Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παίζουν με τα νεύρα μας!

Η 11η Σεπτεμβρίου είχε στόχο την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές. Ανάλογος είναι και ο στόχος του νέου μπαράζ των τρομοκρατικών ενεργειών.

Παίζουν με τα νεύρα μας!
Η 11η Σεπτεμβρίου είχε στόχο την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές. Ανάλογος είναι και ο στόχος του νέου μπαράζ των τρομοκρατικών ενεργειών. Η επιφυλακτικότητα κυριαρχεί και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό.

Δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει το αύριο. Η ανασφάλεια κυριαρχεί και από αυτή την άποψη οι τρομοκράτες έχουν ήδη πετύχει έναν από τους στρατηγικούς τους στόχους. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι ο ”πόλεμος” είναι άνισος.

Η παγκόσμια οικονομία έχει αρκετά αποθέματα για να αντισταθεί. Δεν καταρρέει ο καπιταλισμός τόσο εύκολα. Το μόνο που μπορεί να καταρρεύσει είναι η ψυχολογία των αγορών...

Είναι γνωστή η ιστορία του Κοστολάνι για τον σκύλο και το αφεντικό του. Οι περιστάσεις επιβάλλουν να την επαναλάβουμε. Ο αφέντης, λοιπόν, βγάζει τον σκύλο του βόλτα στο πάρκο. Δεν του φοράει λουρί και ο σκύλος τρέχει τρελαμένος πάνω κάτω.

Τη μία φορά φεύγει δεκάδες μέτρα μπροστά από το αφεντικό του και έπειτα επιστρέφει, για να φύγει στη συνέχεια δεκάδες μέτρα πίσω του. Κι έτσι συνεχίζεται ο περίπατος από τη μία άκρη του πάρκου στην άλλη.

Ο σκύλος (οι αγορές) και ο αφέντης (η πραγματική οικονομία) έχουν φτάσει στο ίδιο προκαθορισμένο σημείο. Η διαφορά είναι ότι ο αφέντης έχει διανύσει λίγες εκατοντάδες μέτρα και ο σκύλος μερικά χιλιόμετρα.

Από την άλλη πλευρά υπάρχει μία πραγματικότητα που δεν πρέπει να αγνοούμε.

Επί εννέα μήνες οι ξένες αγορές χαρίζουν κέρδη και όλοι είναι ευτυχισμένοι. Κάποια στιγμή οι κερδισμένοι θα έπρεπε να πάρουν τα κέρδη τους ή έστω μέρος αυτών. Πόσο μάλλον όταν το περιβάλλον δεν εμπνέει εμπιστοσύνη.

Υ.Γ.: Καλά είναι τα σχόλια για την πολύ καλή αντίδραση της Σοφοκλέους σε σχέση με την αντίστοιχη αντίδραση των ξένων αγορών στα γεγονότα, αλλά θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι σήμερα λήγουν τα Παράγωγα.

Ως προς τις πραγματικές τάσεις της αγοράς, θα μπορούμε να βγάλουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα μετά τη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v