Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής

Το χθεσινό τρομοκρατικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη και την επιρροή που είχε στα διεθνή χρηματιστήρια, το 2% της Εθνικής που πάει στα ασφαλιστικά ταμεία από το Δημόσιο, το ”υψηλό” ευρώ, αλλά και τα μεγέθη εννεαμήνου των Cosmote, Τιτάν, Folli Follie, ΕΥΔΑΠ σχολιάζουν μεταξύ άλλων τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής
Το χθεσινό τρομοκρατικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη και την επιρροή που είχε στα διεθνή χρηματιστήρια, το 2% της Εθνικής που πάει στα ασφαλιστικά ταμεία από το Δημόσιο, το ”υψηλό” ευρώ, αλλά και τα μεγέθη εννεαμήνου των Cosmote, Τιτάν, Folli Follie, ΕΥΔΑΠ σχολιάζουν μεταξύ άλλων τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής.

Τρομοκρατικό Χτύπημα: Για συναγερμό σε Ουάσιγκτον και Λονδίνο κάνει λόγο η Ημερησία ύστερα από την ”11η Σεπτεμβρίου της Τουρκίας” -όπως χαρακτηρίζει το χθεσινό χτύπημα- ενώ τονίζει πως κλονίζεται η τουρκική οικονομία.

Η Εξπρές από την πλευρά της αναφέρει πως το κύμα πανικού που προκάλεσαν οι δυο πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις είχε σοβαρές επιπτώσεις στις τουρκικές αγορές, καθώς και στο Χρηματιστήριο Αξιών της Κωνσταντινούπολης.

Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, όλο και πιο βαθιά στον φαύλο κύκλο της βίας και του αίματος σπρώχνουν τον κόσμο τα τυφλά τρομοκρατικά χτυπήματα.

Κυβέρνηση: Περισσότερα από 3,5 δισ. ευρώ οφείλει να εξοικονομήσει η κυβέρνηση μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2003, προκειμένου να συγκρατήσει το χρέος στα ποσοστά που έχει εγγράψει ως εκτίμηση στο νέο προϋπολογισμό, όπως αναφέρει η Εξπρές.

Σοφοκλέους: Ανησυχία για κερδοσκοπικά παιχνίδια εκφράζονται στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με το Κέρδος.

Πώς συγκρίνεται η Αθήνα με Μαδρίτη, Μιλάνο, Λισσαβώνα και Κωνσταντινούπολη αναλύει η εφημερίδα Μέτοχος και Επενδύσεις, σημειώνοντας πως σε μια περίοδο που έχει καταστεί προφανές πως η πορεία της Σοφοκλέους εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις διαθέσεις επενδυτικών κεφαλαίων, ”τεστάρεται” με συγκεκριμένα κριτήρια η ελκυστικότητά της σε σχέση με εκείνα τα χρηματιστήρια που συναγωνίζονται μαζί της για το επενδυτικό ενδιαφέρον ξένων οίκων.

Διεθνείς Αγορές: Χωρίς γεωγραφικά όρια, το ”νέφος της τρομοκρατίας”, όπως εκδηλώθηκε στην Κωνσταντινούπολη, πέρασε τα όρια του Ατλαντικού καλύπτοντας ευρωπαϊκά εδάφη και υπενθυμίζοντας με δραματικό τρόπο τη μεγαλύτερη απειλή κατά των ήδη εύθραυστων ισορροπιών της παγκόσμιας οικονομίας, τονίζει η Εξπρές.

Το Κέρδος εκτιμά πως τα χρηματιστήρια είναι ”καταδικασμένα” να ζήσουν στη νέα πραγματικότητα, ενώ τονίζει πως οι αγορές ”χορεύουν” στο ρυθμό της τρομοκρατίας.

Η Ναυτεμπορική από την πλευρά της σημειώνει πως οι αγορές αντέδρασαν με ψυχραιμία στο χτύπημα, καθώς, όπως συμπληρώνει, παρατηρήθηκε απορρόφηση πιέσεων μετά τον πρώτο πανικό από τις εκρήξεις στην Πόλη.

Ευρώ: Οι γερμανικές εξαγωγές και οι γαλλικές καταναλωτικές δαπάνες έγιναν ”ατμομηχανή” της ευρωπαϊκής ανάπτυξης στο τρίτο τρίμηνο του έτους, όπως αναφέρει το Κέρδος. Το Βήμα επισημαίνει πως η ιλιγγιώδης άνοδος του ευρώ απειλεί εξαγωγές και ανάπτυξη.

Ανατιμήσεις: Τρίζει η πολιτική παρεμβάσεων του υπουργείου Ανάπτυξης για έλεγχο ανατιμήσεων που παρατηρούνται στην αγορά, τονίζει το Βήμα, που συμπληρώνει πως αντιδρούν οι βιομήχανοι, ενώ μετέωρο παραμένει το πλαφόν σε εμφιαλωμένα νερά.

Μεγέθη Εννεαμήνου: Τα μεγέθη εννεαμήνου των Τιτάν, ΕΥΔΑΠ, Cosmote και Folli Follie σχολιάζει μεταξύ άλλων ο οικονομικός Τύπος της Παρασκευής.

Τράπεζες: Σε ανοδική ρότα βρίσκονται τα κέρδη του τραπεζικού κλάδου, όπως αναφέρει το Χρηματιστήριο, που εκτιμά πως τα κέρδη θα παρουσιάσουν μέση αύξηση 37% το 2003.

Ασφαλιστικές: Σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα πρέπει να προχωρήσει πάνω από το ένα τρίτο των ασφαλιστικών εταιριών που ήδη λειτουργούν στη χώρα μας, στο πλαίσιο της προσαρμογής με την κοινοτική οδηγία για την αύξηση των εγγυητικών κεφαλαίων, τονίζει η Καθημερινή.

Τρόφιμα: Τι ”μαγειρεύεται” στον κλάδο των τροφίμων παρουσιάζει η εφημερίδα Μέτοχος και Επενδύσεις, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τις κινήσεις στις εταιρίας Νίκας και Κρι-Κρι.

Ολυμπιακή: Πωλείται ως το 51% της Ολυμπιακής, όπως τονίζει η Ημερησία, σύμφωνα με την οποία κατατέθηκαν πέντε προσφορές για την εξαγορά της, ενώ η ίδια συμπληρώνει πως η πιο ενδιαφέρουσα πρόταση ήταν της Chrysler Aviation, στην οποία συμμετέχουν δυο Ελληνες επιχειρηματίες και η Lufthansa.

Σύμφωνα με το Βήμα, από τους 12 υποψήφιους που είχαν αρχικά εκδηλώσει μη δεσμευτικό ενδιαφέρον, μόλις πέντε κατέθεσαν χθες προσφορές, ενώ η Καθημερινή τονίζει πως κυβερνητική σιωπή κάλυψε τον υπό εξέλιξη διαγωνισμό για την εξεύρεση επενδυτή για τη Νέα Ολυμπιακή.

Η Ναυτεμπορική σημειώνει σχετικά πως σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κατέθεσαν προσφορές για την Ολυμπιακή οι Westwood Holdings, Golden Aviation Holdings, BCI Aircraft Leasing, Olympic Investors LLC και η Chrysler Aviation.

Εθνική Τράπεζα: Επιπλέον ποσοστό 2,5% της Εθνικής Τράπεζας διαθέτει το Δημόσιο, σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο, ενώ το Κέρδος αναφέρει πως η κυβέρνηση αποφάσισε να διαθέσει εξωχρηματιστηριακά μετοχές της Εθνικής έως 2% με στόχο την ενίσχυση του ιδιωτικού χαρακτήρα και της πολυμετοχικότητας της Τράπεζας.

Η Οικονομική Ελευθεροτυπία τονίζει πως ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης, πιεζόμενος από τα ελλείμματα του προϋπολογισμού, διαθέτει κι άλλο πακέτο της Εθνικής Τράπεζας, ”παρά τους όρκους”.

Η Ημερησία αναφέρει πως οι μέτοχοι της Τράπεζας θα εκλέγουν πλέον τη διοίκηση και το Δημόσιο θα συντάσσεται με την επιλογή τους, ενώ συμπληρώνει πως δόθηκε οριστικά τέλος στη φιλολογία για είσοδο στρατηγικού επενδυτή.

Σύμφωνα με την Καθημερινή τα ”Ταμεία σώζουν την αποκρατικοποίηση”, ενώ τονίζει πως το Δημόσιο θα πάρει 100 εκατ. ευρώ από την πώληση του 2% της Εθνικής Τράπεζας.

ΟΠΑΠ: Πόσο και πώς κινδυνεύει ο ΟΠΑΠ από τη βετανική ”εισβολή”,αναφέρει η εφημερίδα Μέτοχος και Επενδύσεις, επισημαίνοντας τον ”σκληρό τζόγο για την απελευθέρωση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v