Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε φόντο γκρίζο...

Την πρώτη φορά ο Γενικός Δείκτης έφτασε τις 2.300 μονάδες και όλοι περιμέναμε τις 2.500. Τη δεύτερη δηλώσαμε ευχαριστημένοι αν ξαναπιάναμε τις 2.300 μονάδες, κρυφοκοιτάξαμε προς τις 2.500 και στις 2.200 νιώσαμε τη μηχανή να αγκομαχά. Στο σχετικό διάγραμμα η ψυχολογία έχει σαφώς πάρει κεφάλι προς τα κάτω!

Σε φόντο γκρίζο...
Την πρώτη φορά ο Γενικός Δείκτης έφτασε τις 2.300 μονάδες και όλοι περιμέναμε τις 2.500. Τη δεύτερη δηλώσαμε ευχαριστημένοι αν ξαναπιάναμε τις 2.300 μονάδες, κρυφοκοιτάξαμε προς τις 2.500 και στις 2.200 νιώσαμε τη μηχανή να αγκομαχά.

Στο σχετικό διάγραμμα η ψυχολογία έχει σαφώς πάρει κεφάλι προς τα κάτω! Στις αγορές ποτέ δεν πρέπει να πει κανείς ποτέ! Αυτό το γνωρίζουμε. Ότι μιλάμε, δηλαδή, με πιθανότητες. Κι αυτή τη στιγμή οι πιθανότητες είναι εναντίον της αγοράς.

Ο βασιλιάς των αγορών, ο Dow Jones, θα δώσει το πρόσταγμα. Οι πιστοί υπήκοοι θα ακολουθήσουν. Κατά πρώτο λόγο, λοιπόν, έχει σημασία το πώς θα διαμορφωθούν τα πράγματα στις αγορές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Κατά δεύτερο τα πράγματα στο εσωτερικό θα κριθούν από το αν θα υπάρξουν ή όχι διαθέσιμες δυνάμεις να σηκώσουν τον σταυρό του... μαρτυρίου. Κι εδώ γεννάται πράγματι ένα θέμα, για το αν υπάρχουν αγοραστές διατεθειμένοι να ψωνίσουν σε υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Αν πράγματι υπάρχουν, γιατί δεν το έχουν ήδη πράξει; Κι ας μην ξεχνάμε ότι τις προηγούμενες βδομάδες δόθηκαν πολλές ευκαιρίες από την αντίστοιχη πορεία των ξένων αγορών...

Οι ελπίδες πολλών επενδυτών έχουν εναποτεθεί στην προοπτική των εκλογών. Αν εννοούν ότι θα επαναληφθεί το σκηνικό του 2000, θα πρέπει προηγουμένως να ελέγξουν τα αποτελέσματα των γκάλοπ. Ποιος αλήθεια θα τολμήσει να παίξει το παιγνίδι του 2000 με το κυβερνών κόμμα να υστερεί έξι και επτά ποσοστιαίες μονάδες από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Αν υπάρχει μία ελπίδα για τη Σοφοκλέους, υπό τις παρούσες συνθήκες, αυτή περνάει αναγκαστικά μέσα από την πορεία των ξένων αγορών και εν συνεχεία από τις διαθέσεις των ξένων επενδυτών. Αυτοί έχουν την απαραίτητη ρευστότητα για να προκαλέσουν ένα χρηματιστηριακό φαινόμενο άξιο λόγου.

Κι ένας λόγος για τον οποίο θα μπορούσαν να το κάνουν, θα ήταν επειδή έχουν ελληνικές μετοχές και ίσως θα ήθελαν κάποια στιγμή να μειώσουν τις θέσεις τους. Θα μπορούσαν πράγματι να το κάνουν. Αρκεί να το θελήσουν!

Αν θέλουμε πάντως να μιλούμε επί πραγματικών γεγονότων και όχι στη βάση ευφάνταστων σεναρίων, η κατάσταση στην αγορά δεν είναι καλή αυτή τη στιγμή. Χρειάζεται να γίνουν περισσότερα πράγματα από μία ή δύο ανοδικές συνεδριάσεις (καλοδεχούμενες έστω κι αυτές).

Το βασικό συστατικό της συνταγής της ανόδου παραμένει ακριβώς το ίδιο σε κάθε εποχή: Ρευστότητα!

Θανάσης Μαυρίδης

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v