Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιτέλους, άνοδος!

Ανοδο τόσο σε επίπεδο Γενικού Δείκτη όσο και για την πλειονότητα των μετοχών (2/1) κατέγραψε η Σοφοκλέους στο κλείσιμο μίας ακόμη ”ταραχώδους εβδομάδας”, αλλά και των ΣΜΕ Νοεμβρίου. Απώλειες 2,12% στην εβδομάδα.

Επιτέλους άνοδος! Για δείκτη, για αγορά, για μικρή, μεσαία και υψηλή κεφαλαιοποίηση.

Ικανοποιητική εξέλιξη, που παραπέμπει σαφώς σε αντίδραση από βραχυχρόνια κατάσταση υπερπώλησης, μας επιτρέπει όμως να εκφράσουμε συντηρητικά και κάποιες λίγο πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις.

Η αγορά, ήταν και παραμένει αντικειμενικά ”δύσκολη”. Υπήρχε σαφώς η προοπτική χθες να εκδηλωθεί η σημερινή κίνηση, οι εξωγενείς παράμετροι δεν το επέτρεψαν όμως.

Το πιο ικανοποιητικό είναι πως σήμερα η αγορά δεν επέλεξε την ”εύκολη” λύση. Η οποία ήταν να συμμορφωθεί με τις διαθέσεις των εμπλεκόμενων στα παράγωγα, και να κινηθεί πλαγιολισθητικά.

Κι αυτό γιατί από το άνοιγμα, με αρωγό την Εθνική (1,7%), τον ΟΤΕ (0,6%) και την ΔΕΗ (1,5%) ο Γενικός Δείκτης τιμών δεν αφέθηκε να κινηθεί κάτω από το επίπεδο των 2.100 μονάδων, άντ’ αυτού αρκέστηκε στο να δημιουργήσει ένα ”πάτημα” στην συγκεκριμένη περιοχή και να κλείσει πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας, με κέρδη 0,54%, στις 2.117,39 μονάδες.

Με μια πιο αντικειμενική ματιά, προκύπτει πως ο Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος μόλις 16 μονάδων, άρα η κίνηση παραμένει συσσωρευτική.

Αλλά, με τις ανοδικές μετοχές να υπερτερούν των ανοδικών για πρώτη φορά από τη συνεδρίαση τη προ-περασμένης Πέμπτης, έχουμε επιτέλους την δυνατότητα να εκτιμήσουμε – πρώιμα ενδεχομένως – πως η αγορά μπορεί και να έχει ολοκληρώσει την βραχυχρόνια διόρθωση της.

Αν βλέπαμε ισχυρότερο τζίρο, κι όχι την διατήρηση στην περιοχή των 100 εκ. ευρώ, θα μπορούσαμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι. Έστω κι έτσι όμως, ένα ”παράθυρο” υπάρχει.

Πάντως, εμμένουμε στην άποψη πως αυτή τη στιγμή το trading είναι ”βασιλιάς”. Χθες ήταν τα ομόλογα, πήραν τα κέρδη τους, γύρισαν πίσω στο cash, ίσως μπήκαν intraday κάποια κεφάλαια στην αγορά.

Όπως και να ’χει όμως, θα πρέπει για πολλοστή ημέρα να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην σημερινή λήξη των ΣΜΕ επί του δείκτη FTSE-20, όπου η κίνηση της υποκείμενης αγοράς οδήγησε σε μια μάλλον ”επισπευσμένη” μετακύλιση στα αντίστοιχα ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου, τα οποία – εάν τιμολογηθεί η επικείμενη αποκοπή μερισμάτων από ΟΠΑΠ και Coca Cola HBC – βρίσκονται οριακά υψηλότερα των ορθολογικών τους αποτιμήσεων.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 103 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 9,6 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν δύο πακέτα των 55.000 και 500 τεμαχίων του ΟΠΑΠ στα 10,94 και 11 ευρώ αντίστοιχα, ένα πακέτο 36.000 τεμάχια της Μπάμπης Βωβός στα 17,04 ευρώ και ένα πακέτο 151.000 τεμάχια της Panafon στα 6,02 ευρώ.

Επίσης, ένα πακέτο 81.000 τεμάχια του ΟΤΕ στα 9,38 ευρώ και ένα πακέτο 107.365 τεμάχια της Cosmote στα 10,26 ευρώ.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 225.000 τεμάχια της Cosmote στα 10,28 ευρώ, ένα πακέτο 2.000.0000 τεμάχια της Στρίντζης στα 1,29 ευρώ και ένα πακέτο 149.950 τεμάχια της Τηλέτυπος στα 5,44 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v