Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τρίτης

Το ”μέτωπο κατά της παροχολογίας”, η εξόρμηση των φορολογικών ελέγχων που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο ύστερα από τη νέα εγκύκλιο που απεστάλη χθες, η υποχώρηση του Γενικού Δείκτη και η ενίσχυση του τραπεζικού, είναι ορισμένα από τα θέματα που σχολιάζουν τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τρίτης.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τρίτης
Το ”μέτωπο κατά της παροχολογίας”, η εξόρμηση των φορολογικών ελέγχων που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο ύστερα από τη νέα εγκύκλιο που απεστάλη χθες, η υποχώρηση του Γενικού Δείκτη και η ενίσχυση του τραπεζικού, είναι ορισμένα από τα θέματα που σχολιάζουν τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τρίτης.

Παροχολογία: Για έκκληση του επιχειρηματικού κόσμου στη Ν.Δ. να σταματήσει να ”ρίχνει λάδι στη φωτιά” με την υιοθέτηση υπερβολικών αιτημάτων διαφόρων κοινωνικών ομάδων κάνει λόγο η Ημερησία. Ένα στην κυριολεξία ”παράδοξο” - όπως το χαρακτηρίζει – μέτωπο κατά της παροχολογίας συγκροτείται το τελευταίο διάστημα από κυβερνητικά στελέχη, τον ΣΕΒ, αλλά και μέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπως αναφέρει το Κέρδος.

Η Εξπρές τονίζει πως το κλίμα παροχολογίας προβληματίζει τον πρόεδρο του ΣΕΒ κ. Οδυσσέα Κυριακόπουλο, ενώ προσθέτει πως ο επιχειρηματικός κόσμος θεωρεί ανύπαρκτα τα δημοσιονομικά περιθώρια για προώθηση μέτρων φιλολαϊκού χαρακτήρα. Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική ενώ ο πρωθυπουργός μιλάει για πλεόνασμα, ο ΣΕΒ κάνει ένσταση στα σενάρια περί εξαγγελίας παροχών.

Σοφοκλέους: Δεν κατάφερε να αυτονομηθεί πλήρως η Σοφοκλέους κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, αν και προσπάθησε όπως αναφέρει η Εξπρές, η οποία τονίζει πως τα κέρδη της Εθνικής λόγω και της φημολογίας για έναρξη των road shows αντιστάθμισαν τις απώλειες του Γενικού Δείκτη.

Για διορθωτικό κύμα σε υπερτιμημένες μετοχές κάνει λόγο το Κέρδος, που τονίζει πως η Εθνική και τα τραπεζικά σενάρια διατηρούν το θετικό momentum της αγοράς. Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική η επιδείνωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές επηρέασε και τη Σοφοκλέους, κι έτσι μετά από πολλές εναλλαγές ο Δείκτης τερμάτισε στις 2.292,8 μονάδες.

Eurostat: Στο μικροσκόπιο της Eurostat θα τεθούν οι δαπάνες των ΔΕΚΟ και των ασφαλιστικών ταμείων, όπως αναφέρει η Ημερησία, ενώ το Κέρδος τονίζει πως η Eurostat έρχεται για νέους ελέγχους το φθινόπωρο. Σύμφωνα με το Βήμα, η αντιπροσωπεία της Eurostat έρχεται στην Αθήνα για να διαπραγματευτεί με την κυβέρνηση τον τρόπο μέτρησης και παρουσίασης του δημοσίου χρέους και των ελλειμμάτων.

Κοινοπρακτικά: Κοινοπρακτικά δάνεια ύψους 4 δισ. ευρώ ”φουσκώνουν τα πανιά” των εισηγμένων, καθώς η συνολική ζήτηση παραμένει συγκρατημένη και ο κύκλος εργασιών αυξάνει με ρυθμούς μόλις 3,2% στο πρώτο εξάμηνο, έναντι αύξησης των υποχρεώσεων κατά 5,7%, τονίζει η Ναυτεμπορική.

Επιδοτήσεις: 191 προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 133 εκατ. ευρώ υποβλήθηκαν για την ψηφιοποίηση ελληνικού πολιτισμικού και ιστορικού αποθέματος από το Πρόγραμμα της Κοινωνίας της Πληροφορίας όπως αναφέρει η Καθημερινή.

Φορολογικοί Έλεγχοι: Έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν σε πέντε κλάδους υψηλού κινδύνου για φοροκλοπή όπως αναφέρει η Ημερησία, σύμφωνα με την οποία η λίστα περιέχει επιχειρήσεις για τις οποίες υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες για φοροδιαφυγή, ενώ η Ναυτεμπορική σημειώνει πως ο υφυπουργός οικονομίας και οικονομικών Απ. Φωτιάδης δίνει το πράσινο φως στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό να εξαπολύσει σαφάρι ελέγχων.

Ακόμη μεγαλύτερο βάρος στη διενέργεια προσωρινών φορολογικών ελέγχων ρίχνει το υπουργείο Οικονομίας, σύμφωνα με την Εξπρές η οποία τονίζει πως οι τακτικοί έλεγχοι έχουν αρχίσει να αποδίδουν ικανοποιητικά αποτελέσματα για τα κρατικά ταμεία, ενώ το Βήμα αναφέρεται σε ποιους και πως θα τους ελέγξει η εφορία.

Σύμφωνα με την Καθημερινή το υπουργείο Οικονομίας ξεκινάει επέλαση προσωρινών ελέγχων σε επιχειρήσεις και επιχειρηματίες, ενώ συμπληρώνει πως οι έλεγχοι – εξπρές έχουν στόχο την άμεση είσπραξη εσόδων που θα τονώσουν τον τρέχοντα προϋπολογισμό.

Ανατιμήσεις: Πενταπλάσια είναι τα πρόστιμα για τις αγορανομικές παραβάσεις όπως αναφέρει η Ημερησία, σύμφωνα με την οποία έχουν πραγματοποιηθεί οι πρώτες επαφές για συμφωνίες κυρίων με στόχο τη συγκράτηση των τιμών. Στον εισαγγελέα παραπέμφθηκαν 111 επιχειρήσεις, στις οποίες θα επιβληθούν και πρόστιμα για παραβάσεις που διαπιστώθηκαν ότι διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, όπως αναφέρει το Κέρδος.

Σύμφωνα με την Οικονομική Ελευθεροτυπία ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κ. Κουλούρης ουσιαστικοποιεί την αντικερδοσκοπική εκστρατεία, με στόχο τη συγκράτηση των τιμών σε βασικά καταναλωτικά είδη.

Γιεν: Στο παιχνίδι της οικονομικής ανάκαμψης ξαναμπαίνει με απαιτήσεις η Ιαπωνία, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στην αναβάθμιση του γιεν και των ιαπωνικών μετοχών το τελευταίο διάστημα όπως τονίζει η Εξπρές.

Λιμενικές Ζώνες: Τάξη προσπαθεί να βάλει στα λιμάνια η κυβέρνηση, με τροπολογία με την οποία νομιμοποιεί τις αυθαίρετες κτιριακές κατασκευές που βρίσκονται σε λιμενικές ζώνες, δίνοντας τη δυνατότητα περαιτέρω αξιοποίησης των περιοχών αυτών, όπως τονίζει το Κέρδος.

Αθήνα 2004: Στο μνημόνιο οικονομικής αξιοποίησης του 2004 αναφέρονται τα σημερινά πρωτοσέλιδα.

Τραπεζικές Μετοχές: Συνεχίστηκε και χθες η άνοδος των τραπεζικών μετοχών με τον δείκτη του κλάδου να καταγράφει άνοδο 1,38% τη στιγμή που ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,77%, τονίζει το Βήμα.

Τράπεζα Αττικής: Στο limit up έκλεισε η μετοχή της Τράπεζας Αττικής σύμφωνα με την Ημερησία, καθώς – όπως επισημαίνει – όλοι προεξοφλούν συμφωνία με μεταξύ της Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Αγροτική Τράπεζα: Υπερτριπλάσια εμφανίστηκε η κερδοφορία της Αγροτικής Τράπεζας στο εξάμηνο, όπως αναφέρουν τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τρίτης.

Τράπεζα Πειραιώς: Σε αναβάθμιση της Πειραιώς με τιμή – στόχο τα 10,5 ευρώ προχώρησε η UBS, τονίζει η Ημερησία.

Altec: Στο παρασκήνιο της αποχώρησης του κ. Βαλσαμίδη αναφέρεται η Ημερησία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v