ΧΑ: Μικρά (;) τα περιθώρια διόρθωσης

Ισχυρή βάση στήριξης έχει διαμορφωθεί στο εύρος 2.190-2.205, χωρίς κάτι τέτοιο να δικαιολογεί υποχώρηση της αγοράς προς αυτά τα επίπεδα τιμών. Αντιθέτως αναμένεται μια συνεδρίαση, που θα προσφέρει ανοδικές εξάρσεις προς τις 2.260 μονάδες, χρήσιμες για όσους επιθυμούν να ρευστοποιήσουν και επανατοποθετηθούν ενδεχομένως χαμηλότερα.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Απόλυτα δικαιολογημένη και αναμενόμενη η χθεσινή κίνηση της αγοράς. Εγκαίρως είχε επισημανθεί πως οι αγοραστές της Πέμπτης θα αναζητούσαν υψηλές, υψηλότερες τιμές στη χθεσινή συνεδρίαση, για να κατοχυρώσουν σημαντικά βραχυπρόθεσμα κέρδη. Όπερ και εγένετο.

Το σημαντικό όμως είναι πως το ”στήσιμο” και η διαδικασία υπέρβασης των 2.200 μονάδων, όπως και η διόρθωση που ακολούθησε, παραπέμπουν στη σχεδόν πανομοιότυπη κίνηση, που έφερε το δείκτη υψηλότερα των 2.100 μονάδων.

Να υπενθυμίσουμε ότι η προηγούμενη φάση διόρθωσης είχε ολοκληρωθεί με το δείκτη να υποχωρεί προς τις 2.114 μονάδες, οριακά δηλαδή πάνω από τη μεσοπρόθεσμη ”στήριξη”. Κάτι ανάλογο διαμορφώνεται και πάλι, καθώς το ”κενό” (gap) των 2.190-2.205 μονάδων (όπως διαμορφώθηκε στο άνοιγμα της προχθεσινής συνεδρίασης) θα πρέπει να θεωρείται η ”στήριξη” της τρέχουσας κίνησης.

Αυτό στην περίπτωση που δεχθούμε το ενδεχόμενο μιας περαιτέρω υποχώρησης του δείκτη, που πολύ δύσκολα όμως δικαιολογείται να φέρει την αγορά χαμηλότερα των 2.200 μονάδων.

Απεναντίας θα περιμέναμε από τη σημερινή συνεδρίαση να καταγραφούν πτωτικές ”κορυφές” προς τις 2.260 μονάδες που θα προσφέρουν διέξοδο ρευστοποιήσεων σε όσους θέλουν να καταγράψουν κέρδη.

Η μετοχή της Εθνικής με τα σημαντικά χθες κέρδη, θα λέγαμε ότι αναλώθηκε σε μια κίνηση στήριξης και γοήτρου για αυτήν, που δεν χρειαζόταν η αγορά.

Σήμερα θα δοκιμαστούν τα 19 ευρώ για τη μετοχή της τράπεζας, όπως και το ενδεχόμενο να κινηθεί προς τα 20, σε μια προσπάθεια να πείσει ότι αυτή και πάλι θα οδηγήσει την επόμενη ”κούρσα”, καθώς η τιμή στόχος διαμορφώνεται στα 21,2-22 ευρώ.

Οι εξελίξεις από το μέτωπο της Εθνικής θα πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν σε ό,τι αφορά στο ποσοστό διάθεσης του 10% στους ξένους ενδιαφερόμενους.

Είναι γνωστό πως μέχρι στιγμής οι UniCredito, BNP Paribas, HSBC, Bank of New York βολιδοσκοπούν το ενδεχόμενο να αποκτήσουν στρατηγικό ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η κίνηση της μετοχής της Πειραιώς, καθώς ανακοινώνονται αύριο τα αποτελέσματα της τράπεζας, όπως και της 3Ε, από την οποία περιμέναμε καλύτερο ”κλείσιμο” χθες.

Θα πρέπει να προσεχθεί πως στη χθεσινή συνεδρίαση επιβεβαιώθηκαν δύο εκτιμήσεις. Η πρώτη αφορά στις αντοχές πολλών ”περιφερειακών χαρτιών”, με τρομακτική υπεραπόδοση (σε σχέση με το δείκτη), που σε κάθε διόρθωση υποχωρούν με ποσοστό πολλαπλάσιο αυτού της αγοράς.

Το δεύτερο αφορά σε μια κατηγορία μετοχών, που κρατά τα κέρδη και σε συνεδριάσεις όπως η χθεσινή. Χαρακτηριστική η περίπτωση θυγατρικών μετοχών της Βιοχάλκο, βεβαίως του ΟΛΠ, αλλά και από προχθές μετοχών εταιριών του ομίλου.

Φαίνεται ο όμιλος μετά την τακτική και εμπρόθεσμη καταβολή των υποχρεώσεων του, την περασμένη Δευτέρα, δείχνει διατεθειμένος να επανέλθει στο προσκήνιο της κατηγορίας του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v