Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νάρκη στο σχέδιο αναδιάρθρωσης χρεών της Intrum

Ομάδα επενδυτών που κατέχει ομόλογα λήξης του 2025 απειλεί να μπλοκάρει τη συμφωνία. Γιατί αντιτίθενται, τι εκτιμούν πηγές του σουηδικού ομίλου.

Νάρκη στο σχέδιο αναδιάρθρωσης χρεών της Intrum

Μια ομάδα ομολογιούχων στην Intrum, τον μεγαλύτερο servicer της Ευρώπης, ετοιμάζεται να προσπαθήσει να εμποδίσει την κρίσιμη αναδιάρθρωση των δανείων του ομίλου ύψους 5,4 δισ. ευρώ, καθώς αντιμετωπίζει την απειλή απομείωσης της συμμετοχής της.

Η σουηδική Intrum έχει γίνει ο μεγαλύτερος αγοραστής επισφαλών δανείων στην Ευρώπη χρησιμοποιώντας άφθονο δικό της χρέος, μεγάλο μέρος του οποίου εκδόθηκε όταν τα επιτόκια ήταν χαμηλά. Ωστόσο, η αύξηση των επιτοκίων έχει αποδειχθεί πρόκληση -όπως συνέβη με τους ανταγωνιστές της σε όλη την Ευρώπη- καθώς τα χρέη της λήγουν και πρέπει να πληρωθούν, σημειώνουν οι Financial Τimes.

Η Intrum ανακοίνωσε πριν από δύο εβδομάδες ότι κατέληξε σε συμφωνία με την πλειοψηφία των ομολογιούχων της για την αναδιάρθρωση των χρεών της. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, τα υπάρχοντα μη εξασφαλισμένα ομόλογα της Intrum θα ανταλλάσσονταν με τέσσερις σειρές νέων ομολόγων που θα λήγουν μεταξύ 2027 και 2030, στο 90% της αρχικής τους αξίας. Στους ομολογιούχους προσφέρθηκε επίσης το 10% των μετοχών της Intrum ως κίνητρο.

Περισσότεροι από τους μισούς ομολογιούχους του ομίλου έχουν υπογράψει δεσμευτική συμφωνία με την εταιρεία. Οι μετοχές της Intrum αυξήθηκαν περισσότερο από 50% από τότε που ανακοινώθηκε η συμφωνία στις 11 Ιουλίου.

Όμως ορισμένα funds τα οποία κατέχουν χρέος που λήγει την επόμενη χρονιά εξοργίστηκαν από την κίνηση καθώς πίστευαν ότι θα αποπληρωθούν σύντομα. Οι εταιρείες συχνά αντιμετωπίζουν πιο ευνοϊκά το χρέος που λήγει συντομότερα.

Άτομα κοντά στην ομάδα των ομολογιούχων αυτών επεσήμαναν ότι τα χρέη που λήγουν φέτος έχουν αποπληρωθεί και ζήτησαν να αντιμετωπιστούν παρόμοια και τα δικά τους.

Η ομάδα των εν λόγω κατόχων ομολόγων του 2025 υπέγραψε μια «συμφωνία συνεργασίας» για να αντιταχθεί στους όρους της συμφωνίας. Ένα άτομο κοντά σε αυτούς είπε ότι η συμφωνία που προσέφερε η Intrum «δεν τηρούσε τη χρονική προτεραιότητα» των ομολόγων πιο κοντινής ημερομηνίας.

Για να εφαρμόσει τη συμφωνία, η Intrum πιθανότατα θα χρειαστεί να περάσει από μια εταιρική αναδιάρθρωση μέσω μιας δικαστικής διαδικασίας, όπως ένα σχέδιο συμφωνίας στο Ηνωμένο Βασίλειο ή μια διαδικασία του Κεφαλαίου 11 των ΗΠΑ.

Οι κάτοχοι του χρέους που τάσσονται κατά της συμφωνίας είναι βέβαιοι ότι έχουν αρκετή υποστήριξη για να εμποδίσουν την πρώτη μορφή αναδιάρθρωσης -μέσω του βρετανικού συστήματος- που θα απαιτούσε περίπου τα τρία τέταρτα των κατόχων χρέους να συμφωνήσουν.

Μια διαδικασία πτώχευσης του Κεφαλαίου 11 θα ήταν ευκολότερη για την εταιρεία, καθώς απαιτεί μόνο περίπου τα δύο τρίτα των κατόχων χρεών να συμφωνήσουν με αυτήν.

Οι κάτοχοι βραχυπρόθεσμων ομολόγων υποστηρίζουν ότι αυτή δεν θα ήταν καλή λύση για μια φερέγγυα εταιρεία, αλλά άνθρωποι κοντά στην Intrum το αμφισβητούν, λέγοντας ότι οι φερέγγυες εταιρείες χρησιμοποιούν τακτικά τη διαδικασία του Κεφαλαίου 11.

Πηγές κοντά στην Intrum πρόσθεσαν ότι η εταιρεία είναι πεπεισμένη ότι μπορεί να εφαρμόσει τη συμφωνία και έχει αποκτήσει περισσότερη υποστήριξη από τότε που δήλωσε ότι το 50,1% των κατόχων ομολογιών έχει υπογράψει τη δεσμευτική συμφωνία. Η εταιρεία αναζητά υποστήριξη από άλλους ομολογιούχους, πρόσθεσε άλλη πηγή κοντά στην εταιρεία.

Η Intrum θέλει «να μειώσει σημαντικά τη μόχλευση, να επεκτείνει τις λήξεις και να στηρίξει τη μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη», σύμφωνα με δήλωση που κυκλοφόρησε όταν ανακοίνωσε τη συμφωνία.

Η Houlihan Lokey συμβουλεύει την Intrum. Η Lazard συμβουλεύει την ομάδα των ομολογιούχων που αντιτίθενται στη συμφωνία. Όλα τα μέρη αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v