Ομιλείτε την γερμανική;

Η Σοφοκλέους δεν είναι φθηνότερη από τις άλλες ”ώριμες” αγορές, όπως συνέβαινε μέχρι πριν από λίγους μήνες. Οπότε, το θέμα που τίθεται είναι αν ομιλούμε την γερμανική. ’Η έστω την αγγλική. Εκτός του ”πατριωτισμού” δεν βρίσκουμε άλλον λόγο για να επενδύσουμε σε ελληνικές μετοχές σ’ αυτές τις αποτιμήσεις.

Ομιλείτε την γερμανική;
Η Σοφοκλέους δεν είναι φθηνότερη από τις άλλες ”ώριμες” αγορές, όπως συνέβαινε μέχρι πριν από λίγους μήνες. Οπότε, το θέμα που τίθεται είναι αν ομιλούμε την γερμανική. ’Η έστω την αγγλική.

Εκτός του ”πατριωτισμού” δεν βρίσκουμε άλλον λόγο για να επενδύσουμε σε ελληνικές μετοχές σ’ αυτές τις αποτιμήσεις.

Είμαστε ακραίοι; Είμαστε το ίδιο ακραίοι με όταν γράφαμε ότι στις 1.500 μονάδες πολλές μετοχές ήταν σαφώς υποτιμημένες. Σήμερα δεν μπορούμε να ισχυριστούμε το ίδιο πράγμα. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά η Σοφοκλέους κάλυψε και το discount που την χώριζε από τις άλλες ευρωπαϊκές αγορές.

Η μεγάλη διαφορά της ελληνικής από τις άλλες ”ώριμες” αγορές είναι ότι οι άλλες είναι πράγματι αγορές ανά πάσα στιγμή. Στην Ελλάδα διανύουμε μεγάλα χρονικά διαστήματα που ουδείς ασχολείται με τις μετοχές και οι επενδυτές νιώθουν αμήχανοι και ανίκανοι να αντιδράσουν.

Στην Ελλάδα έχουμε, λέει, το πλεονέκτημα των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτό είναι αλήθεια. Όπως και το ότι έχουμε άλλα δέκα μειονεκτήματα.

Ξέρετε ποιο είναι το σημαντικότερο όλων.

Το γεγονός ότι το κράτος έχει κυρίαρχο ρόλο στα οικονομικά δρώμενα του τόπου και πάμε για εκλογές. Το σκηνικό αυτό το ζήσαμε το 2000 στην προεκλογική περίοδο, το ζούμε και πάλι σήμερα.

Αυτό που ίσως ξέχασαν οι ασθενείς σε μνήμη επενδυτές ήταν η περίφημη φράση του κ. Σημίτη ”ας πρόσεχαν”.

Είχε δίκιο ο άνθρωπος, όσο κυνικά και αν ακούστηκε. Κι έχουν άδικο όσοι έχουν σβήσει από την μνήμη τους όλη εκείνη την περιπέτεια.

Ο Δείκτης στις 3.000 μονάδες; Είναι πάρα πολύ πιθανό.

Δεν μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε γι αυτό, αφού δεν έχουμε στα χέρια μας ούτε το πεπόνι, ούτε το μαχαίρι. Ζητήστε τον χρησμό από τους αρμοδίους. Εμείς είμαστε αναρμόδιοι...

Θανάσης Μαυρίδης


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v