Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης

Ο προϋπολογισμός του 2004, το χθεσινό κύμα βομβιστικών επιθέσεων στο Ιράκ, η άνοδος του δολαρίου, αλλά και η προγραμματική συμφωνία μεταξύ ΟΣΕ και Ναυπηγείων Σκαραμαγκά είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης
Ο προϋπολογισμός του 2004, το χθεσινό κύμα βομβιστικών επιθέσεων στο Ιράκ, η άνοδος του δολαρίου, αλλά και η προγραμματική συμφωνία μεταξύ ΟΣΕ και Ναυπηγείων Σκαραμαγκά είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης.

Ιράκ: Ένας ”άξονας” τρόμου συγκλόνισε χθες τον κόσμο, με διπλή φονική επίθεση στη Βαγδάτη και στην Ιερουσαλήμ, όπως αναφέρουν τα Νέα. Ανεξέλεγκτη τροπή λαμβάνουν οι εξελίξεις στο Ιράκ και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή μετά το χθεσινό κύμα βομβιστικών επιθέσεων, αλλά και την επανάληψη συγκρούσεων στο Αφγανιστάν, όπως τονίζει η Καθημερινή.

Φουντώνει το αντάρτικο μετά τη ”νίκη” των ΗΠΑ, σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, ενώ το Βήμα σημειώνει πως η χθεσινή τυφλή βομβιστική επίθεση αποτελεί ζοφερό προμήνυμα για το μέλλον του Ιράκ. Η Ημερησία προσθέτει πως υπήρξαν τουλάχιστον 17 νεκροί.

Κοινωνικό Πακέτο: Άρωμα προεκλογικών παροχών που αγγίζουν τα δυο δισ. ευρώ διαχέεται στην ελληνική κοινωνία και στις επιχειρήσεις προς εξυπηρέτηση των αναγκών ανάκαμψης του κυβερνώντος κόμματος, σύμφωνα με την Καθημερινή. Λύσεις στα σύνθετα και δυσεπίλυτα προβλήματα που υπάρχουν στους τομείς της απασχόλησης και της κοινωνικής ασφάλισης αναζητά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνηση, όπως αναφέρει το Κέρδος.

Προϋπολογισμός 2004: Κανένας νέος φόρος δεν πρόκειται να επιβληθεί το 2004, όπως αναφέρει η εφημερίδα τα Νέα, η οποία τονίζει πως η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης θα κινηθεί στους ρυθμούς των εκλογών. Το Κέρδος τονίζει πως η εμφανής προσπάθεια ενίσχυσης συγκεκριμένων οικονομικών ομάδων θα χαρακτηρίζει τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς.

Σύμφωνα με το Βήμα ”παγώνουν” για το 2004 φόροι, τέλη και αντικειμενικές αξίες, ενώ δεν αλλάζουν οι συντελεστές του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε τσιγάρα και ποτά. Σε αναθεώρηση των στόχων του προϋπολογισμού του 2004 οδηγούν τα κοινωνικά μέτρα που λαμβάνει η Χάρτα Σύγκλισης, οι αβεβαιότητες της προεκλογικής περιόδου, αλλά και οι αποκλίσεις του φετινού προϋπολογισμού, όπως τονίζει η Ναυτεμπορική.

Η Ημερησία επισημαίνει πως ο νέος προϋπολογισμός θα θέτει αυστηρά όρια στις δαπάνες των υπουργείων, ενώ συμπληρώνει πως θα υπάρχει πλαφόν για 3% στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και 5% στους μισθούς. Η Εξπρές σχολιάζει πως τα μεγέθη του υπό εκτέλεση προϋπολογισμού είναι απαγορευτικά για οποιαδήποτε ουσιαστική πολιτική παροχών το 2004.

Σοφοκλέους: Η πιο ελκυστική ανάμεσα σε δεκαπέντε ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές εμφανίζεται η Σοφοκλέους, με επιδόσεις υπερδιπλάσιες σε σχέση με τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ ο μόνος δείκτης που παρουσιάζει άνοδο ανάλογη του Γενικού Δείκτη είναι ο Nasdaq, τονίζει η Καθημερινή, ενώ η Εξπρές αναφέρει πως η κατοχύρωση κερδών πίεση την τελευταία ώρα τον Γενικό Δείκτη.

Δεν άντεξε η Σοφοκλέους, σύμφωνα με το Βήμα, και ύστερα από τρεις ανοδικές συνεδριάσεις υποχώρησε χθες οριακά κατά 0,15%. Η Ναυτεμπορική κάνει λόγο για έντονες διακυμάνσεις και ρευστοποιήσεις της τελευταίας ώρας οι οποίες και χαρακτήρισαν τη χθεσινή συνεδρίαση.

Δολάριο: Η αναπάντεχη πτώση του ηθικού, των αμερικανών καταναλωτών που κατέγραψε η μηνιαία έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, έφερε τα πάνω κάτω χθες στις αγορές κεφαλαίων και συναλλάγματος της Ευρώπης και των ΗΠΑ, τονίζει το Βήμα, συμπληρώνοντας πως το δολάριο συνεχίζει την ανοδική του πορεία, ενώ η Εξπρές σημειώνει πως η οικονομική ανάκαμψη δεν ευνοεί το ευρώ.

Σκαραμαγκά: Σε ”μαγική εικόνα” έχει μετατραπεί η διαφορά μεταξύ ΟΣΕ και Σκαραμαγκά, για την οποία όπως αναφέρει η Οικονομική Ελευθεροτυπία η ιδιοκτήτρια του ναυπηγείου γερμανική εταιρία απειλεί να το εγκαταλείψει, ενώ η Ναυτεμπορική σημειώνει πως η διοίκηση του ναυπηγείου εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαιώνει την πιθανότητα για συρρίκνωση της δραστηριότητας της εταιρίας.

Σύμφωνα με την Καθημερινή η προγραμματική συμφωνία μεταξύ ΟΣΕ και Ναυπηγείων Σκαραμαγκά για την κατασκευή και προμήθεια βαγονιών συνολικής αξίας 540 εκατ. ευρώ εξελίσσεται σε σύγκρουση των υπουργών Μεταφορών και Οικονομίας.

Τουρισμός: Την κάμψη του τουρισμού στην Ελλάδα δείχνουν τα στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών, σύμφωνα με την Καθημερινή, η οποία συμπληρώνει πως μετά την είσοδο της χώρας μας στο ευρώ τα νούμερα πλέον στηρίζονται σε δειγματοληπτική έρευνα που γίνεται στα σύνορα και στις εισόδους της χώρας.

Ακτοπλοΐα: Προς αναζήτηση ομάδας ερευνητών, η οποία θα διενεργήσει μελέτη για το κόστος των παρεχομένων ακτοπλοϊκών υπηρεσιών στο επιβατικό κοινό στις παρούσες συνθήκες βρίσκεται η ΡΑΘΕ, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Πληροφορική: Σοβαρό πλήγμα για τις εταιρίες πληροφορικής αποτελεί το ”πάγωμα” των επενδύσεων τεχνολογικού εκσυγχρονισμού του ιδιωτικού τομέα, όπως τονίζει η Ναυτεμπορική.

Σκάφη Αναψυχής: Οι ιδιοκτήτες των σκαφών θα μπορούν να συνιστούν ειδικού τύπου εταιρικά σήματα, ενώ θα απαλλάσσονται από το ΦΠΑ και θα πληρώνουν μειωμένο φόρο, όπως αναφέρει η Ημερησία.

Ολυμπιακοί Αγώνες: Θετικός για την πορεία της ολυμπιακής προετοιμασίας αλλά και για τα αποτελέσματα των δοκιμαστικών διοργανώσεων εμφανίστηκε χθες ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ, Ντένις Όσβαλντ, όπως σημειώνει η Καθημερινή, ενώ το Κέρδος συμπληρώνει πως ο κ. Όσβαλντ δήλωσε πως ”η Ελλάδα έχει τις προϋποθέσεις να διοργανώσει ”μαγικούς” αγώνες”.

ΔΕΗ: Αυξήσεις της τάξεως του 3% έρχονται στα τιμολόγια της ΔΕΗ, σύμφωνα με το Βήμα.

Εθνική Ασφαλιστική: Για μικρή ”σοδειά” ασφαλίστρων κάνει λόγο η Καθημερινή, ενώ η Ναυτεμπορική συμπληρώνει πως τα κέρδη της Εθνικής Ασφαλιστικής μειώθηκαν στο εξάμηνο κατά 52,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v