Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης

Την αύξηση των δαπανών του δημοσίου, τους νέους ”κανόνες δεοντολογίας” των εφοριακών, την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας και τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία, τις εξελίξεις στον τραπεζικό χώρο, καθώς και τα αποτελέσματα εξαμήνου των εισηγμένων, σχολιάζει μεταξύ άλλων ο οικονομικός Τύπος της Τετάρτης.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης
Την αύξηση των δαπανών του δημοσίου, τους νέους ”κανόνες δεοντολογίας” των εφοριακών, την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας και τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία, τις εξελίξεις στον τραπεζικό χώρο, καθώς και τα αποτελέσματα εξαμήνου των εισηγμένων, σχολιάζει μεταξύ άλλων ο οικονομικός Τύπος της Τετάρτης.

Προϋπολογισμός: Ισχυρές πιέσεις στον κρατικό προϋπολογισμό του 2004, αλλά και των επόμενων ετών ασκούν οι υποχρεώσεις για πληρωμές χρεολυσίων του δημοσίου χρέους οι οποίες φτάνουν στα 27 δισ. ευρώ, όπως τονίζει η Ναυτεμπορική.

Σύμφωνα με το Βήμα η απειλητική αύξηση των δαπανών του Δημοσίου και οι αυξημένες ανάγκες για τα έργα της Ολυμπιάδας υποχρεώνουν τον υπουργό Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκη να βάλει ”φρένο” στα αιτήματα των υπουργών και στελεχών του κυβερνώντος κόμματος για απεριόριστες παροχές εν όψει των εκλογών.

Φορολογικοί Έλεγχοι: Τα 16 ”όχι” του καλού εφοριακού σύμφωνα με τον υπουργό οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη αναφέρει η Ημερησία, η οποία σημειώνει πως σε περιπτώσεις αδικαιολόγητης καθυστέρησης του ελέγχου θα αντικαθίσταται ο ελεγκτής, ενώ η Ναυτεμπορική τονίζει πως διασφαλίζεται η διαφάνεια στην επιλογή των προς έλεγχο επιχειρήσεων καθώς και η αντικειμενικότητα των αποτελεσμάτων τους.

Η Εξπρές τονίζει πως θα υπάρχει χρονικό όριο στους ελέγχους, ενώ συμπληρώνει πως τόσο ο έλεγχος όσο και το αποτέλεσμα θα ακολουθείται από έγγραφη αιτιολόγηση προς τους ελεγχόμενους, ενώ όπως αναφέρει το Κέρδος το υπουργείο αναγνωρίζει την άνιση μεταχείριση των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με το Βήμα, πρόκειται για τα πρώτα μέτρα προκειμένου να περιορισθούν τα φαινόμενα διαφθοράς – ”λαδώματος” που παρατηρούνται στον χώρο των φοροελεγκτών.

Καραμανλής: Καθησυχάζει τον επιχειρηματικό κόσμο ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κ. Καραμανλής λέγοντας πως δεν θα καταφύγει σε υποσχέσεις με δανεικά, όπως τονίζει η Ημερησία. Το Κέρδος αναφέρει πως σε χθεσινή συνάντηση των μικρομεσαίων με τον κ. Καραμανλή διατυπώθηκαν έντονοι προβληματισμοί για την παροχολογία που καλλιεργείται ενόψει της ΔΕΘ, καθώς και ανησυχίες ότι θα μετακυληθούν στις επιχειρήσεις.

Σοφοκλέους: Η κόπωση που διακρίνει εδώ και ορισμένες συνεδριάσεις τους τίτλους της μικρής κυρίως κεφαλαιοποίησης, σε συνδυασμό με την απουσία ρευστού έφεραν πτώση 1,8% στον Γενικό Δείκτη, σημειώνει η Εξπρές. Σύμφωνα με το Κέρδος η χθεσινή διόρθωση στη Σοφοκλέους ήταν ισχυρή με τις τράπεζες να λυγίζουν υπό το βάρος των ρευστοποιήσεων.

Η Ναυτεμπορική κάνει λόγο για νέα πτώση με έντονες ρευστοποιήσεις, ενώ προσθέτει πως οι αισιόδοξοι βλέπουν σύντομα άνοδο.

Παγκόσμια Οικονομία: Για αισιόδοξα μηνύματα για ανάκαμψη σε Γερμανία και ΗΠΑ κάνει λόγο η Ημερησία, σύμφωνα με την οποία ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης του γερμανικού ινστιτούτου Ifo έφτασε σε ύψος – ρεκόρ 14μήνου, ενώ παράλληλα αναφέρεται και σε άλμα του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ. Θετικά είναι τα μηνύματα από ΗΠΑ και Γερμανία όπως τονίζει το Κέρδος, το οποίο ωστόσο συμπληρώνει πως τα χρηματιστήρια έπεσαν, αφού οι καλές ειδήσεις είχαν προεξοφληθεί.

Μέτωπο Ακρίβειας: Αυξήσεις τιμών σε ψωμί και δίδακτρα προαναγγέλλονται σύμφωνα με την Ημερησία, η οποία σημειώνει πως το υπουργείο θέτει πλαφόν 4% στα δίδακτρα.

Πρόντι: Τον ρόλο του ευρώ στη διεθνή οικονομική αρένα ιεραρχεί ως σημαντικότερο θέμα ο προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ρομάνο Πρόντι, όπως αναφέρει η Εξπρές.

Τράπεζες: Για θερμό φθινόπωρο στον τραπεζικό κλάδο κάνει λόγο η Καθημερινή, η οποία τονίζει πως τότε θα διατεθούν το 10% της Εθνικής και το 9,5% της Εμπορικής, ενώ προσθέτει πως οι γάλλοι είναι διστακτικοί για την τελευταία.

Ακτοπλοϊκές: Βελτιωμένα θα είναι τα αποτελέσματα των ακτοπλοϊκών στο εξάμηνο, σύμφωνα με την Ημερησία, η οποία αναφέρει πως οι περισσότερες θα καταγράψουν συρρίκνωση των ζημιών, ενώ ορισμένες θα περάσουν στην κερδοφορία.

Τουρισμός: Στην τελική ευθεία βρίσκεται το θέμα της σύστασης της Ανώνυμης Εταιρίας Τουριστικής Προβολής και Μάρκετινγκ, που θα αναλάβει την τουριστική προβολή της χώρας στο εξωτερικό όπως τονίζει το Κέρδος.

Κατασκευαστικές: Σε ”χαρμόσυνο” μήνυμα από τις κατασκευαστικές, αναφέρεται η Ναυτεμπορική, η οποία τονίζει πως ετοιμάζονται για νέο ρεκόρ κερδών το 2003, δημιουργώντας προσδοκίες για καλές μερισματικές αποδόσεις.

Ολυμπιακή: Εντός της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Μεταφορών για τη δημιουργία της Νέας Ολυμπιακής Αεροπορίας, όπως αναφέρει το Βήμα.

ΕΤΑ: Το 25% των μετοχών της θα διαθέσει η ΕΤΑ στη Σοφοκλέους με την προσδοκία να εισπράξει 150 εκατ. ευρώ, όπως τονίζει η Ημερησία.

ΑΝΕΚ: Στα κέρδη επέστρεψε η ΑΝΕΚ στο εξάμηνο, όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική.

EasyJet: Κάθετη πτώση σημείωσε χθες η μετοχή της EasyJet μετά την πώληση από τον Στέλιο Χατζηιωάννου περίπου 8 εκατομμυρίων μετοχών, όπως αναφέρει το Βήμα.

Εξάμηνα: Στα αποτελέσματα εξαμήνου των εταιριών Everest, Μηχανική, Ελληνική Τεχνοδομική, Άκτωρ Βάρδα, αναφέρεται ο οικονομικός Τύπος της Τετάρτης, ενώ η Ναυτεμπορική τονίζει πως μέχρι τώρα τα αποτελέσματα εξαμήνου 87 εισηγμένων αποκαλύπτουν αύξηση κερδών κατά 15,9%

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v