Περιθώρια (νέας) ανόδου στις τράπεζες

Με το ”εξυπνο χρήμα” επικεντρωμένο στην υψηλή κεφαλαιοποίηση και ειδικότερα στις τράπεζες, όλα τα ανοδικά ενδεχόμενα (προς τις 2.500 μονάδες), είναι ανοιχτά. Αποστερείται όμως κεφάλαια και ρευστότητα από ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της αγοράς, συμπεριλαμβανόμενων και της υγιούς μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Στήριξη οι 2.260 και αντίσταση για σήμερα οι 2.326 μονάδες.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Είναι προφανές πως το ”έξυπνο” και ”βραχυπρόθεσμο” χρήμα θα παραμείνει επικεντρωμένο στον τραπεζικό κλάδο.

Οι κυοφορούμενες εξελίξεις, κυρίως όμως οι φήμες που δεν διαψεύδονται, ούτε από τους ίδιους τους τραπεζίτες (αφού του εξυπηρετούν στο παιχνίδι της ανόδου) κρατούν ”ζεστό” τον κλάδο.

Στις επόμενες 1-2 ημέρες κληρώνει για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, κάτι που προεξοφλεί και καλώς η αγορά, στα 10,5 ευρώ θέτει η UBS τον πήχη για την Πειραιώς, την οποία αναβαθμίζει, σημαντικά είναι τα έκτακτα έσοδα της Αγροτικής από το πρόγραμμα εξυγίανσης, ενώ η Εθνική συζητά με τη Morgan Stanley και την Citigroup τη διαδικασία διάθεσης του 10% σε ξένους θεσμικούς.

Το γεγονός ότι ο κλάδος ”κράτησε” χθες τις 4.150 μονάδες (έκλεισε στις 4.155), συνηγορεί και τεχνικά στο ενδεχόμενο περαιτέρω ανόδου. Για τον κλαδικό δείκτη οι επόμενες περιοχές αντίστασης διαμορφώνονται στις περίπου 4.490 μονάδες και 4.570 μονάδες.

Δηλαδή, ένα 8-10% υψηλότερα που σε επίπεδο Γενικού Δείκτη αντιστοιχεί με την προσέγγιση των 2.480-2.520 μονάδων. Εάν το κλίμα στη Νέα Υόρκη βοηθήσει, οι τράπεζες είναι αυτές που θα οδηγήσουν την αγορά προς τις 2.500 μονάδες.

Αυτό όμως πρακτικά έχει και μια παρενέργεια, που γίνεται εμφανής τις τελευταίες ημέρες στη Σοφοκλέους. Η ρευστότητα παραμένει επικεντρωμένη σε μετοχές του FTSE 20 και ειδικότερα των τραπεζών, αποστερώντας πολύτιμα κεφάλαια ακόμη και τον ΜΚ-40.

Για την ακραία περιφέρεια η κατάσταση είναι και θα γίνει δυσκολότερη στη συνέχεια, καθώς όπως σημειώναμε και χθες για πλειάδα μετοχών θεωρείται ανέφικτη η επαναπροσέγγιση των προηγούμενων υψηλών του Ιουλίου.

Κατά συνέπεια το χρήμα θα παραμείνει επικεντρωμένο στον 20άρη και μετοχές εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης. Δεν είναι τυχαίο ότι 13 ΑΧΕ προβλέπουν θεαματική άνοδο στα κέρδη της ΔΕΗ.*

Η EFG Eurobank εκτιμά ενίσχυση μεγεθών για την Hyatt, θεσμικοί τοποθετούνται στην μετοχών των Επιχειρήσεων Αττικής, του Άβακα, της Μηχανικής και ορισμένων ακόμη εταιριών αυτής της κατηγορίας.

Κεφάλαια προσελκύει η Folli-Follie, η Cosmote, ο ΟΠΑΠ, η ΕΥΔΑΠ, η Ελληνική Τεχνοδομική, ο Άκτωρ, η Chipita, και ορισμένες ακόμη αυτής της δυναμικότητας.

Αυτή την περίοδο των μεμονωμένων κινήσεων στην καλούμενη ”περιφέρεια”, θα ξεχωρίσουν επιμέρους κινήσεις όπως αυτές καταγράφονται για προφανείς λόγους στην Λάμψα, στον ανθεκτικό Μαθιό, στον Φοίνικα (η ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης θα καλύψει και την αύξηση μ.κ.), στα Ελληνικά Καλώδια, στον Κανάκη, στην ΕΧΑΕ, στο Αλουμίνιο της Ελλάδος, στον υποτιμημένο Ηρακλή, στον ΟΛΘ ή την Motor Oil.

Σε τέτοιες περιόδους είθισται να δηλώνει παρών ο όμιλος Κλωνατέξ, που χθες δημοσιοποίησε τα νέα μερίδια συμμετοχών στις θυγατρικές και τη μητρική του ομίλου. Άλλωστε στον όμιλο ”παίζεται” και το ενδεχόμενο συγχώνευσης των Γιαννούση-Lantec. (βλ. Ειδήσεις-Επιχειρήσεις, 25/08).

* Η υψηλή τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή της ΔΕΗ, δημιουργεί εύλογα προβληματισμό στο ΥΠΕΘΟ, καθώς εν όψει της επικείμενης μετοχοποίησης καθιστά μη ελκυστική τη μετοχή για το... πόπολο. Πολύ δύσκολα ο μικροεπενδυτής-μικροκαταθέτης θα εγγραφεί, όταν η τιμή θα κυμαίνεται στα 18-20 ευρώ.

Είναι σίγουρο πως το ΥΠΕΘΟ θα λάβει κάποια... διορθωτικής χροιάς μέτρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v