Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο κύριος Επιθεωρητής

Το 1836 ανέβηκε για πρώτη φορά στην Αγία Πετρούπολη το έργο του Νικολάι Γκόγκολ ”Ο επιθεωρητής”. Ήταν ένα ηχηρό χαστούκι στην εξουσία και στη διαφθορά. Το εκπληκτικό είναι ότι το έργο αυτό μοιάζει να είναι πολύ επίκαιρο. Αυτή ήταν χτες το βράδυ η αίσθηση των θεατών σε θέατρο των Αθηνών!

Ο κύριος Επιθεωρητής
Το 1836 ανέβηκε για πρώτη φορά στην Αγία Πετρούπολη το έργο του Νικολάι Γκόγκολ ”Ο επιθεωρητής”. Ήταν ένα ηχηρό χαστούκι στην εξουσία και στη διαφθορά.

Το εκπληκτικό είναι ότι το έργο αυτό μοιάζει να είναι πολύ επίκαιρο. Σαν να γράφτηκε σήμερα και όχι πριν 167 ολόκληρα χρόνια. Αυτή ήταν χτες το βράδυ η αίσθηση των θεατών σε θέατρο των Αθηνών!

Αν οι πολιτικοί θέλουν στα αλήθεια να έχουν επαφή με την πραγματικότητα, έχουν ήδη χάσει μία μοναδική ευκαιρία. Να παρακολουθήσουν τη θεατρική παράσταση ”Ο επιθεωρητής” και στη συνέχεια να παρατηρήσουν τις αντιδράσεις των θεατών.

”Είναι τόσο επίκαιρο το έργο”, ξέσπασε αυθόρμητα ένας θεατής, όταν ο ηθοποιός Γιώργος Μεσσάλας κάθισε για να συζητήσει με το κοινό μετά το τέλος της παράστασης. Κι αυτή ήταν η αρχή. Ακούστηκαν πολλά. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι η αντίδραση του κόσμου ήταν γεμάτη αγανάκτηση. Ο κόσμος είναι θυμωμένος, οργισμένος για όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω του και βιώνει καθημερινά...

Στην τσαρική Ρωσία, λοιπόν, η πολιτική εξουσία μιας επαρχίας περιμένει από την πρωτεύουσα τον κ. επιθεωρητή. Ο έπαρχος και οι άλλοι αξιωματούχοι πιστεύουν από λάθος ότι ο επιθεωρητής είναι ένας νεαρός από την πρωτεύουσα. Κι εκείνος δεν τους χαλάει το χατίρι. Παίζει τον ρόλο του όπως πρέπει και τους αποσπά μεγάλα χρηματικά ποσά.

Η διαφθορά είναι κάτι περισσότερο από φανερή. Είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής του έργου του Γκόγκολ. Κι όμως, το κοινό δεν ξαφνιάζεται! Είναι εξοικειωμένο με αυτό το κλίμα.

Ο έπαρχος λέγει κάποια στιγμή για τους εργολάβους, θέλοντας να δικαιολογήσει τη δική του... αδηφάγο στάση απέναντί τους: ”Έχετε δει σωστό δημόσιο έργο; Τι ήθελε ο κύριος αυτός και τώρα διαμαρτύρεται για μένα; Έφτιαξε τη γέφυρα σε τέσσερα χρόνια κι όταν ήρθαν οι πρώτες βροχές η γέφυρα κατέρρευσε”.

Δεν έχουμε το πρωτότυπο στα χέρια μας για να ξέρουμε αν έτσι ακριβώς ήταν το κείμενο ή ο ηθοποιός αυτοσχεδίασε. Το βέβαιο είναι ότι δεν ξέφυγε από το πνεύμα του έργο. Επιμένουμε, όμως, ότι το θέμα βρίσκεται αλλού: Στις αντιδράσεις του κόσμου...

Θανάσης Μαυρίδης



[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v