτερη Εθνική με 4,693 δισ. ευρώ, ενώ η Πειραιώς (1,347 δισ. ευρώ) πλησιάζει ”επικίνδυνα” την Εμπορική (1,555 δισ. ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v