6 + 4 οίκοι αποκωδικοποιούν το εξάμηνο του ΟΤΕ

Αντίρροπες είναι οι εκτιμήσεις των ελληνικών και ξένων οίκων για το εξάμηνο του ΟΤΕ. Πως αποκρυπτογραφούν οι αναλυτές των διεθνών οίκων Citigroup, Goldman Sachs, Lehman Brothers, SocGen, αλλά και των ελληνικών Π&Κ, Marfin, Alpha Finance, EFG Eurobank, Beta και Kappa Securities τα αποτελέσματα. Οι συστάσεις.

6 + 4 οίκοι αποκωδικοποιούν το εξάμηνο του ΟΤΕ
Σε αντίθετο μήκος κύματος κινούνται οι αντιδράσεις των αναλυτών από 5 ελληνικές ΑΧΕ και τις Citigroup, Goldman Sachs, Lehman Brothers, SocGen για τα μεγέθη εξαμήνου του ΟΤΕ, καθώς ορισμένοι τα χαρακτηρίζουν καλύτερα του αναμενόμενου, ενώ σύμφωνα με άλλους, κρίνονται από ”ουδέτερα” έως ”απογοητευτικά”.

Ωστόσο, στο σύνολό τους οι αναλυτές εστιάζουν στο γεγονός ότι τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα του αναμενόμενου εξ αιτίας των μειωμένων προβλέψεων για συνταξιοδοτήσεις, ύψους 55 εκατ. ευρώ.

Η Citigroup χαρακτηρίζει ”ελαφρώς απογοητευτικά” τα μεγέθη δεύτερου τριμήνου του ΟΤΕ, αν και επισημαίνει ότι η αξιολόγηση ”Low Single A” (A-) δεν διακυβεύεται.

Παράλληλα, ο ξένος χρηματοοικονομικός οίκος διατηρεί αφενός την τιμή - στόχο των 10,5 ευρώ και αφετέρου τις εκτιμήσεις του για τα μεγέθη του ΟΤΕ στο σύνολο του έτους, αν και προβλέπει πως η τάση σε λειτουργικό επίπεδο είναι περισσότερο ”αδύναμη” απ’ ότι προβλεπόταν.

Όπως επισημαίνει η Citigroup, τα αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου του Οργανισμού απλά επιβεβαίωσαν τις προβλέψεις της, αφενός γιατί η αγορά σταθερής τηλεφωνίας συνέχισε να πιέζεται και αφετέρου καθώς η αύξηση στα έσοδα του ομίλου οφείλεται στην ενοποίηση της Rom Telecom.

Σε ό,τι αφορά την Rom Telecom, η Citigroup αναφέρει πως τα μεγέθη της ήταν οριακά χαμηλότερα απ’ ότι προβλεπόταν λόγω της έλλειψης εξισορρόπησης της αδυναμίας που παρατηρήθηκε στις διεθνείς διασυνδέσεις.

Σύμφωνα με τη Citigroup, η αποδοτικότητα του OTE στο δεύτερο τρίμηνο δεν ανταποκρίθηκε στις εκτιμήσεις της, καθώς η αύξηση των EBITDA ήταν αποτέλεσμα της εθελουσίας εξόδου και της αντιστροφής των συνταξιοδοτικών συνεισφορών προς υπαλλήλους.

Εξαιρουμένης της εν λόγω πρόβλεψης, το περιθώριο EBITDA θα είχε διαμορφωθεί στο 34,8%, από 39,8% του προηγούμενου τριμήνου.

Από την άλλη, η Lehman Brothers υποβάθμισε τη μετοχή του ΟΤΕ σε ”underweight” από ”equal weight”, μειώνοντας παράλληλα και την τιμή στόχο στα 12,9 ευρώ από 13,4 ευρώ.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου έδειξαν μία μεγαλύτερη της αναμενόμενης μείωσης των εσόδων από την εγχώρια αγορά σταθερής τηλεφωνίας κατά 9,4% σε ετήσια βάση.

”Απογοητευτικά” χαρακτηρίζει όμως τα αποτελέσματα εξαμήνου του ΟΤΕ η Societe Generale, επισημαίνοντας, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Dow Jones, την αδυναμία στα έσοδα και τα χαμηλότερα του αναμενόμενου EBITDA.

Η γαλλική τράπεζα θέτει τα 14,6 ευρώ ως δίκαιη αποτίμηση για τη μετοχή του Οργανισμού, ενώ διατηρεί τη σύσταση για ”διακράτηση” σε διάστημα 3- 6 μηνών, αν και χαρακτηρίζει την αποτίμηση του τίτλου ”ελκυστική”.

Ακόμη, η Soc Gen αναφέρει ότι πριν οι αναλυτές μεταβάλουν προς το θετικότερο τη στάση τους για τον ΟΤΕ, απαιτούνται περισσότερα στοιχεία για περικοπή κόστους στη σταθερή τηλεφωνία και για τερματισμό του θέματος της κινητής τηλεφωνίας στη Ρουμανία.

Από την πλευρά της, η Π&Κ Χρηματιστηριακή αποδίδει τη βελτίωση των EBITDA, κυρίως στο χαμηλότερο κόστος εθελουσίας εξόδου και αντιστροφής συνταξιοδοτικών συνεισφορών προς υπαλλήλους, λόγω βελτιωμένων όρων στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Επιπρόσθετα, η Π&Κ επισημαίνει ως βασικές τάσεις, την αδυναμία στη σταθερή τηλεφωνία, την υποστηρικτική κινητή τηλεφωνία, τη διύλιση περιθωρίων από την ενοποίηση της Rom Tel, καθώς και σοβαρές προσπάθειες για αποτελεσματική μείωση του λειτουργικού κόστους (μέσω ευνοϊκότερων συλλογικών συμβάσεων και μειωμένων συνταξιοδοτικών συνεισφορών).

Ταυτόχρονα, στις βασικές τάσεις η χρηματιστηριακή προσθέτει τις σοβαρές προσπάθειες για αποτελεσματική μείωση του λειτουργικού κόστους (μέσω ευνοϊκότερων συλλογικών συμβάσεων και μειωμένων συνταξιοδοτικών συνεισφορών), αλλά και την πώληση των θυγατρικών κινητής του ΟΤΕ σε Βουλγαρία και Σκόπια στην Cosmote εντός του α τριμήνου του 2004.

Σχολιάζοντας τη χθεσινή εταιρική καθοδήγηση όπου εκτιμήθηκε ότι τα EBITDA θα διατηρηθούν σταθερά για το 2003 εξαιρώντας τη Rom Telecom και ετήσιες κεφαλαιουχικές δαπάνες σε διπλάσια επίπεδα από αυτά του α’ εξαμήνου, η ΑΧΕ επισημαίνει πως προηγούμενη εκτίμηση για μείωση 10% στα ετήσια έσοδα της Rom Tel αντιμετωπίζει καθοδικό ρίσκο.

Σύμφωνα με την Π&Κ αυτό οφείλεται στον ανταγωνισμό, στην υποκατάσταση από την κινητή τηλεφωνία, και καθυστερήσεις στην αναπροσαρμογή των ταριφών (που αντιστοιχεί σε εξασθένηση της ανταγωνιστικής της θέσης και άρα σε απώλεια πελατών).

Κατά την εκτίμηση της Π&Κ οι χθεσινές ανακοινώσεις δύναται να στηρίξουν επαρκώς τα τρέχοντα επίπεδα τιμών της μετοχής.

Ωστόσο, η χρηματιστηριακή τονίζει πως περαιτέρω ενδείξεις αποτελεσματικότητας σε συνδυασμό με θετικούς καταλύτες (όπως η ευνοϊκή κατάληξη του προβλήματος της Cosmorom περί το τέλος September) αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις διατηρήσιμης ανοδικής τάσης.

Από την πλευρά της η Alpha Finance επισημαίνει ότι τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων και τα καθαρά κέρδη να ξεπερνούν τις προσδοκίες της, καθώς και την εκτίμηση της αγοράς λόγω της μείωσης στις προβλέψεις (κατά 55 εκατ. ευρώ) που αφορούν τις υποχρεώσεις σε συνταξιοδοτικά ταμεία (ΤΑΠ-ΟΤΕ) και την μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων αντίστοιχα (-62% σε ετήσια βάση).

Θα πρέπει να αναμείνουμε, τονίζει η Alpha Finance, και το τρίτο τρίμηνο πριν καταλήξουμε σε οριστικά συμπεράσματα, δεδομένου ότι τα χρηματοοικονομικά έξοδα τα οποία ωφέλησαν τα τελικά αποτελέσματα οφείλονται σε συναλλαγματικές διαφορές που αφορούν τις δραστηριότητες της Romtelecom.

Σε περίπτωση, επισημαίνει η Alpha Finance, που δεν συμπεριλάβουμε την επίδραση των προβλέψεων στα αποτελέσματα, τα καθαρά κέρδη συμβαδίζουν με την αρχική εκτίμηση για μείωση σε ετήσια βάση της τάξεως του 20%. Συνολικά τα αποτελέσματα δεν χαρακτηρίζονται από θετικές ή αρνητικές εκπλήξεις.

Η Romtelecom, τονίζει, παρουσίασε 20% μείωση σε ετήσια βάση όσον αφορά τις πωλήσεις μεγαλύτερη από την αρχική εκτίμηση για 10% το 2003, αν και η κερδοφορία κινήθηκε στα αναμενόμενα επίπεδα. Η διοίκηση εξέφρασε την πρόθεση να επικεντρωθεί στη βελτίωση του κεφαλαίου κίνησης και συνεπώς της ταμειακής της θέσης (€76,4εκ. το 1ο εξάμηνο).

Εκτιμούμε ότι η διοίκηση καταβάλει προσπάθεια αλλά απαιτούνται πιο δυναμικά μέτρα σχετικά με τον περιορισμό του κόστους, καταλήγει η Alpha Finance.

Σύμφωνα με την Marfin Hellenic τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου του ΟΤΕ υπερέβησαν τις προσδοκίες της αγοράς λόγω της αναστροφής των προβλέψεων για αποζημίωση προσωπικού ύψους 55 εκατ. ευρώ.

Η Marfin προσθέτει πως οι πιέσεις στην αγορά σταθερής τηλεφωνίας ήταν εμφανείς στα αποτελέσματα του Οργανισμού, γεγονός το οποίο, όπως σημειώνει ήταν αναμενόμενο.

Πάντως, η Marfin αναφέρει πως παραμένει επιφυλακτική σε ό,τι αφορά την αγορά της σταθερής τηλεφωνίας, καθώς όπως τονίζει η διάβρωση των εσόδων από τον εν λόγω χώρο δεν συνοδεύτηκε από αντίστοιχη μείωση των εξόδων, ενώ επισημαίνει και την άμεση ανάγκη για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ΟΤΕ στη συγκεκριμένη αγορά.

Εξάλλου, όπως σχολιάζει η Beta ΑΧΕ, η μείωση των καθαρών κερδών οφείλεται κυρίως στην αύξηση των αποσβέσεων (κατά 35%) λόγω της εξαγοράς της RomTelecom, αλλά και στην αύξηση των δικαιωμάτων μειοψηφίας.

Η ίδια χρηματιστηριακή επισημαίνει ως θετική τη μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων κατά 62%, αλλά και την αύξηση των EBITDA στην RomTelecom από την υλοποίηση του business plan.

Η ΑΧΕ κάνει επίσης λόγο για ”μόχλευση” του κύκλου εργασιών από την Cosmote (αύξηση κύκλου εργασιών κατά 29%). Αναφερόμενη στη συνολική συμβολή της RomTelecom, η χρηματιστηριακή τη χαρακτηρίζει θετική.

Ακόμα, σύμφωνα με τη Beta, θα πρέπει να επισημανθεί η ύπαρξη οφελών ύψους 54,6 εκατ. ευρώ (12% των κερδών προ φόρων και δικαιωμάτων) από αναστροφή προβλέψεων αποζημίωσης προσωπικού. Όπως εξηγεί η χρηματιστηριακή, χωρίς το ποσό αυτό, τα κέρδη προ φόρων θα ανακοινωνόντουσαν κατά 12% μειωμένα.

Σύμφωνα με την EFG Eurobank Securities τα μεγέθη εξαμήνου του ΟΤΕ, τα οποία τα χαρακτηρίζει ”ουδέτερα” απέτυχαν να επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες της αγοράς.

Πάντως, η EFG Eurobank Securities διατηρεί τη σύσταση ”outperform” για τη μετοχή του Οργανισμού, σε επίπεδο αποτίμησης.

Από την πλευρά της η Goldman Sachs σε τηλεγράφημα του πρακτορείου Dow Jones Newswires αναφέρει ως ”απογοητευτικά” τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, προσθέτοντας ότι τα EBITDA ήταν 5% χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις της.

Μάλιστα, η Goldman Sachs επισημαίνει ότι παρά τη μείωση του κόστους, συνεχίζονται οι πιέσεις τόσο στις διεθνείς δραστηριότητες όσο και στον κλάδο της σταθερής τηλεφωνίας.

Εξάλλου, η Kappa Securities, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Dow Jones, χαρακτηρίζει την επίδοση α΄ εξαμήνου ”όχι καλή”, ενώ εκτιμά ότι αναγγέλλει μια ”κακή χρονιά”.

Αναφορά γίνεται επίσης και στην διάβρωση του μεριδίου σταθερής τηλεφωνίας που κατέχει ο Οργανισμός, ενώ η Kappa Research καταλήγει με την πρόβλεψη ότι ίσως το 2003 να είναι μια από τις χειρότερες χρονιές του ΟΤΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v