Αμετάβλητος ο δείκτης, κάτω η αγορά!

Μηδενική ήταν τελικά η μεταβολή σε επίπεδο του γενικού δείκτη μετά από μία νευρική συνεδρίαση σε εύρος διακύμανσης 44 μονάδων. ΟΠΑΠ - ΔΕΗ ξεχώρισαν από τα ”βαριά”, παρέδωσαν τα κέρδη οι τηλεπικοινωνίες και οι τράπεζες, στο 3/1 η σχέση πτωτικών προς ανοδικές.

Μηδέν, zero, rien, nada. Χρησιμοποιούμε και τις αντίστοιχες αλλοδαπές λέξεις, ακριβώς διότι η συγκεκριμένη κατηγορία επενδυτών είναι και αυτή που διαμόρφωσε τάσεις και διαθέσεις, τόσο στο άνοιγμα όσο και στο κλείσιμο.

Η σημερινή συνεδρίαση, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, αντικατοπτρίζει όντως την απόλυτη συσσώρευση, όπως πολύ εύστοχα είχε προβλέψει από το πρωί το site. Το αμετάβλητο κλείσιμο άλλωστε τα μαρτυρά όλα, αλλά θα πρέπει να επισημανθεί ότι η αγορά δεν κατάφερε να διατηρήσει και τη θετική επιρροή που άσκησαν στην έναρξη της συνεδρίασης και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Επίσης, τα πράγματα θα μπορούσαν όμως να είχαν εξελιχθεί πολύ πιο ικανοποιητικά, αν οι ”υπερβάσεις” των εκτιμήσεων των αναλυτών σε σειρά τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με βάση τα σημερινά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, μετουσιώνονταν σε διαρκές αγοραστικό ενδιαφέρον.

Εν πολλοίς όμως, φαίνεται πως είχαν προεξοφληθεί. Θέλετε επειδή ίσχυσε και το γνωστό ρητό ”αγόρασε την φήμη, πούλα στην είδηση”, θέλετε καθώς η αγορά δείχνει τεχνικά πως χρειάζεται μια περαιτέρω διόρθωση – την οποία έχουμε επισημάνει – θέλετε καθώς δεν έχει ανεβρεθεί ακόμα το νέο σημείο εξισορρόπησης, πολλοί οι παράγοντες που οδήγησαν στο ”ξεφόρτωμα” στα υψηλά.

Τα προαναφερθέντα αφορούν την υψηλή κεφαλαιοποίηση, και δη τις τράπεζες οι οποίες από κέρδη 2,87% ενδοσυνεδριακά βρέθηκαν να καταγράφουν στο κλείσιμο απώλειες 0,83%.

Όσον αφορά την ευρύτερη αγορά, η εικόνα δεν ήταν ούτε στα καλύτερα επίπεδα της ημέρας ικανοποιητική. Εμφανής εδώ η συνεχιζόμενη δυνητική προσφορά τίτλων, εξέλιξη που ουσιαστικά οδήγησε στην διατήρηση της σχέσης πτωτικών προς ανοδικών μετοχών στο 3 προς 1 υπέρ των πρώτων από τα μέσα της συνεδρίασης, αφού οι μετοχές σηματωροί δεν έπεισαν.

Εδώ, η αιτιολόγηση έγκειται στην επικείμενη λήξη του μήνα και συνεπώς στο απαραίτητο κλείσιμο του ”αέρα” που προκύπτει από την εφαρμογή του Τ+29.

Υπήρχαν όμως και κάποιες περιπτώσεις τίτλων, όπως λ.χ. του ΟΤΕ (-0,2%) που με τη συμπεριφορά τους έδειξαν πως όσοι επιδεικνύουν αυτή τη στιγμή υπερβάλλοντα ζήλο στην Ελλάδα, θεωρώντας ότι επειδή τα αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε καλύτερα του αναμενόμενου επίπεδα θα σηματοδοτηθεί αυτόματα η αθρόα προσέλκυση αλλοδαπών επενδυτών, μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσουν την στάση τους.

Διότι στα υψηλά της ημέρας (11,66 ευρώ) και δη στο ΙΔΙΟ ακριβώς επίπεδο τιμών που ξεκίνησε η οπισθοδρόμηση προς εβδομάδος εμφανίστηκε ο γνωστός αλλοδαπός επενδυτής, ο οποίος με την συμβολή και άλλων δυνάμεων, απλώς βρήκε καλύτερες τιμές για να μειώσει θέσεις.

Και για να επιδείξουν την έλλειψη εμπιστοσύνης, έστησαν και 56.000 τεμάχια προς πώληση στη μεσοσταθμική τιμή κλεισίματος, μόλις 10 σεντς πάνω από το χαμηλό ημέρας.

Θα χρειαστεί ίσως κάποια στιγμή να αναθεωρηθούν οι προσδοκίες. Διότι αυτή τη στιγμή η αγορά ανεβαίνει με λίγους και δη τις δεικτοβαρείς μετοχές, πέφτει όμως με πολλούς όπως επισημαίνουν έγκυροι χρηματιστηριακοί αναλυτές.

Δεν ισχυριζόμαστε πως η Σοφοκλέους θα διορθώσει έντονα βραχυπρόθεσμα. Κάθε άλλο, πιστεύουμε πως αν και το διεθνές κλίμα παραμείνει θετικό, οι εμπλεκόμενοι έχουν κάθε λόγο να διαμορφώσουν υψηλότερες αποτιμήσεις.

Σε αυτή την προσπάθεια όμως δεν θα συμμετάσχουν όλοι, και είναι απόλυτα θεμιτό, σε επίπεδα τιμών 60% υψηλότερα από αυτά του Μαρτίου, να δούμε τελικά ποίοι έχουν ”λόγους και προφάσεις” να αναρριχηθούν υψηλότερα, και ποίοι όχι.

Εξάλλου, με ΟΠΑΠ και ΔΕΗ να ενισχύονται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 1,5%, εξασφαλίζοντας μονομερώς το ουδέτερο κλείσιμο του Δείκτη, είναι προφανές πως πολλοί θεσμικοί επιστρέφουν σε τίτλους ”ποιότητας”.

Και οι τράπεζες, σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πλέον. Στον ίδιο βαθμό όμως, τα premium της τάξης του 1% στα ΣΜΕ, όταν αυτά εμφανίζονται, ορθώς αξιοποιούνται από τους θεσμικούς για arbitrage, και αυτό φρενάρει την άνοδο. Όπως έγινε και σήμερα.

Από Δευτέρα, που θα επανέλθει ο ”αέρας”, θα ξέρουμε σίγουρα περισσότερα...

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 191 εκατ. ευρώ (αυξημένη κατά 24,84% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 28,1 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκαν, 12 πακέτα συνολικά 1.264.620 τεμαχίων των ΚΑΕ στα 14,60 ευρώ, ένα πακέτο 218.000 τεμάχια της Ελγέκα στα 5,94 ευρώ, ένα πακέτο 91.600 τεμάχια της Κατσέλης στα 7,46 ευρώ και ένα πακέτο 200.000 τεμάχια της Cosmote στα 10,97 ευρώ.

Επίσης, ένα πακέτο 100.000 τεμάχια της Coca Cola 3E στα 17,50 ευρώ, δύο πακέτα των 70.000 τεμαχίων της Καθημερινής στα 9,20 ευρώ, ένα πακέτο 100.000 τεμάχια της Γερμανός στα 17,60 ευρώ, ένα πακέτο 60.000 τεμάχια της ΑΒ Βασιλόπουλος στα 11,60 ευρώ και ένα πακέτο 50 τεμάχια της Καρδασιλάρης στα 4,34 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v