Κρατούν γερά το τιμόνι...

Είναι προφανές πως πολιτική βούληση για την ενίσχυση της Σοφοκλέους υπάρχει και πως κάτι τέτοιο, βοηθούντων και των ξένων αγορών, εξυπηρετεί –και γιατί όχι- διευκολύνει τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν και με μοχλό τις τράπεζες θα κινηθεί η αγορά έως και την ΔΕΘ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Τα έσοδα, οι υποχρεώσεις, οι... προεκλογικές εξαγγελίες απαιτούν άμεσα ρευστό. Έτσι, η πρόθεση του ΥΠΕΘΟ να επισπεύσει τη διαδικασία διάθεσης πακέτων της Εθνικής, της Εμπορικής, καθώς και να προχωρήσει τη συγχώνευση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, επιταχύνει άμεσα τις όποιες εξελίξεις.

Την ερχόμενη εβδομάδα σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται να συζητηθεί ο τρόπος διάθεσης ποσοστού μέχρι και 10% της Εθνικής σε ξένους, διαδικασία που το ΥΠΕΘΟ εκτιμά πως θα μπορούσε να ξεκινήσει προς μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Αυτή η επίσπευση των κυβερνητικών κινήσεων, σε συνδυασμό με την προσπάθεια διαμόρφωσης καλύτερων αποτιμήσεων, δικαιολογεί τον χθεσινό... πυρετό στον τραπεζικό κλάδο, την υπέρβαση των 20 ευρώ για την τιμή της μετοχής το ”τρέξιμο” της Εμπορικής, τα κέρδη της Alpha, την αντίδραση της Eurobank, αλλά και τα καλά αποτελέσματα της Πειραιώς.

Το ζητούμενο είναι πως αυτές οι κινήσεις θα πρέπει να εξαγγελθούν προς τα εγκαίνια της ΔΕΘ και ει δυνατόν να συνοδεύονται με την ανακοίνωση και άλλων μέτρων –κοινωνικού περιεχομένου- από τον ΥΠΕΘΟ.

Θα αντέξει η ”συσσώρευση” πέριξ των 2.282 μονάδων ή οι επιθετικοί αγοραστές θα προχωρήσουν στις επόμενες ημέρες σε κυνήγι τραπεζικών τίτλων, ωθώντας τον κλαδικό δείκτη προς τις 4.450 μονάδες;

Αναφερόμαστε σε θεωρητικά δυνατή περαιτέρω βελτίωση της θέσης του τραπεζικού δείκτη, κατά περίπου 10%, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τον Γενικό Δείκτη. Θα ακολουθήσει η καλώς εννοούμενη περιφέρεια, μετοχές εταιριών όπως τα ΚΑΕ, Άβαξ, Φοίνιξ, ΕΧΑΕ, Αστικά Ακίνητα κ.α.

Θα διατηρήσουν την ανοδική τάση;

Το πιθανότερο είναι πως ναι. Μετοχές εταιριών όπως της Olympic Catering, της ΕΥΔΑΠ, Σαράντη, Betanet, ΕΤΒΑ, Folli-Follie, αλλά και όσων ”αφυπνίζονται” τελευταία, μπορεί να βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τον κλάδο τους.

Είναι προφανές πως και πολιτική βούληση για την ενίσχυση της Σοφοκλέους υπάρχει και πως κάτι τέτοιο, βοηθούντων και των ξένων αγορών, εξυπηρετεί –και γιατί όχι- διευκολύνει τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Σημείωση: Θα θέλαμε μια διάσπαση των 2.300 μονάδων με κίνηση ανάλογη αυτής που οδήγησε την αγορά υψηλότερα των 2.200 μονάδων. Χωρίς εγκλωβισμούς αλλά το σημαντικότερο, με την ύπαρξη κάποιων ουσιαστικών ειδήσεων.

Σε αυτή την περίπτωση και ο πήχης ανεβαίνει υψηλότερα και οι 2.205 μονάδες μπορεί να αποτελέσουν τη βάση ”στήριξης” για την επόμενη αντίδραση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v