Θετική παράμετρος τα εξάμηνα

Τα ικανοποιητικά αποτελέσματα που ανακοινώνουν υγιείς επιχειρήσεις, με ενεργό συμμετοχή στα δρώμενα της εθνικής μας οικονομίας, αποτελούν την θετική παράμετρο των ημερών, αλλά και πιθανό καταλύτη για επόμενη ανοδική αντίδραση. Μέχρι τότε δικαιολογείται συσσώρευση στο εύρος των 2.229-2.270 μονάδων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η διαδικασία συσσώρευσης σε εύρος τιμών 2.229-2.270 μονάδων, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να συνεχιστεί για τις επόμενες 2-3 συνεδριάσεις.

Τα ομολογουμένως θετικά αποτελέσματα αρκετών εταιριών της μεσαίας και χαμηλής κεφαλαιοποίησης μπορούν να συντηρήσουν το αγοραστικό ενδιαφέρον εγχώριων θεσμικών και ισχυρών ιδιωτών για συγκεκριμένους τίτλους.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι τέσσερις στις πέντε εταιρίες που ανακοίνωσαν χθες αποτελέσματα, ξεπερνούν τις αρχικές εκτιμήσεις των αναλυτών και γενικότερα της αγοράς.

Τα Folli Follie στην κατηγορία τους, η Cosmote στα βαρύτερα, αλλά και τα Ελληνικά Πετρέλαια ενισχύουν την εκτίμηση πως το εξάμηνο θα είναι σε γενικές γραμμές καλύτερο από ό,τι αναμένονταν.

Δεν είναι τυχαίο πως η Alpha Finance χαρακτηρίζει υποτιμημένο τον Notos και δίνει τιμή στόχο τα 4,8 ευρώ για τη μετοχή.

Είναι σημείο των καιρών το γύρισμα των αποτελεσμάτων της ΕΧΑΕ από ζημίες 6,2 εκατ. ευρώ σε κέρδη 16,2 εκατ. ευρώ φέτος. Δεν είναι τυχαίο πως η Motor Oil πετυχαίνει αύξηση πωλήσεων κατά 16,6%, ο Γερμανός κατά 60,2% αύξηση στα προ φόρων κέρδη.

Χρήζει επίσης δεύτερης ματιάς το γεγονός ότι εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις και όμιλοι, διευρύνουν τα κέρδη τους από την παρουσία τους στις διεθνείς αγορές. Για παράδειγμα η αύξηση των πωλήσεων του Γερμανού στο εξωτερικό από 7%, ανέρχεται πλέον στο 12,5%.

Ανάλογη είναι η εικόνα σε ένα μεγαλύτερο μέγεθος όπως είναι η Εθνική Τράπεζα. Το περίπου 20% των εργασιών της προέρχεται από δρατηριότητες στην ευρύτερη βαλκανική περιοχή. Και χωρίς να έχουν υπολογιστεί ακόμη τα έσοδα από το dealing room.

Επίσης δεν είναι τυχαίο πως η Olympic Catering, που μέσω της Olympus Plazza γυρίζει στην κερδοφορία και παραχωρεί πακέτα σε θεσμικούς, σε τιμή χαμηλότερη των 8 ευρώ.

Εν κατακλείδι θεωρούμε ικανοποιητικότερη της αναμενόμενης την εικόνα όπως διαμορφώνεται από τα αποτελέσματα εταιριών που μπορούν να προσελκύσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Αναμφίβολα όμως θα φανεί μετά την ολοκλήρωση της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, πως η αγορά δικαιολογημένα οδηγείται σε μια ουσιαστική κατηγοριοποίηση-διαχωρισμό, της ήρας από το στάρι.

Το πιθανότερο είναι πως η επόμενη ανοδική αντίδραση να σηματοδοτηθεί από μετοχές εταιριών αυτής της κατηγορίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v