Το Χρηματιστήριο της Αθήνας ξεκίνησε θετικά τη νέα χρονιά, έπειτα από τις σχετικά μέτριες συνολικές επιδόσεις του 2024.
Τα πονταρίσματα είναι προς τον θετικό πόλο για τη φετινή χρονιά όμως, από την άλλη, τα ερωτήματα είναι τι έχει ήδη προεξοφληθεί στις τρέχουσες αποτιμήσεις, τι θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω την ανοδική τάση, αλλά και τι θα μπορούσε να φέρει τούμπα όλα τα θετικά σενάρια για τις ελληνικές μετοχές.
Ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος θα έχει και φέτος τον ρόλο της ατμομηχανής στην ελληνική αγορά, έχοντας υπεραποδώσει το 2024. Η ανοδική συνέχεια των μετοχών στις αρχές της χρονιάς κρατά ζεστούς τους επενδυτές και την ψυχολογία ψηλά.
Από την άλλη, στο επίπεδο των αποτιμήσεων, στις μη τραπεζικές μετοχές, χρειάζεται πιο προσεκτική αξιολόγηση, καθώς αρκετοί τίτλοι είναι σε υψηλότερα επίπεδα απ’ ό,τι ένα χρόνο πριν.
Οι αβεβαιότητες
Οι ιδιαίτερες συνθήκες στην αγορά παραμένουν και φέτος, κυρίως λόγω των εξωτερικών ζητημάτων που κυριαρχούν. Κομβικά θέματα θα είναι οι επιλογές του νέου προέδρου των ΗΠΑ, ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, οι μειώσεις των επιτοκίων και, τέλος, ο φόβος για τη διατήρηση του υψηλού πληθωρισμού για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ ό,τι οι αγορές προεξοφλούν.
Η Ελλάδα
Η εικόνα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην τρέχουσα φάση υποστηρίζεται τόσο από την μακροοικονομική κατάσταση της χώρας όσο και από τα αποτελέσματα των τραπεζικών ομίλων και των άλλων εισηγμένων εταιρειών, κάτι πρωτοφανές τα τελευταία έτη.
Το βασικό συμπέρασμα από τις τελευταίες ανακοινώσεις, τις παρουσιάσεις των εταιρειών στο εξωτερικό και τις εκτιμήσεις των αναλυτών, είναι ότι πολλές από τις σημαντικές εταιρείες της αγοράς έχουν τη δυνατότητα για καλύτερες επιδόσεις την επόμενη διετία. Η φετινή εκτίμηση είναι ότι η ανάπτυξη θα κινηθεί στο 2,2%-2,3%.
Για την πλειονότητα των μετοχών μπορεί οι προοπτικές για τις επιδόσεις να προδιαγράφονται θετικές, όμως πολλές από τις μετοχές που ήταν εξόφθαλμα φθηνές στις αρχές Οκτωβρίου πέρσι, έχουν πλέον ανατιμηθεί σημαντικά. Το κλειδί για υψηλότερες τιμές μετοχών από την άποψη των θεμελιωδών μεγεθών είναι η αυξημένη κερδοφορία τα επόμενα χρόνια και η επέκταση των πολλαπλασιαστών αποτίμησης.
Με βάση τις προβλέψεις των αναλυτών για τα έτη 2025-2026, η μεταβολή της κερδοφορίας του Γενικού Δείκτη θα είναι αρνητική, καθώς το 2025 η μεταβολή των κερδών ανά μετοχή (EPS) εκτιμάται σε -6,5% και το 2026 σε 7,5%.
Η αγορά αποτιμάται 8 φορές για την περίοδο 2025 σε όρους κερδοφορίας και 5,9 φορές σε όρους αξίας επιχείρησης προς λειτουργικά κέρδη (ΕV/ΕΒΙΤDΑ), δείκτες που είναι ιδιαίτερα χαμηλοί σε σχέση με τα ιστορικά μεγέθη της ελληνικής αγοράς, καθώς και του μέσου όρου των ευρωπαϊκών και των αναδυόμενων αγορών.
Οι κύριες επιλογές
Οι κύριες επιλογές (top picks) των αναλυτών για το 2024 είναι, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, οι τίτλοι των τεσσάρων τραπεζών και από κοντά οι τίτλοι των Coca Cola HBC, OΠΑΠ, Motor Oil, ΔΕΗ, Jumbo, Metlen Energy & Metals και Titan Cement International. Μεγάλος «χαμένος» όπως και πέρσι, είναι η μετοχή του ΟΤΕ, με τη σύσταση των αναλυτών να είναι διακράτηση (hold).
Οι τράπεζες
Οι μετοχές της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς με 19 και 18 συστάσεις (buy, overweight ή outperform) αντίστοιχα είναι οι top επιλογές, με βραχεία κεφαλή από το δίδυμο των Εθνική Τράπεζα και Eurobank, με 17 και 16 θετικές ψήφους αντίστοιχα.
Οι τράπεζες παραμένουν οι κορυφαίες επιλογές, με υψηλό περιθώριο ανόδου (της τάξεως του 25% με 30% από τα τρέχοντα επίπεδα). Η μέση τιμή-στόχος για την Αlpha Bank είναι τα 2,35 ευρώ και το περιθώριο ανόδου είναι 35%. Ο δείκτης P/TBV της Alpha Βank είναι στις 0,54 φορές και 5,4 φορές σε όρους P/E.
Η Τράπεζα Πειραιώς εμφανίζει μέση τιμή-στόχο στα 5,5 ευρώ ανά μετοχή και είναι σημαντικά αυξημένη το τελευταίο τρίμηνο. Το περιθώριο ανόδου είναι 32%. Η αποτίμηση της Πειραιώς είναι 0,65 φορές σε όρους ενσώματης λογιστικής αξίας (P/ΤBV) και 5,1 φορές σε όρους πολλαπλασιαστή κερδοφορίας.
Για τις Εθνική Τράπεζα και Eurobank οι θετικές συστάσεις είναι 17 και 16, αντίστοιχα. H μέση τιμή στόχος για την ΕΤΕ είναι τα 10,003 ευρώ, ενώ η αποτίμησή της είναι 0,84 φορές σε όρους P/TBV και 6,2 φορές σε όρους P/E. Για τη Eurobank, η μέση τιμή-στόχος είναι 2,85 ευρώ και το περιθώριο ανόδου διαμορφώνεται σε 21%.
Η Eurobank αποτιμάται με 0,92 φορές σε όρους ενσώματης λογιστικής αξίας (P/ΤBV) και 6,3 φορές σε όρους πολλαπλασιαστή κερδοφορίας.
Τα άλλα blue chips
Για την Coca Cola HBC οι αναλυτές εμφανίζονται για ακόμη μια χρονιά θετικοί, αν και το περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα είναι χαμηλό, στο 15%, αφού πλέον η μέση τιμή-στόχος τίθεται στα 38,4 ευρώ. Η αποτίμηση του τίτλου είναι στις 13,2 φορές σε όρους P/E και 7,9 φορές σε όρους EV/EBITDA.
Για τον ΟΠΑΠ, οι αναλυτές εμφανίζονται θετικοί και το περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα είναι στο 20%, αφού πλέον η μέση τιμή-στόχος τίθεται στα 18,9 ευρώ. Η αποτίμηση του τίτλου είναι στις 11,5 φορές σε όρους P/E και 7,3 φορές σε όρους EV/EBITDA.
Η μετοχή της Motor Oil υποαπέδωσε το 2024. Το περιθώριο ανόδου είναι στο 21%, αφού η μέση τιμή-στόχος είναι τα 25,8 ευρώ ανά μετοχή περίπου, με 8 θετικές εκτιμήσεις. Η αποτίμηση της Motor Oil είναι σε όρους πολλαπλασιαστή κερδών (P/E) στις 6 φορές το 2025 και στις 5,4 φορές σε όρους αξίας επιχείρησης προς λειτουργικά κέρδη (EV/EBITDA).
Για τη μετοχή της ΔΕΗ, με 7 θετικές συστάσεις, οι αναλυτές παραμένουν άκρως θετικοί. Το περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα είναι ιδιαίτερα υψηλό σχεδόν 40%, αφού πλέον η μέση τιμή-στόχος τίθεται στα 17,7 ευρώ. Η αποτίμηση του τίτλου είναι στις 11,1 φορές σε όρους P/E και 5 φορές σε όρους EV/EBITDA.
Για τη Metlen, η μέση τιμή-στόχος έχει πλέον διαμορφωθεί στα 47,02 ευρώ, με περιθώριο απόδοσης 38%, ένα από τα υψηλότερα από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Με 6 θετικές εκτιμήσεις και καμία αρνητική ή ουδέτερη, ο τίτλος είναι καθαρό «buy» από την εγχώρια αγορά με δείκτες αποτίμησης το 2025 στις 6,2 φορές σε όρους P/E και 5,71 φορές σε όρους EV/EBITDA.
Για την Jumbo, οι αναλυτές εμφανίζονται θετικοί και το περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα είναι υψηλό, στο 27%, αφού πλέον η μέση τιμή-στόχος τίθεται στα περίπου 33 ευρώ. Η αποτίμηση του τίτλου είναι στις 10,6 φορές σε όρους P/E και 7,1 φορές σε όρους EV/EBITDA. Ο αντίστοιχος δείκτης των ευρωπαϊκών εταιρειών είναι αρκετά υψηλότερα, με 14,5 φορές σε όρους P/E και στις 8,5 φορές σε όρους EV/EBITDA.
Τέλος, η μετοχή της Titan Cement International έχει χαμηλότερο περιθώριο ανόδου συγκριτικά με τις άλλες εταιρείες αλλά έχει 6 θετικές συστάσεις. Η απόδοσή της πέρσι ήταν εξαιρετική και κορυφαία από την υψηλή κεφαλαιοποίηση. Η μέση τιμή-στόχος είναι πλέον τα 44,70 ευρώ. Η αποτίμηση του τίτλου είναι στις 9,2 φορές σε όρους P/E και 5,9 φορές σε όρους EV/EBITDA.