Δοκιμασία για στηρίξεις και ψυχολογία

Το εύρος της διόρθωσης αλλά και κρίσιμα ψυχολογικά σημεία αναφοράς, θα δοκιμαστούν σήμερα. Η αγορά καλείται να επιβεβαιώσει τη μεσοπρόθεσμα ανοδική της φορά, αλλά και να επιχειρήσει την αποκατάσταση των... υπερβολών που έχουν εκδηλωθεί σε όλο το φάσμα του ταμπλό.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Παραμένει ως έχει η συμμαχία των ”τριών και ενός σωματοφυλάκων” της Σοφοκλέους. Το μέτωπο των ”ισχυρών” είναι αρραγές και ουδεμία ανησυχία θα πρέπει να καταλαμβάνει τους ενεργούς ”παίκτες” για τις μακροπρόθεσμες προθέσεις των ”τεσσάρων”.

Άλλωστε η χθεσινή διόρθωση εκτός από αναμενόμενη ήταν και επιβεβλημένη. Αποτελούσε κοινό μυστικό τις προηγούμενες ημέρες στην αγορά πως 3- 4 επενδυτικά σχήματα είχαν ”φορτωθεί” σημαντικές θέσεις μετοχών εταιριών μεσαίας κεφαλαιοποίησης περιμένοντάς τις να ακολουθήσουν την αντίδραση των τραπεζών.

Κάτι που δεν έγινε, και ορισμένοι εξ αυτών υποχρεώθηκαν, και λόγω τέλους μήνα, στο εσπευσμένο άδειασμα θέσεων. Αυτό εξηγεί το γεγονός της σημαντικής υποχώρησης πολλών μετοχών, που είχαν στα χαρτοφυλάκιά τους, οι οποίες σημείωσαν απώλειες πολλαπλάσιες του Γενικού Δείκτη.

Αντιθέτως μια ομάδα μετοχών με ενδεικτική την περίπτωση των Άβαξ, Γερμανός, Ελβάλ, Ελληνικών Καλωδίων, Elbisco, Ελτρακ, Επιχειρήσεις Αττικής, Ετέμ, Hyatt, Θεμελιοδομή, Ιασώ, Ιατρικό Αθηνών, Intralot, ΚΑΕ, Κορασίδης, ΜΕΤΚΑ, ΟΠΑΠ, Auto Hellas, Ridenco, Σαράντης, Chipita, Folli-Follie, Χατζηιωάννου, και ορισμένες ακόμη, εξακολουθούν να κινούνται κοντά στα υψηλά έτους.

Πρακτικά η ομάδα των μετοχών που δεν διορθώνει περισσότερο από το Γενικό Δείκτη και κρατά τα κέρδη, μπορεί να είναι η επόμενη φουρνιά επενδυτικών επιλογών. Στην πλειονότητά τους οι αναφερόμενες εταιρίες εμφανίζουν και βελτίωση αποτελεσμάτων στο εξάμηνο.

Τεχνικά το βάθος της διόρθωσης θα εξαρτηθεί από το ενδεχόμενο υποχώρησης του τραπεζικού δείκτη χαμηλότερα των 4.000 μονάδων (υψηλό έτους στις 4.207,95 μονάδες με χθεσινό κλείσιμο στις 4.022,22 μονάδες).

Τεχνικά η διόρθωση, όπως επισημαίνεται και σε αναφορές πρωινών χρηματιστηριακών (ενδεικτική η ανάλυση της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ), η διόρθωση από τα υψηλά των 2.326,58 μονάδων, τείνει να προσεγγίσει το 66%. Αυτό ίσως και να σημαίνει κάτι σήμερα, αύριο, λαμβανομένου υπόψη και του υψηλότατου τζίρου που πραγματοποιήθηκε χθες στην αγορά παραγώγων.

Σημείωση 1: Η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας οφείλει μια σαφέστερη απάντηση για το θέμα της πώλησης ”20 τόνων χρυσού” και αν ενδεχομένως αυτή η κίνηση αφορά και στην καταβολή του υψηλότατου μερίσματος στους μετόχους της.

Σημείωση 2: Αναγνωρίζοντας ως επίσημο ύψους πληθωρισμού το 3% η κυβέρνηση, προχωρά σε αύξηση των προστίμων του κώδικα οδικής κυκλοφορίας κατά 8- 10%.

Προφανώς δίνει το καλό παράδειγμα σε όλους εκείνους τους επιτηδευματίες, επιχειρηματίες, για αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, σε αντίθεση με τον ”εικονικό” πόλεμο κατά των τιμών που διεξάγει ο (βαλλόμενος και από το κόμμα του) υφυπουργός Ανάπτυξης. Όταν η πολιτική έχει... κοντά πόδια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v