ΧΑ: Εξορθολογισμός των αποτιμήσεων

Οι συνεδριάσεις της εβδομάδας κατέστησαν προφανές οτι η Σοφοκλέους βρίσκεται σε φάση ”εξορθολογισμού αποτιμήσεων, αφού τα υψηλότερα επίπεδα δοκιμάστηκαν χωρίς επιτυχία. Ο ρόλος του ΟΤΕ και τα αισιόδοξα σημάδια.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Φαίνεται οτι οι πληροφορίες προηγουμένων ημερών που ήθελαν ισχυρούς παράγοντες της αγοράς να εκδηλώνουν... ομόφωνα πλέον την άποψη οτι απαιτείται η διαμόρφωση ελκυστικότερων τιμών- αποτιμήσεων, ικανών να προσελκύσουν και νέους αγοραστές, είχαν βάση.

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που μας επισήμαινε ένας εξ’ αυτών, πως στα υψηλά των 2.300 μονάδων δεν βρήκαν και πολλούς πρόθυμους να τοποθετηθούν. Επικράτησε η λογική πως για να τοποθετηθούν νέα κεφάλαια στην αγορά θα πρέπει να προσαρμοστεί αυτή χαμηλότερα.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως από τις αρχές Ιουνίου οι συναλλαγές σε μετοχές του FTSE 20 δεν ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο όριο, γεγονός που φανερώνει την αδυναμία προσέλκυσης νέων παικτών.

Ο δε συνολικός τζίρος έχει κολλήσει στα περίπου 180- 200 εκ. ευρώ, ένδειξη επίσης ενισχυτική της ανωτέρω εκτίμησης.

Η αφορμή για τη διόρθωση, όπως παραδέχονται στο σύνολό τους οι μεγαλοχρηματιστές, ήταν ο ΟΤΕ, που στη συνεδρίαση της Παρασκευής υποχώρησε κατά 7,24%. Συνολικά η εβδοδιαία διόρθωση του Γενικού Δείκτη ανήλθε σε ποσοστό 4,33%.

Δεν είναι τυχαίο πως και οι 10 πρώτες στην κατάταξη ΑΧΕ ρευστοποιούσαν την Πέμπτη στα υψηλά και την Παρασκευή στα χαμηλότερα μετοχές του Οργανισμού, για λογαριασμό κυρίως ξένων αλλά και εγχώριων πελατών τους.

Το αρνητικό με τον ΟΤΕ είναι πως ορισμένοι χειρισμοί της διοίκησης (και σε θέματα δημοσιοποίησης αποτελεσμάτων) έχουν ερμηνευθεί ως... ”τρικάκια” από διάφορους μεγαλοεπενδυτές.

Χειρισμοί που φτάνουν πίσω μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού του 2002 κι έχουν κουράσει, αν όχι εκνευρίσει, όλους εκείνους που εδώ και πλέον τους ενός χρόνου ”πληρώνουν το μάρμαρο”.

Ας θυμηθούμε μόνο την τιμή της εσπευσμένης, πέρυσι, για εισπρακτικούς και μόνο λόγους μετοχοποίησης του Οργανισμού- σε ποιές τιμές δηλαδή ξε-φορτώθηκαν εκατομμύρια μετοχές- για να καταλάβουμε το μένος όσων ”ξεφόρτωναν” χθες ΟΤΕ.

Η μετοχή του Οργανισμού τεχνικά μπορεί να αντιδράσει και με βάση αυτή τη λογική βλέπει προς τα 12 ευρώ. Όμως ο Οργανισμός έχει μπροστά του ένα πολύ δύσκολο φθινόπωρο για λόγους που θα αναλυθούν σε καταλληλότερο χρόνο.

Το τελευταίο όμως ”χώσιμο” στη μετοχή αναδεικνύει και μία άλλη παράμετρο. Αυτή της σχέσης μεταξύ διοίκησης του Οργανισμού και τμημάτων ανάλυσης χρηματιστηριακών- επενδυτικών εταιριών.

Ή ο ΟΤΕ τους ξεγέλασε ή σχεδόν στο σύνολό τους οι μεγαλοεπενδυτές... συνασπίστηκαν εναντίον των συμφερόντων του Οργανισμού. Ο΄τι κι αν ισχύει σίγουρα δεν είναι ευχάριστο!!!

Τα θύματα βεβαίως ήταν κυρίως οι επενδυτές και όσοι προσπαθούσαν τις τελευταίες μέρες να καταλάβουν τι γίνεται με τα αποτελέσματα του Οργανισμού.

Η αναφορά μας στον Οργανισμό, και ας συγχωρεθούμε από τους τακτικούς μας αναγνώστες, είναι αυτής της έκτασης λόγω της αυξημένης σημασίας- κεφαλαιοποίησης του Ομίλου.

Το να χάνονται μέσα σε μία μέρα- έστω λογιστικά- κεφάλαια της τάξεως του 8% από την πρώτη στην κεφαλαιοποίηση εταιρία των 5.765 εκ. ευρώ δεν είναι δα και μικρό πράγμα.

Εξαιρουμένου του ΟΤΕ, η υπόλοιπη αγορά σε γενικές γραμμές κινήθηκε ψύχραιμα, πλην βεβαίως της θυγατρικής Cosmote, της σχετιζόμενης με τον ΟΤΕ Intracom, αλλά και της μετοχής- σηματωρού της Βιοχάλκο, η οποία υποχώρησε κατά 6,2%.

Δεν είμαστε απαισιόδοξοι, καθώς εμφανίστηκαν αγοραστές στα 19,9 ευρώ της Εθνικής, στα περίπου 14,9 της Eurobank, και στα περίπου 19 για την Alpha.

Αγοραστές υπήρξαν, σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών βέβαια, και σε άλλες μετοχές υγιών επιχειρήσεων και κυρίως όσων οι απώλειες δεν ξεπέρασαν το 2,02% του Γενικού Δείκτη.

Σημείωση: Προφανώς και σε εφαρμογή προηγούμενής της απόφασης πουλάει μισό εκατομμύριο κομμάτια η ΕΧΑΕ. Είναι οι πρώτες υπεραξίες που καρπούνται οι 7 νέοι ”εταίροι” των ελληνικών χρηματιστηρίων.

Χρήζει εξάλλου προσοχής το δημοσίευμα του ”Μετόχου” αναφορικά με την ΤτΕ, τον χρυσό και τις λίρες.

Όντως, η υπόθεση των χρυσών λιρών που αγοράζει η Τ.τ.Ε από μικροκαταθέτες, μας έχει καταγγελθεί από αρκετούς επισκέπτες του δικτύου. Δεν είναι τυχαίο, όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, πως ”την περασμένη Τρίτη η τιμή αγοράς της χρυσής λίρας ήταν 73,42 ευρώ και η τιμή πώλησης... 88,26 ευρώ”.

Κάποιοι μιλούν για νόμιμη ”ληστεία”. Ενώ η φειδωλή σε δηλώσεις αλλά πλούσια σε κοινωνικές εκδηλώσεις διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος για μία ακόμα φορά αποφεύγει τον Τύπο.

Στο συγκεκριμένο θέμα της αγοραπωλησίας χρυσών λιρών από μικροκαταθέτες θα επανέλθουμε εάν χρειαστεί με συγκεκριμένα στοιχεία και επώνυμες καταγγελίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v