Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης

Η συμβιβαστική λύση που συμφωνήθηκε στο Ecofin αναφορικά με τη Γερμανία και τη Γαλλία, οι δηλώσεις του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Ν. Γκαργκάνα κατά την παρουσίαση της ενδιάμεσης έκθεσης για τη νομισματική πολιτική, αλλά και τα μεγέθη εννεαμήνου των εισηγμένων απασχολούν, μεταξύ άλλων, τον οικονομικό Τύπο της Τετάρτης.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης
Η συμβιβαστική λύση που συμφωνήθηκε στο Ecofin αναφορικά με τα ελλείμματα της Γερμανίας και της Γαλλίας, οι δηλώσεις του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Ν. Γκαργκάνα κατά την παρουσίαση της ενδιάμεσης έκθεσης για τη νομισματική πολιτική, αλλά και τα μεγέθη εννεαμήνου των εισηγμένων απασχολούν, μεταξύ άλλων, τον οικονομικό Τύπο της Τετάρτης.

Γκαργκάνας: Αισιόδοξος για τις εξελίξεις εμφανίστηκε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Ν. Γκαργκάνας στη Βουλή, παρουσιάζοντας την ενδιάμεση έκθεση, αναφέρει η Ημερησία. Η Καθημερινή τονίζει πως ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος διατύπωσε αυστηρή προειδοποίηση για το ύψος του δημόσιου χρέους κατά την παρουσίαση της ενδιάμεσης έκθεσης για τη νομισματική πολιτική.

Το Βήμα αναφέρει πως, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Γκαργκάνα, οι τράπεζες οφείλουν να εφαρμόζουν με αυστηρότητα τα κριτήρια δανεισμού, αλλά και τα νοικοκυριά να λαμβάνουν υπόψη τους ότι βρισκόμαστε στην ιστορικά κατώτερη φάση των επιτοκίων.

Από την πλευρά της η Ναυτεμπορική σημειώνει πως η πλειονότητα των χωρών της ευρωζώνης ”θυσίασε” χθες στις Βρυξέλλες τμήμα της αξιοπιστίας του Συμφώνου Σταθερότητας, δίνοντας όμως προτεραιότητα στην επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Ecofin: Παράταση έως το 2005 έδωσε το Ecofin στη Γερμανία για τον περιορισμό του ελλείμματός της, αναφέρει η Ημερησία, η οποία συμπληρώνει πως η Ελλάδα κινήθηκε σε τεντωμένο σχοινί.

Το Βήμα κάνει λόγο για συμβιβασμό έπεται από ιταλική παρέμβαση, ενώ τονίζει πως, παρά τη συμβιβαστική λύση που συμφωνήθηκε στο Ecofin ώστε να μην τιμωρηθούν η Γερμανία και η Γαλλία για την υπέρβαση των ελλειμμάτων, αλλά να παραμείνει σε ισχύ το Σύμφωνο Σταθερότητας, το πρόβλημα παραμένει.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, το Σύμφωνο Σταθερότητας, που είχε συνδεθεί με τη δημιουργία της ΟΝΕ και του ευρώ, πρακτικά έχει καταργηθεί μετά την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομίας να μην το εφαρμόσουν στην περίπτωση της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Από την πλευρά της η οικονομική Ελευθεροτυπία σημειώνει ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας μπορεί να ”επέζησε” μετά τα αποτελέσματα των συναντήσεων των ”12” και κατόπιν των ”15” υπουργών Οικονομίας της Ε.Ε., αλλά δεν εφαρμόζεται πλέον με τον ίδιο τρόπο.

Η εφημερίδα Χρηματιστήριο αναφέρει πως η Κομισιόν λυπάται βαθύτατα για το γεγονός ότι το Συμβούλιο δεν ακολούθησε το πνεύμα και τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, που συμφωνήθηκαν ομόφωνα απ’ όλα τα κράτη-μέλη.

Σοφοκλέους: Τα ”βαριά χαρτιά” οδηγούν την άνοδο σύμφωνα με το Κέρδος, που σημειώνει πως ο Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες με κέρδη 0,98%, επισημαίνοντας πως κάθε μέρα που περνάει εδραιώνει την άποψη ότι μετά τα blue chips το ”χάος”.

Η Εξπρές σημειώνει πως επιχειρείται να δημιουργηθεί κλίμα προσδοκιών με μέσο τα αναζωπυρωμένα από χθες σενάρια περί τραπεζικών συνεργασιών και τις μεγάλες εντολές αγοράς από πλευράς μεγάλου ξένου οίκου.

ΗΠΑ: Το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 8,2% επί ετήσιας βάσης στο τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου του 2003 και όχι 7,2% που είχαν δείξει τα αρχικά στοιχεία, τονίζει το Βήμα.

Υπεράκτιες: Μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου παρατείνεται η προθεσμία που έχουν οι ιδιοκτήτες των υπεράκτιων εταιριών για να μεταβιβάσουν σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα τα ακίνητα που σήμερα ανήκουν σε αυτές, προκειμένου να αποφύγουν την καταβολή του ετήσιου ειδικού φόρου 3% που επιβάλλεται στην αντικειμενική αξία των ακινήτων, τονίζει η Ναυτεμπορική.

ΕΟΤ: Εν αναμονή αλλαγών τελεί η πολιτική ηγεσία του ελληνικού τουρισμού, τονίζει το Βήμα.

Φυσικό Αέριο: Με δάνειο θα γίνει η ”ξένη” επένδυση στην ΕΠΑ Αττικής, τονίζει η Καθημερινή.

Vodafone Panafon: Στα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου της εταιρικής χρήσης της Vodafone Panafon αναφέρονται τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης.

Εννεάμηνα: Στα μεγέθη εννεαμήνου των ΕΛΤΕ και Άκτωρ, της Τράπεζας Κύπρου, της J&P Άβαξ, της Λυμπέρης, αλλά και της Goody’s αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ο σημερινός οικονομικός Τύπος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v