Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πως υποδέχτηκαν 7 ΑΧΕ το εξάμηνο της Πειραιώς

Στα χρηματοοικονομικά και έκτακτα κέρδη του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς αποδίδουν οι αναλυτές 7 ελληνικών ΑΧΕ τα υψηλότερα των αναμενομένων κέρδη προ φόρων που ανακοίνωσε ο όμιλος στο εξάμηνο, μεγάλο μέρος των οποίων αποδίδεται στην ΕΤΒΑ και στις δύο επενδυτικές του ομίλου.

Πως υποδέχτηκαν 7 ΑΧΕ το εξάμηνο της Πειραιώς
Στα χρηματοοικονομικά και έκτακτα κέρδη του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς αποδίδουν οι αναλυτές 7 ελληνικών ΑΧΕ τα υψηλότερα των αναμενομένων κέρδη που φόρων που ανακοίνωσε ο όμιλος για το εξάμηνο, μεγάλο μέρος των οποίων αποδίδεται στην ΕΤΒΑ και στις δυο επενδυτικές του ομίλου.

Αναλυτικότερα, η Π&Κ Χρηματιστηριακή σημειώνει στη σημερινή της καθημερινή ενημέρωση πως αποδίδει την απόκλιση μεταξύ κερδών προ φόρων και μετά φόρων και μειοψηφίας στα υψηλότερα χρηματοοικονομικά και έκτακτα κέρδη που προήλθαν από τις θυγατρικές του ομίλου, ΕΤΒΑ Bank και τις δύο εταιρίες επενδύσεων.

Παράλληλα, η Π&Κ αναφέρεται και στα βασικά οργανικά μεγέθη της Πειραιώς, τα οποία όπως σημειώνει κινήθηκαν βάσει των εκτιμήσεών της, ενώ υπογραμμίζει τη σχετικά μικρή αύξηση των εσόδων από τόκους (5,8% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2002), τη σημαντική ανάκαμψη των προμηθειών, τον περιορισμό των εξόδων προσωπικού, την ”αξιοσημείωτη” -όπως την χαρακτηρίζει– αύξηση των προβλέψεων και την ισχυρή πιστωτική επέκταση.

Η χρηματιστηριακή πάντως αναφέρει πως θα προχωρήσει σε αναπροσαρμογές στις εκτιμήσεις της για τα οργανικά μεγέθη, ενώ η προς τα πάνω αναθεώρηση των μη οργανικών εσόδων αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερα κέρδη ανά μετοχή για το 2003.

Σε αυτό το πλαίσιο η Π&Κ προσθέτει πως η μετοχή έχει υπεραποδώσει 20,6% έναντι του Γενικού Δείκτη από την αρχή του χρόνου και σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις της είναι πλήρως αποτιμημένη, καθώς η μετοχή διαπραγματεύεται 21,5 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2003, ενώ καταλήγει πως διατηρεί τη σύσταση ”υποαπόδοση”.

Η Marfin Hellenic χαρακτηρίζει ”ουδέτερα” τα αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς, καθώς, όπως επισημαίνει στο πρωινό της report, δεν παρουσίασαν ούτε θετικές, αλλά ούτε και αρνητικές εκπλήξεις σε λειτουργικό επίπεδο.

Οπως σημειώνει η Marfin τα κέρδη προ φόρων του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, τα οποία ανήλθαν στα 85,8 εκατ. ευρώ καταγράφοντας άνοδο 13,3%, υπερέβησαν κατά 11,3% τις προβλέψεις της, λόγω των υψηλότερων των αναμενόμενων χρηματοοικονομικών και έκτακτων κερδών.

Ωστόσο, η Marfin προσθέτει πως καθώς το μεγαλύτερο μέρος των χρηματοοικονομικών κερδών οφείλεται στην ΕΤΒΑ και στις δύο εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου του ομίλου, ενώ τονίζει πως οι μειοψηφίες παρουσίασαν σημαντική αύξηση αντισταθμίζοντας μέρος της βελτίωσης των κερδών προ φόρων.

Εξάλλου, η χρηματιστηριακή αναφέρει πως τα ενοποιημένα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς ευνοήθηκαν και από έκτακτα κέρδη ύψους 9 εκατ. ευρώ, έναντι προβλέψεών της για έκτακτα κέρδη ύψους μόλις 2 εκατ. ευρώ.

Η Marfin καταλήγει πως δεν θα προβεί σε σημαντικές αλλαγές στις προβλέψεις της για το σύνολο του έτους, σημειώνοντας πως ενδεχομένως να αναθεωρήσει προς τα πάνω τα χρηματοοικονομικά και έκτακτα κέρδη και πως διατηρεί τη σύσταση ”ουδέτερη”.

Η EFG Eurobank Securities σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως τα υψηλότερα των αναμενομένων έσοδα από χρηματοοικονομικές συναλλαγές (τα οποία αυξήθηκαν κατά 240% και ανήλθαν στα 33,4 εκατ. ευρώ) αντισταθμίστηκαν από τα αυξημένα κατά 4% λειτουργικά έξοδα και από κατά 27% ενισχυμένες προμήθειες.

Εξάλλου, σύμφωνα με την Εθνική ΑΧΕ, τα καθαρά κέρδη του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, τα οποία ανήλθαν στα 46,1 εκατ. ευρώ, κινήθηκαν χαμηλότερα των εκτιμήσεών της (τα τοποθετούσε στα 48 εκατ. ευρώ) λόγω των υψηλότερων αναμενόμενων φόρων.

Ταυτόχρονα, η Alpha Finance επισημαίνει, μεταξύ άλλων, πως τα δάνεια του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς ανήλθαν συνολικά στα 9,7 δισ. ευρώ, υψηλότερα κατά 19% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2002, με τα στεγαστικά δάνεια να παρουσιάζουν αύξηση της τάξεως του 50,3%.

Επιπλέον, η Φάσμα ΑΧΕΠΕΥ τονίζει στο ημερήσιο δελτίο πως η βελτίωση της κερδοφορίας του ομίλου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2003 ήταν αποτέλεσμα της αύξησης των καθαρών εσόδων κατά 14,5%, η οποία όπως τονίζει οφείλεται κυρίως στη μεγάλη αύξηση των αποτελεσμάτων από χρηματοοικονομικές πράξεις και στην αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους.

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει πως τα κέρδη προ φόρων του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς ήταν καλύτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ επισημαίνει πως τα μετά από φόρους αναλογούντα στους μετόχους κέρδη ανά μετοχή, διαμορφώθηκαν στα 0,276 ευρώ, από 0,244 ευρώ πέρυσι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v