Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής

Το νέο σύστημα ελέγχου των επιχειρήσεων, το χθεσινό υψηλό έτους του Δείκτη, η ”βουτιά” του ευρώ έναντι του δολαρίου, η διαμάχη ΟΣΕ – Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, αλλά και τα αποτελέσματα εξαμήνου της Τράπεζας Πειραιώς, σχολιάζουν μεταξύ άλλων τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής
Το νέο σύστημα ελέγχου των επιχειρήσεων, το χθεσινό υψηλό έτους του Δείκτη, η ”βουτιά” του ευρώ έναντι του γεν και του δολαρίου, η διαμάχη ΟΣΕ – Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, αλλά και τα αποτελέσματα εξαμήνου της Τράπεζας Πειραιώς, σχολιάζουν μεταξύ άλλων τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής.

Μετοχοποιήσεις: Κινητικότητα, με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο, υπάρχει στο υπουργείο Οικονομίας, οι οποίες όπως αναφέρει η Εξπρές επικαλούμενη παράγοντες του υπουργείου, μπορούν να προσδώσουν περαιτέρω ώθηση στην αγορά και να επιταχύνουν τη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων.

Στα όριά της βρίσκεται πλέον η κυβερνητική τακτική, σύμφωνα με την εφημερίδα Μέτοχος και Επενδύσεις, σύμφωνα με την οποία με τις πωλήσεις πακέτων μετοχών δημοσίων επιχειρήσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση για το φθινόπωρο, δεν θα είναι πλέον δυνατή η πώληση μετοχών χωρίς να χαθεί ο έλεγχός τους από το κράτος.

Φορολογικό: Στο νομοσχέδιο για το νέο σύστημα ελέγχου των επιχειρήσεων αναφέρεται η Ημερησία, που σημειώνει πως η επιχείρηση θα ”χρεώνεται” με μόρια για κάθε παράβαση και θα επιβαρύνεται με επιπλέον φόρους, ενώ όπως προσθέτει η Εξπρές το όριο υπαγωγής στο νέο αντικειμενικό σύστημα ελέγχων είναι τα 30 εκατ. ευρώ, ενώ το Βήμα τονίζει πως με το νέο σύστημα δίνεται τέλος στους εκβιασμούς της εφορίας.

Όπως τονίζει το Κέρδος στόχος του νέου συστήματος είναι η διαφάνεια των οικονομικών τους μεγεθών και η εξάλειψη του φαινομένου των ανέλεγκτων χρήσεων που πιθανόν θα αλλοίωναν μέχρι σήμερα τη χρηματιστηριακή τους εικόνα. Με αντικειμενικά κριτήρια θα επιλέγονται αλλά και θα ελέγχονται στο εξής οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική.

Η Καθημερινή τονίζει πως καταργούνται τα χρηματικά πρόστιμα, ενώ αναφέρει τι προβλέπεται για τις εισηγμένες. Η Ελευθεροτυπία σημειώνει πως το νέο σύστημα επιφέρει ριζικές αλλαγές στο καθεστώς των ελέγχων.

Σοφοκλέους: Στα 222,4 εκατ. ευρώ εκτινάχθηκε ο τζίρος σύμφωνα με την Ημερησία, η οποία συμπληρώνει πως η Σοφοκλέους είναι στην 5η θέση με τις καλύτερες αποδόσεις (30,20%) σε όλα τα χρηματιστήρια, από την αρχή του έτους.

Η Εξπρές σημειώνει πως ο Δείκτης κατέγραψε νέο υψηλό έτους κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, με τις τράπεζες να οδηγούν εκ νέου την άνοδο, ενώ το Κέρδος τονίζει πως η επικείμενη πώληση του 10% της Εθνικής που κατέχει το Δημόσιο πυροδότησε χθες την αγορά. Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική το κλίμα ήταν ιδιαίτερα θερμό καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, με ”ατμομηχανή” τα βαριά χαρτιά και κυρίως τις τράπεζες.

Όπως αναφέρει το Βήμα, χρηματιστηριακά γραφεία εκτιμούν πως τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια στην ελληνική αγορά, η σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας των τραπεζών και το θετικό κλίμα σε διεθνές επίπεδο έχουν δημιουργήσει δυναμική στο Χ.Α.

Τους λόγους για τους οποίους συνιστάται μεγάλη προσοχή εκ μέρους των επενδυτών επισημαίνει η εφημερίδα Μέτοχος και Επενδύσεις, παραθέτοντας παράλληλα τα εξάμηνα, καθώς και εκτιμήσεις για κέρδη του 2003 και του 2004.

Ευρώ: Για ”βουτιά” του ευρώ χθες, έναντι του γεν και του δολαρίου κάνει λόγο η Ημερησία, η οποία συμπληρώνει πως τα θετικά στοιχεία για την απασχόληση των ΗΠΑ ενίσχυσαν το δολάριο. Σύμφωνα με την Εξπρές το ευρώ βρέθηκε χθες σε ”ελεύθερη πτώση” γεγονός που προκάλεσε τη μαζική έξοδο κεφαλαίων από τα κρατικά ομόλογα στην Ευρώπη.

Όπως αναφέρει το Βήμα το δολάριο έφτασε χθες στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών, γεγονός που πανηγύρισαν οι κεφαλαιαγορές σε ολόκληρο τον κόσμο και δη στην Ευρώπη.

Τουρισμός: Την όγδοη θέση στην Ευρώπη κατέχει η Ελλάδα στον συνεδριακό τουρισμό, ενώ η τουριστική προβολή και η υποδομή έδωσαν ”μπόνους”, όπως τονίζει η Ημερησία, ενώ η Ναυτεμπορική αναφέρεται στον τρόπο που θα αποσβένουν τα ξενοδοχεία τα πάγιά τους.

Σύμφωνα με το Βήμα το υπουργείο Ανάπτυξης αναμένεται μείωση της τουριστικής κίνησης που θα κυμανθεί μεταξύ 2% και 3,5% για τον Ιούλιο.

Ιχθυοκαλλιέργειες: Πως διαγράφεται η κατάσταση στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών σχολιάζει η εφημερίδα Μέτοχος και Επενδύσεις, ενώ αναφέρεται και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, αλλά και ποιες είναι οι προοπτικές του.

Αθήνα 2004: Αναξιοποίητες κινδυνεύουν να μείνουν από τις ελληνικές επιχειρήσεις μεγάλες επιχειρηματικές ευκαιρίες που διανοίγονται εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, όπως τονίζει το Κέρδος.

Σκαραμαγκάς: Στις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις μεταξύ των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και του ΟΣΕ, αναφέρονται τα σημερινά οικονομικά πρωτοσέλιδα.

Εμπορική Τράπεζα: Αλλάζει σελίδα η Εμπορική Τράπεζα σύμφωνα με την Ημερησία, η οποία αναφέρει πως εντός του 2003 η ΔΕΚΑ θα διαθέσει σε στρατηγικό επενδυτή το 9,6% των μετοχών.

Αγροτική Τράπεζα: Για χρηματιστηριακή εξυγίανση της Αγροτικής Τράπεζας κάνει λόγο η Καθημερινή, σύμφωνα με την οποία χθες συζητήθηκε το ζήτημα των συμμετοχών της Αγροτικής στην ΕΥΔΑΠ, όπου κατέχει πακέτο 10%, ενώ θα διαθέσει το 3% των μετοχών των ΕΛΠΕ, είτε στην Πετρόλα, είτε σε θεσμικούς επενδυτές.

Τράπεζα Πειραιώς: Στην αύξηση των κερδών του ομίλου κατά 13,3% στο εξάμηνο, αναφέρεται ο οικονομικός Τύπος της Παρασκευής.

Coca – Cola 3Ε: Για αλλαγές στην ηγεσία της Coca – Cola 3Ε κάνει λόγο το Κέρδος, οι οποίες εκτιμάται πως ενισχύουν τον ρόλο του ομίλου Δαυίδ, στο management της εταιρίας, ενώ συμπληρώνει πως σύμφωνα με πληροφορίες διευθύνων σύμβουλος αναλαμβάνει στη θέση του Irial Finan ο Δώρος Κωνσταντίνου (διευθύνων σύμβουλος της Frigoglass), τη σημερινή θέση του οποίου θα πάρει ο κ. Δ. Λόης.

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: Το Βήμα αναφέρει πως τα υψηλά κέρδη ανεβάζουν την υποτίμηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, τα οποία το 2002 ανήλθαν στα 274,1 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v