Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περιφέρεια - ΟΤΕ στο επίκεντρο

Για δεύτερη συνεχή ημέρα οι τηλεπικοινωνίες και ειδικότερα ο ΟΤΕ βρίσκονται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος με τη μετοχή να καταγράφει αθροιστικά κέρδη 5,6%, ενώ παρατηρείται μετακύλιση ρευστότητας από Alpha σε Εθνική. Εικόνα αντεπίθεσης από τον όμιλο Λαναρά, αλλά και άλλες περιφερειακές δυνάμεις.

Η σημερινή συνεδρίαση προσφέρει εκ νέου πληθώρα ενθαρρυντικών στοιχείων καθώς η κίνηση του Γενικού Δείκτη μέσα σε ένα εύρος μόλις 14 μονάδων σίγουρα καθιστά τη συνεδρίαση συσσωρευτική, αλλά στον ίδιο βαθμό υπάρχει κινητικότητα η οποία και ενδιαφέρον προκαλεί και ευκαιρία για κέρδη δίνει.

Και αυτό γιατί, μπορεί ο Γενικός Δείκτης να κατέγραψε κέρδη μόλις 0,42% κλείνοντας στις 2.183,09 μονάδες, όσοι όμως δραστηριοποιήθηκαν στη σημερινή αγορά σε τίτλους της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης μόνο παράπονο δεν μπορούν να έχουν.

Δεν θα ήταν αβάσιμο να ισχυριστούμε ότι από τη στιγμή που στην υψηλή κεφαλαιοποίηση ξεκαθαρίζουν τα πράγματα, με μερική μετακύλιση ρευστότητας από Alpha Bank (-1,08%) σε Εθνική (+0,84%), τη ΔΕΗ να συσσωρεύει με πτωτική τάση, την Panafon να συσσωρεύει στα 6,18 ευρώ και τον ΟΤΕ να καταγράφει αθροιστικά κέρδη στο διήμερο της τάξης του 5,9%, δεν υπάρχει ουσιαστικά περιθώριο οπισθοδρόμησης για δείκτη και αγορά, με την τόνωση της ρευστότητας στα 166,5 εκατ. ευρώ, να καταδεικνύει την αυξημένη προδιάθεση για trading.

Υπό το πρίσμα της σημερινής κίνησης, εντοπίζουμε ξανά την αναθέρμανση της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης, στοιχείο που είναι απαραίτητο για τη βελτίωση του κλίματος, πιστεύουμε όμως πως αυτό αποτελεί περισσότερο προϊόν της πρόσκαιρης εξάλειψης των ανησυχιών γύρω από το ενδεχόμενο υπαγωγής κάποιων μετοχών σε καθεστώς αναστολής διαπραγμάτευσης, παρά κάποιας ξαφνικής μεταστροφής της επενδυτικής ψυχολογίας.

Αναφέρουμε ενδεικτικά την καθολική ανοδική κίνηση τίτλων συμφερόντων του ομίλου Λαναρά με Κλωνατέξ (κοινό και προνόμιο), Φάνκο και Λαντέκ, να κλείνουν στο limit up, Ναούσης κοινό και Γιαννούση να κλείνουν με κέρδη σχεδόν 10%, την αντίδραση της Δάριγκ με κέρδη μεγαλύτερα του 20%, και τη διατήρηση της Ναυτεμπορικής (14,62%) σε τροχιά άκρατης ανόδου.

Επειδή όμως κάθε αρχή από κάπου γίνεται, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως η αγορά διανύει αυτή τη στιγμή την καλύτερή της φάση των τελευταίων τουλάχιστον δυόμισι εβδομάδων, καθώς οι τολμηροί επιβραβεύονται.

Μια ματιά εξάλλου στην κίνηση και των ΣΜΕ επί των δεικτών FTSE 20 και Mid 40 στην αγορά παραγώγων, αποτυπώνει ακριβώς αυτή την προδιάθεση ανόδου και κυρίως φαίνεται ότι έχει κλείσει η περίοδος διόρθωσης που σηματοδότησε η επιστροφή του δείκτη στην επιστροφή των 2.100 μονάδων.

Η μεγάλη πρόκληση τώρα έγκειται στο να μπορέσει η αγορά να επαναπροσεγγίσει τα τρέχοντα υψηλά έτους, κάτι που θα απαιτήσει τη διατήρηση της θετικής εικόνας, κυρίως των τραπεζικών τίτλων, με τα ράλι από ΟΤΕ και Intracom να αποτελούν θετική συνεισφορά.

Παράλληλα, δεν θα πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός ότι θα υπάρξουν σε επίπεδο Γενικού Δείκτη κάποιες ήπιες πιέσεις τεχνικού χαρακτήρα που θα προέλθουν από την αποκοπή προμερίσματος στον ΟΠΑΠ (Παρασκευή), και την αποκοπή του ειδικού μερίσματος στην Coca Cola, ύψους 2 ευρώ, την Δευτέρα.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 155 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 19,3 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν ένα πακέτο 78.050 τεμάχια της Eurobank στα 13,96 ευρώ και τρία πακέτα της Coca Cola 3E, το ένα 64.170 τεμάχια στα 18,32 ευρώ και τα δύο των 50.000 και 45.000 τεμαχίων στα 18,34 ευρώ.

Επίσης, δύο πακέτα των 100.000 και 166.148 τεμαχίων του ΟΤΕ στα 10 και 10,04 ευρώ αντίστοιχα και δύο πακέτα των 100.000 και 660.000 τεμαχίων του ΟΠΑΠ στα 11 και 10,90 ευρώ αντίστοιχα.

Ακόμη, ένα πακέτο 83.000 τεμάχια της Πειραιώς στα 8,44 ευρώ και ένα πακέτο 223.630 τεμάχια της Panafone στα 6,20 ευρώ.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 167.090 τεμάχια της Eurobank στα 13,91 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v