Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από ΟΤΕ και τράπεζες η τάση στη Σοφοκλέους

Αν και η αγορά περιμένει κατεύθυνση από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του ΟΤΕ, τα βλέμματα παραμένουν στραμμένα στον τραπεζικό κλάδο. Από κοντά και μια ομάδα περίπου 50 μετοχών εταιριών που ξεχωρίζουν με βάση τα αποτελέσματα εννεαμήνου.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ημέρα ΟΤΕ σήμερα, καθώς τα αποτελέσματα του οργανισμού θα καθορίσουν την πορεία της δεύτερης σε κεφαλαιοποίηση εισηγμένης στο ελληνικό χρηματιστήριο. Μικτές οι εκτιμήσεις των χρηματιστηριακών, που συγκλίνουν όμως σε μια ενδεχόμενη μείωση κατά 14% των καθαρών κερδών του ομίλου.

Εάν ο όμιλος εμφανίσει τελικώς τα αναμενόμενα ή λίγο καλύτερα αποτελέσματα σε συνδυασμό με την υψηλή μερισματική απόδοση που θα έχει και γι’ αυτή τη χρήση, μπορεί να μην πιεστεί περαιτέρω η μετοχή του.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι περιμένουμε τον ΟΤΕ στη χειρότερη περίπτωση να βρίσκει ”στήριξη” στα 9,2 ευρώ και στην καλύτερη ”αντίσταση” προς τα 9,8 ευρώ.

Ας μην ξεχνάμε πως κατά τις τελευταίες τρεις θετικές συνεδριάσεις για το Χ.Α. η μετοχή του οργανισμού ναι μεν ”ανοίγει” ανοδικά, στη συνέχεια όμως υποχωρεί και κλίνει αρνητικά. Κα τά συνέπεια το ενδιαφέρον για τη διακύμανση του Δείκτη θα λέγαμε ότι ”πέφτει” σήμερα όχι τόσο στην Alpha όσο στις Εθνική, Eurobank και Πειραιώς.

Ειδικότερα για τη μετοχή της τελευταίας, θεωρείται δεδομένη η ”στήριξη” στα 8 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τη μετοχή της Εθνικής, περιμένουμε και σήμερα εισροές καθώς επίσης και στις μετοχές των Alpha, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και 3Ε.

Επομένως, όλα δείχνουν πως ακόμη κι αν υπάρξει ενδοσυνεδριακά διόρθωση για τον FTSE/ASE-20, το πιθανότερο σενάριο είναι αυτό της περαιτέρω ενίσχυσής του. Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση έχουν ξεχωρίσει πλέον οι εταιρίες εκείνες που θα αποτελέσουν τον επόμενο πυρήνα επιλογών διαχειριστών και χρηματιστών.

Μια ματιά στα αποτελέσματα εννεαμήνου, στον ρυθμό ανάπτυξης της εταιρίας και τη συνέπεια της διοίκησης διαμορφώνει ένα ικανό δείγμα 45-50 μετοχών που αξίζουν την προσοχή μας.

Για τη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, και ειδικότερα τις προβληματικές περιφερειακές μετοχές, θα πρέπει να συνειδητοποιηθεί, πριν να είναι αργά, πως τα όποια ανοδικά ξεσπάσματα απλώς και μόνο δίνουν ευκαιρία είτε για ρευστοποίηση θέσεων από πλευράς βασικών μετόχων είτε για μάλλον οριστική αποχώρηση θεσμικών ή επενδυτικών σχημάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v