Παίρνουν τα κέρδη στο ΧΑ

Απόλυτα αναμενόμενη και φυσιολογική χαρακτηρίζουν χρηματιστηριακοί κύκλοι την εικόνα των ρευστοποιήσεων που κυριαρχούν στην αγορά, καθώς οι επενδυτές προβαίνουν στην κατοχύρωση των υψηλών κερδών από τις τράπεζες. Η εξέλιξη αυτή πιέζει το σύνολο της αγοράς με τη σχέση ανοδικών προς πτωτικές να διαμορφώνεται στο 1/10.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Απόλυτα αναμενόμενη και φυσιολογική χαρακτηρίζουν χρηματιστηριακοί κύκλοι την εικόνα των ρευστοποιήσεων που κυριαρχούν στην αγορά. Αυτό εξηγείται κυρίως για δύο λόγους.

Κατ’ αρχήν λόγω της σημαντικότατης ανόδου που έχει σημειώσει τις τελευταίες δέκα ημέρες η μετοχή της Εθνικής και δεύτερον λόγω της αδυναμίας της ”περιφέρειας” να πείσει για περαιτέρω τοποθετήσεις.

Αλλωστε η μετοχή της Εθνικής βρίσκεται στην πρώτη θέση των 308 ευρωπαϊκών εταιριών με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση από πλευράς υψηλής τιμής 52 εβδομάδων, σύμφωνα με τη Merrill Lynch.

Αλλοίμονο αν μετά από ένα +20% της Εθνικής δεν εδικαιολογείτο ένα ποσοστό απωλειών μέχρι το πολύ 5%. Αυτό όμως που προβληματίζει είναι η αδυναμία ενός σημαντικού κομματιού της αγοράς να αντιδράσει.

Είναι αυτό που δεν ακολούθησε την πρόσφατη κατά περίπου 200 μονάδες άνοδο του δείκτη, και που υπολείπεται σημαντικά των υψηλών τιμών του Ιουλίου.

Οι ίδιες χρηματιστηριακές πηγές αναφέρουν πως οι ελκυστικότερες τιμές της Εθνικής, της Alpha, Πειραιώς, Εμπορικής, θα μπορούσαν να προσελκύσουν αγοραστές ίσως και από τα μέσα της αυριανής συνεδρίασης.

Μέχρι τότε υπομονή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v