Αλουμίνιον: Κάμψη 50,3% στα ΚΠΦ του ομίλου

Σημαντική κάμψη 50,3% στα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων και προ δικαιωμάτων μειοψηφίας παρουσίασε η Αλουμίνιον της Ελλάδος στο εξάμηνο, με τις πωλήσεις του ομίλου να συρρικνώνονται κατά 15,3%. Ανάλογη εικόνα εμφάνισε και η μητρική. Πώς σχολιάζουν το εξάμηνο Marfin και EFG Eurobank Securities.

Αλουμίνιον: Κάμψη 50,3% στα ΚΠΦ του ομίλου
Σημαντική κάμψη της κερδοφορίας ανακοίνωσε η Αλουμίνιον της Ελλάδος στο εξάμηνο, τόσο σε επίπεδο ομίλου όσο και σε επίπεδο μητρικής.

Ειδικότερα, βάσει της δημοσιευμένης λογιστικής κατάστασης του πρώτου εξαμήνου, τα έσοδα από πωλήσεις του ομίλου της Αλουμίνιον της Ελλάδος εμφανίζουν υποχώρηση 15,3%, καθώς ανήλθαν στα 161,14 εκατ. ευρώ σε σχέση με 190,32 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων και προ δικαιωμάτων μειοψηφίας παρουσιάζουν σημαντική υποχώρηση κατά 50,3%, διαμορφούμενα στα 11,49 εκατ. ευρώ, σε σχέση με 23,11 εκατ. ευρώ του πρώτου εξαμήνου του 2002, ενώ τα κέρδη προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας έφτασαν στα 11,4 εκατ. ευρώ έναντι 18,97 εκατ. ευρώ πέρυσι, μειωμένα κατά 39,9%.

Ανάλογη είναι η εικόνα που παρουσιάζει και η μητρική, καθώς οι πωλήσεις υποχώρησαν στο εξεταζόμενο διάστημα κατά 15,3% (στα 161,4 εκατ. ευρώ, έναντι 190,3 εκατ. ευρώ πέρυσι), με τα κέρδη προ φόρων να συρρικνώνονται κατά 48,2%, διαμορφούμενα στα 11,8 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια του περυσινού πρώτου εξαμήνου τα κέρδη προ φόρων είχαν επιβαρυνθεί κατά 4,14 εκατ. ευρώ από φορολογικούς ελέγχους, διαμορφούμενα στα 18,7 εκατ. ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο η κάμψη στα κέρδη προ φόρων της Αλουμίνιον της Ελλάδος διαμορφώνεται στο 36,9%.

H εταιρία στην ανακοίνωσή της τονίζει τη σημαντική κατά 23% υποχώρηση του δολαρίου έναντι του ευρώ καθόλη τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2003, η οποία, παρά τη σταθερότητα των τιμών του πρωτόχυτου αλουμινίου (το 2003 μέση τιμή LME-3 μηνών 1,383 δολάρια/τόνος έναντι 1,374 δολάρια/τόνος αντίστοιχα το 2002), συνέβαλε στη μείωση των τιμών του μετάλλου σε ευρώ κατά 18%.

Επίσης, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2003, ως αποτέλεσμα της κρίσης στο Ιράκ, επιβάρυνε το κόστος παραγωγής.

Εξάλλου επισημαίνει ότι οι εξελίξεις της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι του ευρώ και της οικονομικής συγκυρίας θα επηρεάσουν καθοριστικά την αγορά του πρωτόχυτου αλουμινίου διαμορφώνοντας αντίστοιχα τις αποδόσεις της εταιρίας.

Ανώτερα των προσδοκιών της χαρακτηρίζει η Marfin Hellenic τα αποτελέσματα εξαμήνου της Αλουμίνιον της Ελλάδος. Ειδικότερα, όπως σημειώνει η Marfin, παρά το γεγονός ότι η κάμψη των πωλήσεων ήταν χαμηλότερη των εκτιμήσεών της, το μικτό κέρδος το οποίο ανήλθε στα 23,95 εκατ. ευρώ υπερέβη κατά 4,1% τις προβλέψεις της.

Επίσης, υψηλότερα των εκτιμήσεων της Marfin κινήθηκε και το επίπεδο των EBITDA. Παράλληλα, όπως σημειώνει η χρηματιστηριακή, ελαφρώς χαμηλότερα των προβλέψεών της ήταν οι αποσβέσεις, ενώ υψηλότερα ήταν τα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα και τα έκτακτα έσοδα.

Σε αυτό οφείλεται σύμφωνα με τη Marfin η κατά 50% κάμψη των κερδών, τα οποία ωστόσο κινήθηκαν κατά 23,4% υψηλότερα των εκτιμήσεών της. Σε αυτό το πλαίσιο η Marfin αναφέρει πως πιθανότητα να αναθεωρήσει προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για το έτος.

Στον αντίποδα, η EFG Eurobank Securities αναφέρει πως τα μεγέθη εξαμήνου της Αλουμίνιον κινήθηκαν χαμηλότερα των εκτιμήσεών της.

Παράλληλα, η χρηματιστηριακή επισημαίνει πως παρά τις σχετικά καλύτερες τιμές στην αγορά αλουμινίου, η ”αδυναμία” του δολαρίου φαίνεται πως έχει επιβαρύνει σημαντικά τα μεγέθη της εταιρίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v