Παλινδρομικές κινήσεις στην αγορά

Τάσεις συσσώρευσης με ”γεύση” διόρθωσης έως και την στήριξη των 2.235-2.240 μονάδων, αλλά και επάνοδος σε υψηλότερα επίπεδα -με αιχμή τις Εθνική, Alpha Bank και Cosmote - καταγράφονται στη Σοφοκλέους, καθώς η αγορά επιχειρεί την αποκατάσταση των... υπερβολών που έχουν εκδηλωθεί σε όλο το φάσμα του ταμπλό.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σε ηπίων τόνων διόρθωση-συσσώρευση επιχειρείται να οδηγηθεί η αγορά. Με σημείο αναφοράς την περιοχή στήριξης των 2.235-2.240 μονάδων, καταγράφονται ”αμυντικές” κινήσεις με επίκεντρο και σήμερα κυρίως τραπεζικές μετοχές.

Το περίπου 2 ποσοστιαίων μονάδων εύρος διακύμανσης της μετοχής της Εθνικής που υποχωρεί προς τα 20 ευρώ, κάνει μέχρι στιγμής τη διαφορά στην αγορά μετοχών και ενισχύουν το ενδιαφέρον για ”πωλήσεις” στην αγορά παραγώγων.

Να σημειωθεί ότι οι συναλλαγές χθες στο ΧΠΑ ήταν σχεδόν διπλάσιες από αυτές της Δευτέρας με ορισμένους να τολμούν να παίξουν τον FTSE 20 προς χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Το στοίχημα για σήμερα στην αγορά είναι κατά πόσο θα κρατήσει τελικά τα 20 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, που στα τρέχοντα επίπεδα τιμών εξακολουθεί να προσφέρει σημαντικά κέρδη σε όσους είχαν τοποθετηθεί μέχρι και την περασμένη Πέμπτη.

Σε επίπεδο μετοχών, επιβεβαιώνεται η εκτίμηση πως επιμέρους τίτλοι ανθίστανται ή κινούνται καλύτερα από ό,τι ο Γενικός Δείκτης. Μεταξύ αυτών θα πρέπει να αναφερθούν οι Λιβάνης, Moda Bagno, Πλαίσιο, Motor Oil, Folli-Follie, Γενική Αποθηκών, ΚΑΕ, Olympic Catering και βεβαίως τις Panafon, OTE, που προσφέρουν πολύτιμες στηρίξεις στον FTSE 20.

Ζητούμενο για την επόμενη ώρα είναι η διατήρηση των τρεχόντων επιπέδων γύρω από τις 2.250 μονάδες, προκειμένου να μην δοκιμαστούν τα καθοριστικής σημασίας επίπεδα στήριξης μεταξύ 2.235-2.240 μονάδων.

Σημείωση: Έμπειροι αναλυτές ισχυρών χρηματιστηριακών αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στο εύρος των 2.235-2.240.

Θεωρούν πως ενδεχόμενη διάσπαση του επιπέδου θα μπορούσε να οδηγήσει το Γενικό Δείκτη προς το χαμηλότερα διαμορφωμένο ”κενό” του Γενικού Δείκτη, στις περίπου 2.090 μονάδες.

Αυτό το ενδεχόμενο δεν θα θέλαμε να το δούμε να επιβεβαιώνεται σε αυτή τη φάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v