Business is business!

Τα χρηματιστηριακά παίγνια ξεκινούν, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι τελειώνουν και με τον ίδιο ευχάριστο τρόπο. Είτε επειδή τελείωσαν τα λεφτά του λόμπι, είτε επειδή ο βασικός μέτοχος της εταιρείας ξύπνησε εκείνο το πρωί ανάποδα. Μην ζητήσετε εξηγήσεις! Θα έπρεπε να ξέρετε ότι στις ”δουλειές” συμβαίνουν αυτά τα πράγματα...

Business is business!
Ο κύριος τάδε σας ψιθυρίζει στο αυτί ότι η τάδε μετοχή θα πάει στα 6 ευρώ από τα 3 που είναι σήμερα. Πράγματι η κούρσα ξεκινά και εσείς μπαίνετε στα 4 ευρώ, αφού η πληροφορία ”επιβεβαιώνεται” στο ταμπλό.

Κι κάπου εκεί το παίγνιο λαμβάνει τέλος. Είτε επειδή τελείωσαν τα λεφτά του λόμπι, είτε επειδή κάποιος τρελός αποφάσισε να κάνει ένα νέο τρομοκρατικό κτύπημα, είτε επειδή ο βασικός μέτοχος της εταιρίας ξύπνησε εκείνο το πρωί ανάποδα. Μην ζητήσετε εξηγήσεις! Θα έπρεπε να ξέρετε ότι στις ”δουλειές” συμβαίνουν αυτά τα πράγματα...

Αυτό που μας προκαλεί εντύπωση είναι ότι κάνουν απανωτά limit up μετοχές εταιριών που μέχρι χτες οι βασικοί τους μέτοχοι δεν είχαν μαντίλι για να κλάψουν.

Τι έγινε άραγε ξαφνικά και είναι μέσα στην τρελή χαρά; Συνήθως συμβαίνει ένα από τα παρακάτω: Είτε οι τράπεζες βρίσκονται πνιγμένες με πάσης φύσεως δάνεια και αποφασίζουν να βάλουν ένα... ”χεράκι”, είτε οι βασικοί μέτοχοι ”παρκάρουν” τις μετοχές τους σε αξιόπιστους κυρίους της κοινωνίας της Σοφοκλέους, ελπίζοντας ότι με την άνοδο θα μπορέσουν κι αυτοί να βγάλουν στο τέλος κάτι τις.

Όποιο σενάριο κι αν εξελίσσεται, κάποιος θα πρέπει να κληθεί να πληρώσει τον λογαριασμό. Θα είναι οι τράπεζες, οι παίκτες, οι βασικοί μέτοχοι ή τα ”αθώα” πρόβατα;

Να κερδίσουν όλοι και να αποχωρίσουν βαθύτατα συγκινημένοι, κτυπώντας ο ένας τον άλλο στην πλάτη, είναι κάτι που συμβαίνει μόνο στο Hollywood. Η κουτοπόνηρη ελληνική συνταγή του ”αθώου” και πτωχού πλην τίμιου μικροεπενδυτή θα πρέπει να μας τελειώσει.

Όταν γνωρίζει κανείς την εικόνα μιας εταιρίας (υπάρχουν και ισολογισμοί βρε διάολε) και επιμένει να ποντάρει την περιουσία του σαν να παίζει στο καζίνο, δεν είναι, σίγουρα, αθώος. Ελπίζει, απλά, ότι θα μπορέσει να πηδήξει αυτός πρώτος από το τραίνο πριν πηδήξουν όλοι οι υπόλοιποι. Λες και εξαρτάται από τον ίδιο! Λες και αυτός οδηγεί την μηχανή. Αστειότητες...

Αλλά έτσι είναι αυτά τα πράγματα. Business is business και μετά από την απομάκρυνση από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.

Θανάσης Μαυρίδης

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v