UBS: CosmΟΤΕ σώζει... ΟΤΕ

Την επίδραση που θα έχει η ενοποίηση της RomTelecom στα μεγέθη δεύτερου τριμήνου του ΟΤΕ επισημαίνει η UBS σε ανάλυσή της (21 Αυγούστου 2003), τονίζοντας ότι τις απώλειες από τη σταθερή τηλεφωνία θα καλύψει η CosmΟΤΕ. Στα 10,6 ευρώ η τιμή-στόχος.

UBS: CosmΟΤΕ σώζει... ΟΤΕ
Την επίδραση που θα έχει η ενοποίηση της RomTelecom στα μεγέθη του δεύτερου τριμήνου 2003 του ΟΤΕ, επισημαίνει η UBS σε ανάλυσή της (21 Αυγούστου 2003), τονίζοντας ότι τις απώλειες από τη σταθερή τηλεφωνία θα καλύψει η CosmΟΤΕ.

Ο ξένος οίκος δίνει τιμή-στόχο τα 10,60 ευρώ για τη μετοχή του Οργανισμού και σύσταση ”neutral 1”.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους αναλυτές της UBS, τα συνολικά έσοδα του ΟΤΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2003, εκτιμάται ότι θα φτάσουν στα 2,39 δισ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 14,5% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο πέρυσι.

Τα EBITDA προβλέπεται πως θα παρουσιάσουν οριακή αύξηση 0,8% στο σύνολο του εξαμήνου (στα 844 εκατ. ευρώ), ενώ το ίδιο διάστημα τα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ προβλέπεται πως θα παρουσιάσουν κάμψη κατά 20,6%, διαμορφούμενα στα 198 εκατ. ευρώ έναντι 249 εκατ. ευρώ του πρώτου εξαμήνου του 2002.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο τρίμηνο του 2003, το τμήμα ανάλυσης της UBS εκτιμά πως ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ΟΤΕ θα αυξηθεί κατά 21%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι, και να φτάσει στα 1,3 δισ. ευρώ λόγω της ενοποίησης της RomTelecom.

Τα EBITDA προβλέπεται πως θα ενισχυθούν κατά 20% σε σχέση με το περυσινό δεύτερο τρίμηνο και να ανέλθουν στα 475 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη του δεύτερου τριμήνου του 2003 εκτιμάται πως θα παρουσιάσουν πτώση 22% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της παρελθούσας χρήσης, διαμορφούμενα στα 85 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη, και όσον αφορά στην CosmOTE, η UBS εκτιμά πως θα μπορέσει να αντισταθμίσει μέρος της αδυναμίας που παρουσιάζεται στον ΟΤΕ από την αγορά της σταθερής τηλεφωνίας.

Ειδικότερα, ο ξένος οίκος εκτιμά πως ο κύκλος εργασιών της CosmΟΤΕ στο εξάμηνο θα κινηθεί ανοδικά κατά 11,6% και θα φτάσει στα 620,7 εκατ. ευρώ, έναντι 556,3 εκατ. ευρώ του ίδιου διαστήματος πέρυσι.

Στο εξάμηνο, τα EBITDA της CosmΟΤΕ αναμένεται να φτάσουν στα 264,9 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 11,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περιόδου του 2002, ενώ τα καθαρά κέρδη εκτιμάται πως θα αυξηθούν κατά 13,8% (στα 113,5 εκατ. ευρώ).

Οσον αφορά στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, τα έσοδα της CosmΟΤΕ αναμένεται να καταγράψουν άνοδο της τάξεως του 11%, συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, και να φτάσουν στα 324 εκατ. ευρώ, με τα EBITDA να ενισχύονται κατά 12% (στα 138 εκατ. ευρώ).



Πάντως, ο ξένος οίκος εκτιμά πως τα μεγέθη του ΟΤΕ θα συνεχίσουν πιθανόν να κινούνται πτωτικά, λόγω του περιορισμού του μεριδίου του στην αγορά της σταθερής τηλεφωνίας, ενώ προσθέτει πως στο άμεσο μέλλον δεν διακρίνει τάσεις ανάκαμψης για την εν λόγω αγορά.

Στον αντίποδα, και όσον αφορά στην CosmΟΤΕe, η UBS εκτιμά πως θα συνεχίσει να επωφελείται από την αύξηση των χρηστών, αλλά και από το ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Σημειώνεται πως η CosmΟΤΕ αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα εξαμήνου στις 27 Αυγούστου και ο ΟΤΕ στις 28 Αυγούστου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v