”Μυρίζει”... 2.300!

Ισχυρές δυνατότητες επέδειξε η αγορά με τον τρόπο που διέσπασε τις 2.200 μονάδες, ενώ και η υπέρβαση των 2.300 φαντάζει τεχνικά δυνατή. Σαφώς βελτιωμένη η οικονομική θέση αρκετών εισηγμένων, θετικό το σινιάλο από 3Ε, ενώ προσδοκίες καλλιεργούνται για τα αποτελέσματα της Πειραιώς.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στα 1,5 δισ. ευρώ αποτιμάται το πακέτο παροχών σε προεκλογική περίοδο που επισημοποιήθηκε χθες από τον αρμόδιο ΥΠΕΘΟ.

Σημαντικό μέρος αυτών των κεφαλαίων ευελπιστείται πως θα αντληθεί μέσω της αγοράς άμεσα (με το πρόγραμμα μετοχοποιήσεων), αλλά και έμμεσα από την κατά 150% αύξηση των εσόδων από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές.

Προφανώς ένα καλό χρηματιστήριο εξυπηρετεί τους ευρύτερους οικονομικούς και όχι μόνο σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Η αγορά εξέπληξε χθες, μόνο όσους επέστρεψαν από τις διακοπές τους. Για τους ”ενεργούς” παίκτες τα μηνύματα είχαν δοθεί από πλευράς ισχυρών αρχικά την Τετάρτη και δεόντως προς το ”κλείσιμο” της Πέμπτης.

Αιχμή ο τραπεζικός κλάδος αλλά με τη συνδρομή και των τηλεπικοινωνιών (προεξάρχων ο ρόλος του ΟΤΕ και της Cosmote) των κατασκευών, ενός σημαντικού τμήματος της μεσαίας κεφαλαιοποίησης αλλά και αρκετών ”περιφερειακών” μετοχών.

Τεχνικά ο τρόπος διάσπασης, χθες, των 2.200 μονάδων παραπέμπει στην ανάλογη κίνηση υπέρβασης των 2.100 μονάδων. Αυτό σημαίνει πως στην παρούσα φάση η αγορά μπορεί να προσεγγίσει τις 2.300 μονάδες και ενδεχομένως να τις υπερβεί.

Σε υψηλότερες τιμές θα κληθεί η επόμενη φουρνιά αγοραστών να λάβει θέση.

Από τον τραπεζικό κλάδο επιμένουμε στο επιθετικότατο διάγραμμα της Alpha, τον πρωτοκάθεδρο ρόλο της Εθνικής (με τιμή στόχο την υπέρβαση των 20 ευρώ), την αφύπνιση της Πειραιώς (λόγω της αναμενόμενης ανακοίνωσης καλών και ποιοτικών αποτελεσμάτων).

Παράλληλα στην περίπτωση του ΟΤΕ, ο βασικός ξένος πωλητής των προηγούμενων ημερών έχει ”ανακρούσει πρύμνα” και έχουν επανακάμψει οι αγοραστές με στόχο την υπέρβαση των 12 ευρώ.

Αυξημένες οι προσδοκίες από την Cosmote, την 3Ε, ενώ χρήζουν προσοχής οι θέσεις της Marfin Hellenic για Coca Cola-Tηλέτυπο και της Εθνικης για Ιντρακόμ-Ιντραλότ.

Σε νέα υψηλή τιμή χθες η Βιοχάλκο, καθώς έχει αφυπνιστεί συνολικά ο όμιλος, παραμένει υποτιμημένος ο κατασκευαστικός κλάδος (με την Ελληνική Τεχνοδομική να παραμένει η φθηνότερη του FTSE-20), τη μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων να κινείται προς την περιοχή της προσφοράς σε ότι αφορά στη συγχώνευση ΕΛΠΕ-Πετρόλα αλλά και επιμέρους τίτλων.

Είχαμε χαρακτηρίσει ως ”απόλυτο χαρτί” την ΕΧΑΕ που δικαιώνει τους διορατικούς. Δυνατή εμφανίζεται η ΕΥΔΑΠ, αλλά και η ΕΥΑΘ, ανεβάζει στροφές, η Μοτορ Όιλ, κατακτά νέα επίπεδα τιμών, η Γερμανός, στην Εθνική Ακινήτων οι βλέψεις είναι για υψηλότερα, όπως και για τα Folli Follie, ενώ ο ΟΠΑΠ αποτελεί τη σταθερή και μετρημένη δύναμη της αγοράς.

Συναλλαγές με άνοδο για μετοχές όπως ο Κυριακίδης, τον ”φθηνό” Κορασίδη, τον Χατζηιωάννου, την Εlmec, το Πλαίσιο, τα ΚΑΕ και αρκετών ακόμη τίτλων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v