Μετοχοποιήσεις, αποτιμήσεις και... timing

Καθώς πλησιάζουμε το συνήθως ”κακό” δίμηνο Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου, πολλοί αρχίζουν να συνδυάζουν τις τρέχουσες αποτιμήσεις με τις σχεδιαζόμενες ”μετοχοποιήσεις”. Και το μίγμα φαίνεται ανησυχητικό για όσους προτιμούν να επενδύουν παρά να ”κερδοσκοπούν”.

Μετοχοποιήσεις, αποτιμήσεις και... timing
Πάρα το ράλι που έχει μεσολαβήσει, τα σημάδια στις αγορές μετοχών εξακολουθούν να φαίνονται ενθαρρυντικά.

Το momentum play συνεχίζεται, ενώ τόσο οι εισροές νέων κεφαλαίων στα μετοχικά αμοιβαία όσο και άλλοι δείκτες ”ψυχολογίας” δίνουν ενδείξεις για περιθώρια συνέχισης της τάσης το προσεχές διάστημα.

Περίπου τα ίδια φαίνεται να ισχύουν και στα καθ’ ημάς.

Εν τούτοις, το πρόβλημα των αποτιμήσεων οξύνεται όσο ανεβαίνουν οι τιμές. Με απλά λόγια, ένας επενδυτής θα πρέπει να έχει στο νου του ότι στην παρούσα φάση μάλλον δεν ”επενδύει” αλλά ”κερδοσκοπεί”, τοποθετούμενος στα χρηματιστήρια

Τι σημαίνει αυτό;

Ας δούμε τι συμβαίνει στη δική μας αγορά. Το γεγονός ότι οι περισσότερες τραπεζικές μετοχές πραγματοποίησαν ήδη εντυπωσιακό ράλι κι έχουν ξεπεράσει (ή προσεγγίσει πολύ) τις τελευταίες τιμές στόχους που τέθηκαν εκ μέρους ξένων και ελληνικών οίκων, δεν είναι ιδιαίτερα καθησυχαστικό για έναν επενδυτή , ακόμη και για ένα θεσμικό.

Κι αυτό γιατί οι πιθανότητες μεσοχρόνιας απόδοσης εμφανίζονται περιορισμένες, αν αλλάξουν οι τρέχουσες συνθήκες της αγοράς.

Η κατάσταση αυτή δημιουργεί ακόμη περισσότερο σκεπτικισμό αν ληφθούν υπ όψιν δύο παράγοντες.

Στη ”μητέρα” των αγορών, τη Wall Street , πλησιάζει το διάστημα κατά το οποίο ιστορικά καταγράφονται σημαντικά ποσοστά πτώσης , το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Στη Σοφοκλέους εάν πραγματοποιηθούν ως έχουν δημοσιοποιηθεί τα σχέδια του Δημοσίου, θα έχουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα, την διάθεση ποσοστού της Εθνικής, πιθανώς και της Εμπορικής, τη νέα μετοχοποίηση της ΔΕΗ, ενδεχομένως μια νέα μετοχοποίηση της ΕΥΔΑΠ ( αν τα σχέδια για στρατηγικό αποδειχθούν χρονοβόρα) αλλά και την μετοχοποίηση της ΕΤΑ και των ΕΛΤΑ.

Αυτό κι αν λέγεται stock overhang!!!

Ένα ακόμη ερώτημα είναι αν οι τιμές οι οποίες έχουν διαμορφωθεί τελευταία στις τράπεζες , μπορούν να διατηρηθούν εν όψει των παραπάνω εξελίξεων ή έχουμε πλησιάσει κοντά στην ”κορυφή”.

Η απάντηση δεν είναι εύκολο να δοθεί. Εάν υπάρξουν ουσιαστικά σημάδια ανάκαμψης (κυρίως στις ΗΠΑ), η τάση θα μεταδοθεί οπότε ενδέχεται να δούμε τη Σοφοκλέους να κινείται αδιάφορη στις πιέσεις των απανωτών placement του Δημοσίου.

Εν τούτοις, ακόμη και ο πλέον αισιόδοξος δεν μπορεί να αρνηθεί οτι ο ”πήχης” του ρίσκου έχει αρχίσει να ανεβαίνει σε υψηλά επίπεδα!

Γ.Παπ.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v