Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κληρονόμος της Hermès ψάχνει τα 13 δισ. ευρώ της... περιουσίας του

Ο Nicolas Puech που δήλωνε ότι θα αφήσει την περιουσία του στον κηπουρό του, μάλλον δεν έχει και πολλά να δώσει. Τι αποκαλύπτει απόφαση ελβετικού δικαστηρίου.

Κληρονόμος της Hermès ψάχνει τα 13 δισ. ευρώ της... περιουσίας του

Ένας κληρονόμος της οικογένειας της Hermès, που πυροδότησε μεγάλες συζητήσεις πέρυσι αναφορικά με ένα σχέδιο να αφήσει τα χρήματά του στον κηπουρό του, μπορεί να μην έχει πολλά να δώσει τελικά.

Στο τελευταίο επεισόδιο ενός μακροχρόνιου μυστηρίου γύρω από το εάν τελικά ο Nicolas Puech είναι δισεκατομμυριούχος, ελβετικό δικαστήριο αυτόν τον μήνα απέρριψε τους ισχυρισμούς του 81χρονου ότι ο πρώην διαχειριστής της περιουσίας του είχε ρόλο στην... εξαφάνισή της.

Οι δικηγόροι του Puech είπαν στο δικαστήριο ότι δεν κατέχει πλέον τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία: περίπου 6 εκατομμύρια μετοχές αξίας περίπου 12 δισεκατομμυρίων ευρώ στην οικογενειακά ελεγχόμενη Hermès International SCA.

Το μερίδιο θα τον έκανε τον μεγαλύτερο μέτοχο στην εταιρεία που κατασκευάζει τις τσάντες Birkin και πολύχρωμων μεταξωτών κασκόλ και ιδρύθηκε το 1837. Έκτοτε, η εταιρεία έγινε ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στην παγκόσμια βιομηχανία πολυτελείας και έκανε την οικογένεια Hermès την πλουσιότερη στην Ευρώπη. Η τελευταία αριθμεί περισσότερα από 100 μέλη και έχει καθαρή περιουσία περίπου 155 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

Η απόφαση ενός εφετείου στη Γενεύη στις 12 Ιουλίου δείχνει ότι δεν βρέθηκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο οικονομικός σύμβουλος Eric Freymond κακοδιαχειρίστηκε την περιουσία του Puech ή ότι ο κληρονόμος πέμπτης γενιάς της Hermès εξαπατήθηκε για μια περίοδο που εκτείνεται σε περισσότερες από δύο δεκαετίες, κατά τη διάρκεια της οποίας τουλάχιστον τμήμα των μετοχών πουλήθηκε.

«Η "γιγαντιαία απάτη" της οποίας έπεσε θύμα ήταν μη ανιχνεύσιμη από κοινούς θνητούς», αναφέρει το δικαστικό έγγραφο, προσθέτοντας ότι οι ισχυρισμοί δεν ήταν σαφείς και δεν τεκμηριώθηκαν επαρκώς, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Ο δικηγόρος του Puech, ο Gregoire Mangeat, αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ οι δικηγόροι του Freymond, Yannis Sakkas και Stephane Grodecki, δήλωσαν ότι ο πελάτης τους ήταν ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα που περιελάμβανε «σκληρά λόγια» κατά του ενάγοντα. 

Διαρκές αίνιγμα

Η απόφαση του δικαστηρίου είναι μέρος των επιπτώσεων της απόπειρας του μεγιστάνα πολυτελείας Bernard Arnault, ιδρυτή της LVMH, να αποκτήσει τον έλεγχο της Hermès πριν από περισσότερο από μια δεκαετία. Απέτυχε, αλλά ο Puech έγινε ένας οικογενειακός παρίας λόγω του υποτιθέμενου ρόλου του στον τρόπο με τον οποίο ο Arnault συγκέντρωσε κρυφά μερίδιο στην εταιρεία.

Η τύχη του μεριδίου περίπου 5,7% του Puech παραμένει ένα διαρκές αίνιγμα μετά την αναμέτρηση, η οποία έληξε το 2014, όταν ο Arnault άρχισε να μειώνει το ποσοστό του που είχε φτάσει στο 23% και ο Puech αποχώρησε από το εποπτικό συμβούλιο της Hermès.

Σε ένδειξη ότι το μερίδιο εξακολουθεί να αποτελεί θέμα συζήτησης, σε μια τηλεδιάσκεψη την Πέμπτη, ένας αναλυτής ρώτησε τον Εκτελεστικό Πρόεδρο της Hermès Axel Dumas σχετικά με το εάν ο Puech κατέχει τις μετοχές. «Δεν έχουμε τρόπο να το δούμε και να το ελέγξουμε», απάντησε ο Dumas.

Η ελβετική απόφαση αφήνει αναπάντητο το ερώτημα για το πού βρίσκονται οι μετοχές. Ωστόσο, προσφέρει μια ματιά στην τρέχουσα κατάσταση του Puech.

Πέρυσι, ο κάτοικος του Orsieres στο ελβετικό καντόνι Valais, που περιγράφεται σε δημόσια έγγραφα ως Γάλλος υπήκοος με σπουδές στις τέχνες, προσπάθησε να ακυρώσει το συμβόλαιο κληρονομιάς του με το Ίδρυμα Ισοκράτης, αφού φέρεται να ξεκίνησε διοικητικές διαδικασίες για την υιοθεσία του μεσήλικα κηπουρού του στον οποίο θα κληροδοτούσε μέρος της περιουσίας του. Η απόφαση άφησε τη φιλανθρωπική οργάνωση σε αδιέξοδο και έκτοτε έχει αναβάλει νέες χορηγίες.

Στο δικαστήριο ο Puech ισχυρίστηκε ότι ο πλούτος του προήλθε σχεδόν εξ ολοκλήρου από τις μετοχές του στην Hermès και ότι δεν κατέχει πλέον καμία από αυτές, αλλά δεν το συνειδητοποίησε επειδή ο Freymond είχε όλα τα τραπεζικά του statements. Το δικαστικό έγγραφο περιγράφει μια περίοδο 24 ετών κατά την οποία ο Puech βασίστηκε στον Freymond για να διαχειριστεί την περιουσία του.

Ξεκινώντας το 1998, ο Puech άρχισε να μεταβιβάζει σε ελβετικές τράπεζες μετοχές της Hermès, που τελικά θα έφταναν τα 6 εκατομμύρια. Από εκείνη τη χρονιά, έδωσε στον Freymond μια σειρά από υπογεγραμμένες εντολές για να επιβλέπει τους λογαριασμούς του. Από το 2001, οι μετοχές πωλήθηκαν, αγοράστηκαν και μεταβιβάστηκαν μέσω μιας από τις τράπεζες.

Το σημαντικό είναι ότι ένα κέρδος 53,7 εκατομμυρίων ευρώ καταγράφηκε από τις πωλήσεις μετοχών σε μια περίοδο σχεδόν δύο ετών έως τον Οκτώβριο του 2010, τον ίδιο μήνα που ο Arnault αποκάλυψε στην οικογένεια της Hermès ότι είχε συγκεντρώσει μερίδιο στην εταιρεία. Ο Puech δεν είχε «αντιρρήσεις» για την είσοδο του εκτός οικογένειας επενδυτή στη μετοχή της Hermès και μάλιστα τον θεωρούσε «σύμμαχο», σύμφωνα με στοιχεία που περιγράφονται στο δικαστικό έγγραφο. Η οικογένειά του, ωστόσο, υιοθέτησε μια στρατηγική που τελικά πέτυχε να κρατήσει τον Arnault μακριά.

Ανταλλαγές μετοχών

Ο Puech ακύρωσε τις εντολές του Freymond τον Οκτώβριο του 2022, ξεκίνησε να κάνει απολογισμό της περιουσίας του και να οργανώνει τη διαδοχή του, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση. Ένα χρόνο αργότερα κατέθεσε τρεις αγωγές εναντίον του Freymond -στην πρώτη ισχυριζόταν ότι ο διαχειριστής απέκρυψε πληροφορίες και δεν ήθελε και δεν μπορούσε να επιστρέψει τις μετοχές της Hermès. Τα άλλα αφορούσαν τη διαχείριση του ιδρύματός του, δάνεια και άλλες επενδύσεις.

Η δικαστική απόφαση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Puech ανέθεσε πρόθυμα τη διαχείριση των υποθέσεών του στον Freymond, μεταξύ άλλων υπογράφοντας πολλά λευκά έγγραφα και δίνοντας πρόσβαση στους τραπεζικούς του λογαριασμούς. Ο Puech δεν είπε ποτέ ότι εξαπατήθηκε ή ότι δεν καταλάβαινε τι υπέγραφε, μόνο ότι άφησε επιλογές για την αύξηση του πλούτου του στον Freymond. Θα μπορούσε να είχε ανακαλέσει τη συμφωνία τους ανά πάσα στιγμή, έκρινε το δικαστήριο.

«Δεν είναι σαφές ποιος εμπόδισε τον ενάγοντα να ενδιαφερθεί για την εξέλιξη των περιουσιακών στοιχείων του», διαπίστωσε το δικαστήριο. Η «τυφλή εμπιστοσύνη» του Puech στον Freymond δεν αποτελεί ένδειξη της ανεντιμότητας του διαχειριστή περιουσίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v