Ερχεται(;) νέος καύσωνας στο ΧΑ

Λίγο η συμπεριφορά της Wall Street, κάτι η εσπευσμένη πρόθεση του ΥΠΕΘΟ να διαθέσει τελικά έως και το 10% της Εθνικής σε ξένους, ίσως και η αμφίσημη απάντηση- μη απάντηση της Alpha Bank, αλλά βεβαίως και η ΔΕΘ, συνθέτουν ένα υψηλών θερμοκρασιών σκηνικό.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Λίγο από Νέα Υόρκη, κάτι από την εσπευσμένη πρόθεση του ΥΠΕΘΟ να διαθέσει τελικά έως και το 10% της Εθνικής σε ξένους, ίσως η αμφίσημη απάντηση- μη απάντηση της Alpha Bank, αλλά βεβαίως και η ΔΕΘ, συνθέτουν ένα υψηλών θερμοκρασιών σκηνικό.

Χθες πάντως επιβεβαιώθηκε ο χρυσός κανόνας των ισχυρών ”παικτών” της αγοράς, για το ποιος έχει το πάνω χέρι από τις αρχές Απριλίου, πώς μοιράζεται η τράπουλα και πότε θα μπορούν να επανατοποθετούνται οι εκτός ”παιδείας” κυρίως εγχώριοι θεσμικοί.

Οι ισχυροί παίκτες δεν χαρίστηκαν και δεν πρόκειται να χαριστούν για όσο η Νέα Υόρκη φυσά ούριο άνεμο στα πανιά και της Σοφοκλέους. Ο στόχος πλέον κάτι παραπάνω από προφανής, η επιδίωξη και τα μέσα θεμιτά, σαφώς η πολιτική βούληση είναι δεδομένη.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες που αφορούν στη διάθεση μειοψηφικού πακέτου της Εθνικής (σχετικά ”σκαλίζει” και αναφέρει ο Χαμαιλέων), προοπτική που δικαιολογεί μία αποτίμηση της τάξεως προς τα 4.500 εκ. ευρώ για τον όμιλο της Εθνικής.

Από την άλλη πλευρά η διοίκηση της Alpha, ανακοινώνει πως ”ουδέν έχει να ανακοινώσει” για το ενδεχόμενο παραχώρησης ενός ποσοστού του μ.κ της σε ξένο στρατηγικό εταίρο.

Ουσιαστικά δεν διαψεύδει η διοίκηση της Alpha Bank (και γιατί να το πράξει άλλωστε) τις όποιες συζητήσεις έχουν πραγματοποιηθεί και πραγματοποιούνται για την τελεσφόρηση αυτού του στόχου.

Απλά η διοίκηση της Alpha δεν πιέζεται ούτε βιάζεται να προχωρήσει σε στρατηγικής σημασίας κίνηση, καθώς περιμένει περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών της μεγεθών. Μπορεί δηλαδή σε ευθετότερο χρόνο να διαπραγματευτεί από θέση ισχύος τα... καλούδια της.

Με όλα αυτά στο προσκήνιο η διαδικασία συγχώνευσης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου περνά για την ερχόμενη εβδομάδα σε δεύτερη μοίρα καθώς στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα παραμείνει κυρίως η Εθνική.

Ούτως ή άλλως φήμες, αλλά και διαρροές σημειώνουν πως το ενιαίο, κάποια στιγμή, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα μπορούσε να καταλήξει σε μία εκ των Eurobank, Εθνικής.

Το διαφοροποιητικό στοιχείο της χθεσινής συνεδρίασης ήταν η ετεροχρονισμένη αντίδραση ”εναλλακτικών” μετοχών του FTSE 20.

Πρωτόγνωρες οι συναλλαγές για την Motor Oil, ώθησαν μέχρι και 10% υψηλότερα τη μετοχή μετά από ένα άγριο ”κυνήγι” του τίτλου από γνωστά θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Ανάλογη κίνηση έγινε και στο Αλουμίνιο της Ελλάδος που υπερέβη τα 20 ευρώ, αλλά και στην 3Ε όπου υπήρξε αλλαγή φρουράς (μετά την μετεγγραφή του Κωνσταντίνου από την Frigoglass) και η μετοχή της οποίας επίσης ενισχύθηκε.

Στα 7,34 ευρώ η μετοχή της Intracom, αύξηση των συναλλαγών στη μετοχή των ΕΛΠΕ, αλλά και ”πονηρή” μικρή διόρθωση της Ελληνικής Τεχνοδομικής.

Για την ερχόμενη εβδομάδα, και με την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθεί το ήπιο κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια, θα πρέπει να αναμένεται επιβεβαίωση της ανθεκτικότητας της νέας περιοχής στήριξης μεταξύ των 2.250- 2.260, αλλά και ενός γενικότερα θετικού κλίματος με το οποίο εύλογα θα θελήσει να πάει στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός.

Υ.Γ.

Με αφορμή δημοσιεύματα αλλά και φήμες που κάνουν λόγο για ”σπάσιμο” της συνεργασίας μεταξύ Άβαξ και ΑΕΚ διευκρινίζεται αρμοδίως ότι δεν υφίσταται παρόμοιο θέμα. Συγκεκριμένα η διοίκηση της εταιρίας αναφέρει πως η διαμάχη που έχει προκύψει μεταξύ της ΑΕΚ και του Δημοσίου αφορά αυτές και μόνο τις δύο συγκεκριμένες πλευρές.

Η εταιρία εμμένει στα συμφωνηθέντα και δικαιολογημένα αναμένει την όποια δικαστική απόφαση. Τουλάχιστον οι αεκτζήδες θα πρέπει να γνωρίσουν ότι η κατασκευάστρια εταιρία δεν στέκεται εμπόδιο στην υλοποίηση του ομολογουμένως μεγαλεπήβολου σχεδίου.

Ας τα βρουν οι της Original με το Δημόσιο και με το Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας. Ο Άβαξ πάντως δεν αθετεί τον λόγο του και την υπογραφή του, μας είπαν, αρμοδίως.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v