Τ.Τ.- Αττικής - ΤΣΜΕΔΕ: Γρίφοι για... γερούς λύτες

Ανυπέρβλητα φαίνεται να είναι τα εμπόδια που συναντά η κυβέρνηση προκειμένου να ανακοινώσει το deal ΤΣΜΕΔΕ - Τ.Τ.- Αττικής στη ΔΕΘ. Σημείο-κλειδί το ύψος του τιμήματος, αλλά και το σχήμα που θα προκύψει. Οι πληροφορίες για την προσφορά, η option του ΤΣΜΕΔΕ και το ”αίνιγμα” του ΥΠΕΘΟ.

Τ.Τ.- Αττικής - ΤΣΜΕΔΕ: Γρίφοι για... γερούς λύτες
του Γιώργου Μαντέλα

Ο κ. Κ. Σημίτης, σύμφωνα με όλες τις έως τώρα ενδείξεις, τελικώς, δεν θα ανακοινώσει το deal της πώλησης του 30%-34% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο ΤΣΜΕΔΕ και κατ’ επέκταση τη συγχώνευση του Τ.Τ. με την Τράπεζα Αττικής από το βήμα της ΔΕΘ.

Παρά τις μεγάλες προσπάθειες που κατέβαλε το οικονομικό επιτελείο να κλείσει το deal πριν από το ερχόμενο Σάββατο –ημέρα εγκαινίων της ΔΕΘ–η υπόθεση ”κολλάει” στο ύψος του τιμήματος που είναι διατεθειμένο να προσφέρει το ΤΣΜΕΔΕ, προκειμένου να καταστεί βασικός μέτοχος του Τ.Τ. και κατόπιν του ενιαίου σχήματος που θα προκύψει από τη συγχώνευσή του με την Αττικής.

Γεγονός αποτελεί ότι ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκης, έχει απευθύνει, εδώ και μέρες, πρόσκληση στη διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ για να συναντηθούν προκειμένου να συζητήσουν το ”οικονομικό”.

Εν αντιθέσει με ό,τι διαρρέει, όμως, το ΤΣΜΕΔΕ είναι αυτό που καθυστερεί την τελική φάση των συζητήσεων. Ετσι, ενώ αρχικά από το Ταμείο των Μηχανικών υποστηρίζονταν ότι ”μέσα σε δύο ώρες από τη στιγμή που θα μας πουν να δούμε τον Χριστοδουλάκη, εμείς θα είμαστε σε θέση να διατυπώσουμε την προσφορά μας”, κατόπιν ζητήθηκε μια παράταση, προκειμένου να παρουσιασθεί η αποτίμηση του Τ.Τ. από την Grant Thornton και τώρα όλα δείχνουν ότι πολύ δύσκολα η κρίσιμη συνάντηση θα γίνει ακόμα και την επόμενη εβδομάδα.

Η πραγματική αιτία αυτής της καθυστέρησης θα πρέπει να αναζητηθεί στο γεγονός ότι η τελική απόφαση του ΤΣΜΕΔΕ θα αποτελεί μια σύνθεση των εισηγήσεων που θα κάνουν στο Δ.Σ. του όλοι οι φορείς που συμμετέχουν σε αυτό.

Για παράδειγμα, το ύψος της προσφοράς θα πρέπει να συζητηθεί πρώτα στο Δ.Σ. του ΤΕΕ, το οποίο θα πει τη γνώμη του στο Δ.Σ. του ΤΣΜΕΔΕ, η οποία θα έχει εξαιρετικά βαρύνουσα σημασία. Κάτι ανάλογο θα γίνει και με τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. του ΤΣΜΕΔΕ που εκπροσωπούν άλλους φορείς.

Είναι ευνόητο ότι με τα αποθεματικά του ταμείου δεν είναι διατεθειμένος να ”παίξει” κανείς, οπότε η τελική απόφαση θα πρέπει να περάσει από κόσκινο.

Σε κάθε περίπτωση, στο ΤΣΜΕΔΕ θέλουν να προσφέρουν μια ”λογική τιμή” για το Τ.Τ., η οποία όμως είναι άγνωστο αν συνάδει με αυτή που περιμένει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο με τη σειρά του δεν θέλει να εκποιήσει ένα σημαντικό περιουσιακό του στοιχείο χωρίς να πάρει αυτά που θέλει, την ώρα μάλιστα που ”στη γωνία” υπάρχουν υποψήφιοι που είναι διατεθειμένοι ”να δώσουν πολλά” για να αποκτήσουν συμμετοχή στο ”φιλέτο” του Ταμιευτηρίου.

Το ΤΣΜΕΔΕ από την πλευρά του επαναφέρει μια αρχική του ιδέα για την απόκτηση αρχικά ποσοστού πολύ μικρότερου από το 30%, διατηρώντας για τον εαυτό του μια option ενίσχυσης της συμμετοχής του για αργότερα.

Αυτή η πρόταση αρχικά είχε απορριφθεί από το οικονομικό επιτελείο, το οποίο, για να διευκολύνει το ΤΣΜΕΔΕ, αντιπρότεινε την πιθανότητα μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου του Τ.Τ., μέσω της αφαίρεσης ενός κομματιού από το ομολογιακό του χαρτοφυλάκιο. Τα πράγματα όμως περιπλέκονται ακόμα περισσότερο μετά την ανακοίνωση της αποτίμησης του Τ.Τ. από την Grant Thornton.

Μολονότι το νούμερο φυλάσσεται ως επτασφράγιστο μυστικό, οι πληροφορίες του euro2day.gr αναφέρουν ότι τελικώς είναι μεγαλύτερο κι από 1,5 δισ. ευρώ, που αρχικά θεωρούνταν ως η ανώτερη τιμή.

Αυτό πρακτικά συνεπάγεται ότι το ΤΣΜΕΔΕ θα πρέπει να ανεβάσει το τίμημα για το 30% με 35%, γι’ αυτό και ”θυμήθηκε” και πάλι την παλιά του πρόταση για το μικρότερο ποσοστό, σε πρώτη φάση, με την option για αργότερα.

Το θέμα τώρα είναι ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του ΥΠΕΘΟ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v