Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΕΘΟ:Ποσοστό 2% της Εθνικής σε Ασφαλιστικά Ταμεία

Το Δημόσιο σκέφτεται να δώσει σε ασφαλιστικά Ταμεία ποσοστό 2% από το 7% που κατέχει στην Εθνική Τράπεζα, δήλωσε πριν από λίγο ο Νίκος Χριστοδουλάκης. Η κίνηση αυτή θα πραγματοποιηθεί εντός του έτους, πρόσθεσε.

ΥΠΕΘΟ:Ποσοστό 2% της Εθνικής σε Ασφαλιστικά Ταμεία
Το Δημόσιο σκέφτεται να δώσει σε Ασφαλιστικά Ταμεία το 2% από το ποσοστό που κατέχει στην Εθνική Τράπεζα, δήλωσε πριν από λίγο ο Νίκος Χριστοδουλάκης σε συνάντηση δημοσιογράφων με τη διοίκηση της Τράπεζας, στην οποία παρευρίσκεται και ο ίδιος.

Η κίνηση αυτή σχετίζεται με την πρόθεση της κυβέρνησης να ενισχύσει την πολυμετοχικότητα της Εθνικής, επεσήμανε ο κ. Χριστοδουλάκης, προσθέτοντας ότι θα πραγματοποιηθεί εντός του έτους εξωχρημαστηριακά.

Μετά τη μεταβίβαση το ποσοστό του Δημοσίου θα διαμορφωθεί στο 5,5%.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλάκη, το μετοχολόγιο της Εθνικής Τράπεζας αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται ως εξής.

Οι Έλληνες θεσμικοί κατέχουν το 20%, οι ιδιώτες το 27,8% ενώ οι ξένοι το 17,6%. Παράλληλα, το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή η ΔΕΚΑ, κατέχει το 7,5%, τα ασφαλιστικά ταμεία το 17,2%, ενώ η Εκκλησία της Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Αθηνών ελέγχουν το 4%. Τέλος, οι θυγατρικές της Εθνικής Τράπεζας κατέχουν το 4,9%.

* Η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομίας

Την πρόθεση της κυβέρνησης να ενισχύσει περαιτέρω την πολυμετοχικότητα της Εθνικής Τράπεζας με επενδυτές μακροπρόθεσμου ορίζοντα, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, μιλώντας σε εκδήλωση της Εθνικής Τράπεζας σε δημοσιογράφους.

Το Δημόσιο, όπως δήλωσε ο υπουργός, θα εξετάσει το ενδεχόμενο απευθείας εξωχρηματιστηριακής διάθεσης, σε ένα ή περισσότερα Ασφαλιστικά Ταμεία στην Ελλάδα, ποσοστού έως 2% των μετοχών που κατέχει στην Εθνική Τράπεζα.

Η απόφαση για τη διάθεση περαιτέρω μετοχών θα ληφθεί σύμφωνα με τους όρους και δεσμεύσεις που το Δημόσιο ανέλαβε κατά την προ μηνός διάθεση μετοχών της Εθνικής Τράπεζας με ιδιωτική τοποθέτηση σε έλληνες και ξένους θεσμικούς επενδυτές και αφού τηρηθούν όλες οι σχετικές απαραίτητες διαδικασίες.

Είναι προφανές ότι στην περίπτωση αυτή, όλες οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει το Δημόσιο από τη πρόσφατη ιδιωτική τοποθέτηση θα αναληφθούν από τα ασφαλιστικά ταμεία”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v