Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόκκινος συναγερμός!

Η Σοφοκλέους καλά κρατεί, μέχρι να κάνει και πάλι την εμφάνισή του το γνωστό παρασύνθημα ”πουλήστε και θα τα βρείτε όλα φθηνότερα”!...

Κόκκινος  συναγερμός!
Τα πράγματα έχουν γίνει και πάλι πολύ δύσκολα. Με τις ξένες αγορές να καταγράφουν απώλειες της τάξης του 3%, δεν θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε κάτι διαφορετικό.

Η Σοφοκλέους καλά κρατεί, μέχρι να κάνει και πάλι την εμφάνισή του το γνωστό παρασύνθημα ”πουλήστε και θα τα βρείτε όλα φθηνότερα”!...

Ό,τι δεν ανεβαίνει, κατεβαίνει! Μετά από μία παρατεταμένη περίοδο συσσώρευσης του γενικού δείκτη τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών στα επίπεδα των 2.200 μονάδων, είναι φυσικό οι πωλητές να ευνοούν μία πτώση των τιμών σε χαμηλότερα επίπεδα. Και υπήρξαν πωλητές!

Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο η Σοφοκλέους δεν μπόρεσε να ακολουθήσει την άνοδο των ξένων αγορών. Όσο καλές κι αν είναι οι προβλέψεις των εκθέσεων των διεθνών οίκων, η ουσία βρίσκεται στο ταμπλό.

Όταν ανά δύο σεντς είναι τοποθετημένα δεκαχίλιαρα και εικοσαχίλιαρα για πώληση στη ΔΕΗ, στην Εθνική ή στον ΟΤΕ, τότε μιλάμε για ένα ουσιαστικό φράγμα στην πορεία του Γενικού Δείκτη.

Αν οι πωλητές στα blue chips ήταν τα μεγάλα σπίτια του εξωτερικού, όπως θέλουν οι φήμες της αγοράς, θα πρέπει να είμαστε αρκετά επιφυλακτικοί για τη συνέχεια.

Μία πολύ ανησυχητική φήμη στην αγορά είναι εκείνη που υποστηρίζει ότι μεγάλος ξένος θεσμικός επενδυτής περιορίζει αισθητά τη θέση του στην ελληνική αγορά. Ελπίζουμε η φήμη αυτή να μην έχει σχέση με την πραγματικότητα.

Σε διαφορετική περίπτωση θα επηρεάσει πολύ άσχημα την αγορά μας. Μετά την αποχώρηση της Deutsche Bank, οποιαδήποτε είδηση ανάλογου περιεχομένου θα έχει ολέθριες συνέπειες.

Σε κάθε περίπτωση η συνέχεια θα δοθεί από την πορεία των ξένων αγορών. Η Σοφοκλέους, όμως, φαίνεται να έχει να αντιμετωπίσει ένα ακόμη εμπόδιο. Την εσωστρέφειά της, η οποία επιστρέφει απειλητικά, όπως φάνηκε και με τους χθεσινούς χαμηλούς όγκους των συναλλαγών της…

Θανάσης Μαυρίδης

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v