3E: Αύξηση 182% στα κέρδη, δώρο 2 € στους μετόχους

Κατά 182,3% αυξήθηκαν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη της Coca–Cola 3Ε στο α’ εξάμηνο 2003 (48 εκατ. ευρώ), ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών, ενώ η διοίκηση ανακοίνωσε την πρόθεση για επιστροφή κεφαλαίου 2 ευρώ ανά μετοχή. Η συμφωνία για τη μετοχική σύνθεση. Πώς υποδέχτηκαν 5 ελληνικές ΑΧΕ τις ανακοινώσεις.

3E: Αύξηση 182% στα κέρδη, δώρο 2 € στους μετόχους
Σημαντική αύξηση των καθαρών κερδών ανακοίνωσε η Coca-Cola για το α’ εξάμηνο του 2003, ενώ παράλληλα η διοίκηση της εταιρίας ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προχωρήσει σε επιστροφή κεφαλαίου προς τους μετόχους ύψους 2 ευρώ ανά μετοχή.

Ειδικότερα, το διοικητικό συμβούλιο της Coca-Cola προσκάλεσε τους μετόχους σε έκτακτη γενική συνέλευση, που θα λάβει χώρα τη 15η Σεπτεμβρίου 2003, για να εγκρίνουν αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 518 εκατομμύρια ευρώ μέσω κεφαλαιοποίησης αποθεματικών.

Μετά τη λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων, θα συγκληθεί δεύτερη έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων για να εγκρίνει μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 473 εκατομμύρια ευρώ και επιστροφή κεφαλαίου σε όλους τους μετόχους ύψους 2 ευρώ ανά μετοχή.

Η επιστροφή κεφαλαίου θα χρηματοδοτηθεί μέσω της διεθνούς κεφαλαιαγοράς χρεογράφων και υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν ληφθεί όλες οι απαιτούμενες εγκρίσεις, η Coca-Cola αναμένει ότι η κεφαλαιακή αναδιάρθρωση και η επιστροφή κεφαλαίου προς τους μετόχους της θα ολοκληρωθεί το τελευταίο τρίμηνο του 2003.

Επιπλέον, ο όμιλος Kar-Tess θα μειώσει την άμεση συμμετοχή του στην κατά 9,4%, χωρίς ωστόσο να μεταβάλει το ποσοστό του στην εταιρία για διάστημα ενός έτους.

Ειδικότερα, οι δύο βασικοί μέτοχοι της Coca–Cola , ο όμιλος Kar-Tess και η εταιρία The Coca Cola Company συμφώνησαν να ανανεώσουν την υφιστάμενη συμφωνία μετοχών μέχρι τον Δεκέμβριο του 2008 και ως εκ τούτου η κοινή τους συμμετοχή στην Coca–Cola θα διατηρηθεί πάνω από το 50% του μετοχικού κεφαλαίου.

Ωστόσο, ο όμιλος Kar-Tess αποφάσισε να μεταβιβάσει το 9,4% της συμμετοχής του σε εννέα νομικά ή φυσικά πρόσωπα που θα υποδειχθούν από αυτούς, χωρίς κανένα από αυτά να κατέχει ποσοστό άνω του 2,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Coca-Cola και θα δεσμευτούν ότι δεν θα προβούν σε πώληση για δώδεκα μήνες.

Σε αυτό το πλαίσιο, η συμμετοχή του ομίλου Kar–Tess θα ανέλθει στο 30,4% επί του μετοχικού κεφαλαίου της Coca–Cola , με τη συμμετοχή της The Coca Cola Company να ανέρχεται στο 24%.

Οσον αφορά στη μετοχική σύνθεση στην παρούσα φάση, σημειώνεται πως ο όμιλος Kar-Tess ελέγχει το 40% του μετοχικού κεφαλαίου της , η The Coca Cola Company ελέγχει το 24%, ενώ ποσοστό 36% κατέχει το ευρύ επενδυτικό κοινό.

Σχετικά με τα μεγέθη εξαμήνου τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη της , αυξήθηκαν κατά 182,3% διαμορφούμενα στα 48 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με 16,9 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2002.

Σημειώνεται πως τα καθαρά κέρδη της ελληνικής εταιρίας εμφιαλώσεως ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών (Reuters) σύμφωνα με τις οποίες τα καθαρά κέρδη αναμενόταν να παρουσιάσουν άνοδο της τάξεως του 130% και να ανέλθουν στα 38,9 εκατ. ευρώ.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Coca–Cola αυξήθηκε στο πρώτο εξάμηνο κατά 1% και ανήλθε στα 1,95 δισ. ευρώ σε σχέση με 1,94 δισ. ευρώ πέρυσι, ενώ σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις ο κύκλος εργασιών αναμενόταν να διατηρηθεί στα περυσινά επίπεδα.

Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα της είναι βάσει των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων.

Επίσης, η The Coca Cola Company ανανέωσε τις συμβάσεις εμφιάλωσης, οι οποίες καλύπτουν τις 26 χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται η .

Οι νέες συμβάσεις, οι οποίες θα αρχίσουν να ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2004, θα έχουν αρχική διάρκεια δέκα ετών, έως τον Δεκέμβριο του 2013, με δικαίωμα προαίρεσης για περαιτέρω ανανέωση δέκα ετών (έως το 2023).

Τέλος, σημειώνεται πως η διοίκηση της εταιρίας προχώρησε σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για το σύνολο της τρέχουσας χρήσης.

Συγκεκριμένα, οι νέοι στόχοι της διοίκησης αφορούν σε αύξηση του όγκου πωλήσεων για το σύνολο του έτους η οποία αναμένεται να είναι στο κάτω μισό του στόχου του 7%-9%, ενώ η αύξηση στα EBITDA αναμένεται να είναι στο πάνω μισό του στόχου της διοίκησης για 11%-13%, με τα EBIT να ενισχύονται κατά 30%-35% έναντι του προανακοινωθέντων 25%-30%.

Τα καθαρά κέρδη εκτιμάται πως θα ανέλθουν στα 90 εκατ. ευρώ με 100 εκατ. ευρώ, έναντι της προηγούμενης προσδοκίας της διοίκησης για διπλασιασμό τους, ενώ παράλληλα η διοίκηση της εταιρίας εκτιμά πως το τρέχον έτος θα κλείσει με μια σημαντική βελτίωση στην Απόδοση Επενδεδυμένων κεφαλαίων (ROIC) κατά περίπου 150 μονάδων βάσης, περίπου 50 μονάδες βάσης ψηλότερα από τις προηγούμενες προσδοκίες της.

Πώς υποδέχτηκαν οι αναλυτές τις ανακοινώσεις της Τρία Έψιλον

Οπως αναφέρει η Marfin Hellenic στο πρωινό της report, η απόφαση της διοίκησης της Coca–Cola να διανείμει στους μετόχους δύο ευρώ ανά μετοχή εκτιμάται πως θα λειτουργήσει καταλυτικά, ενώ σε συνδυασμό με τα καλύτερα των αναμενόμενων οικονομικά μεγέθη εξαμήνου η μετοχή της εταιρίας εκτιμάται πως θα τραβήξει το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Εξάλλου, η Π&Κ Χρηματιστηριακή αναφέρει στο πρωινό της report πως διατηρεί τη σύσταση ”υπεραπόδοση”, ενώ συμπληρώνει πως, δεδομένης της νέας οδηγίας της διοίκησης, θα προσαρμόσει προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τα κέρδη του 2003.

Επίσης, η Π&Κ σημειώνει πως η μετοχή της Coca-Cola έχει αποδώσει υψηλότερα του Γενικού Δείκτη κατά 2,6% από την αρχή του έτους και διαπραγματεύεται 8,66 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων του 2003.

Επιπρόσθετα, η EFG Eurobank Securities επισημαίνει πως οι προοπτικές της εταιρίας παραμένουν θετικές, ενώ παράλληλα εκτιμά πως η διοίκηση της Coca-Cola θα επιτύχει τους στόχους της για αύξηση του όγκου των πωλήσεων κατά 7-9% και των λειτουργικών κερδών κατά 25-30%, καθώς τα σημάδια ανάκαμψης για τη θερινή σεζόν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Η Εθνική ΑΧΕ σχολιάζοντας τα μεγέθη εξαμήνου που ανακοίνωσε η Coca- Cola επισημαίνει πως τόσο τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων όσο και τα καθαρά κέρδη κινήθηκαν στο υψηλότερο εύρος των συγκλίνουσων εκτιμήσεων.

Σε προς τα πάνω αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για το ύψος των καθαρών κερδών της ελληνικής εταιρίας εμφιαλώσεως για το σύνολο του έτους προχώρησε η Alpha Finance.

Οπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, ως αποτέλεσμα της αναθεώρησης των εκτιμήσεων της διοίκησης για κέρδη ύψους 90 εκατ. ευρώ - 100 εκατ. ευρώ στο σύνολο της χρήσης, από 70 εκατ. ευρώ που ήταν αρχικά, προχώρησε σε αύξηση των εκτιμήσεων της, προβλέποντας καθαρά κέρδη 72,8 εκατ. ευρώ για το 2003.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, ότι στα αποτελέσματα εξαμήνου της εταιρίας αναφέρονται και οι ”Financial Times” στην ηλεκτρονική σελίδα τους, δίνοντας έμφαση στην προς τα επάνω αναθεώρηση των στόχων της επιχείρησης για το σύνολο του 2003, στα κέρδη, αλλά και στην απόφαση να διανεμηθούν 2 ευρώ σε κάθε μετοχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v