Ενα καλά ”φυλαγμένο” χρηματιστηριακό μυστικό...

Πότε πουλάμε; Όταν οι χρηματιστηριακές εταιρείες ανοίξουν διάπλατα τις πόρτες τους για να μας δώσουν αφειδώς πίστωση. Είναι το καλύτερο σημάδι. Τύφλα να έχουν όλοι οι insiders του κόσμου!

Ενα καλά ”φυλαγμένο” χρηματιστηριακό μυστικό...
Πότε πουλάμε; Όταν οι χρηματιστηριακές εταιρείες ανοίξουν διάπλατα τις πόρτες τους για να μας δώσουν αφειδώς πίστωση. Είναι το καλύτερο σημάδι. Τύφλα να έχουν όλοι οι insiders του κόσμου!

Προς το παρόν οι χρηματιστηριακές εταιρείες αρνούνται πεισματικά να ανοίξουν την κάνουλα των χρηματοδοτήσεων στους πελάτες τους. Δεν πιστεύουμε ότι φταίνε γι αυτό οι αυστηρές συστάσεις των χρηματιστηριακών αρχών, αλλά το γεγονός ότι οι ίδιοι χρηματιστές φοβούνται μήπως οι πιστώσεις γυρίσουν μπούμερανγκ στις εταιρείες τους και αυτές αντιμετωπίσουν νέο πρόβλημα κόκκινων κωδικών.

Όταν ξεθαρρέψουν οι χρηματιστές, θα έχουν στο μεταξύ ξεθαρρέψει και οι επενδυτές. Και θα είναι όλοι έτοιμοι να αναλάβουν μεγαλύτερους κινδύνους. Είναι το σημείο μηδέν. Εκεί όπου οι επιφυλάξεις αίρονται και η τρέλα αναλαμβάνει τα ηνία της αγοράς.

Όταν οι χρηματιστηριακές εταιρείες θα δανείζουν αφειδώς, θα συμβαίνει ταυτόχρονα και κάτι ακόμη. Θα υπάρχει ρευστότητα! Προσέξτε το αυτό. Διότι φαινομενικά υπάρχει ένας παραλογισμός.

Πώς είναι, δηλαδή, δυνατόν να θέλουν όλοι να αγοράσουν και ταυτόχρονα οι χρηματιστηριακές να έχουν στην διάθεσή τους ρευστότητα;

Το ”έξυπνο χρήμα” αγοράζει και πουλάει σε ανύποπτο χρόνο. Μαζί με αυτό κινείται και μία ολόκληρη στρατιά επενδυτών που έχει ”πρόσβαση” στα κέντρα ”αποφάσεων”.

Οι επενδυτές αυτοί δημιουργούν την υπερβάλλουσα ρευστότητα στις χρηματιστηριακές εταιρείες στις λεγόμενες ”κορυφές” της αγοράς. Όλα τα πράγματα στην αγορά έχουν την εξήγησή τους. Δεν συμβαίνει κάτι στην τύχη. Όλοι είναι μέρος ενός συστήματος μηχανών που δουλεύουν στην εντέλεια για να επιβεβαιώσουν στην πράξη όλους τους κανόνες της φύσης.

Πάρτε για παράδειγμα τους μικρούς επενδυτές. Είναι όλοι τους προσεκτικοί και ”μαζεμένοι”. Προς το παρόν κερδίζουν στα ”σίγουρα”. Κάτι ο ΟΠΑΠ, κάτι ο ΟΛΠ, το μεροκάματο βγαίνει και γλυκαίνονται. Ακόμη δεν έχουν βάλει τα ρέστα τους στην αγορά. Επειδή φοβούνται.

Όσο δεν τα βάζουν, είναι μάλλον απίθανο να ρευστοποιήσει το λεγόμενο ”έξυπνο χρήμα”. Για να ρευστοποιήσει θα πρέπει να υπάρχουν αγοραστές. Όλη αυτή η ιστορία μοιάζει με τον ποντικό και την φάκα. Ο ποντικός θα πρέπει να βρει λίγο τυρί στην φάκα για να τολμήσει να πλησιάσει και να ”ρισκάρει” το μέλλον του.

Ο ποντικός νομίζει ότι μπορεί και να την γλιτώσει. Όλοι εμείς οι υπόλοιποι ξέρουμε ότι από την στιγμή που δοκιμάσει να πάρει το τυρί από την φάκα είναι ”τελειωμένος”. Οι πιθανότητες να ζήσει είναι μικρότερες από το να κερδίσει τον πρώτο λαχνό του λαχείου...

Θανάσης Μαυρίδης


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v