Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θα μπορούσε και... χειρότερα

Απόλυτα αναμενόμενη εικόνα με το μεγαλύτερο μέρος των εισαγόμενων και όχι μόνο πωλήσεων να επικεντρώνεται στους δεικτοβαρείς τίτλους του τραπεζικού κλάδου. Από τις μετοχές του FTSE διασώθηκαν με θετικό πρόσημο Βιοχάλκο, Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια, Intralot, Motor Oil. Νέο ιστορικό χαμηλό για ΤΤ, Aegean, Betanet, Τέρνα Ενεργειακή και Elbisco.

του Θ. Σταυρόπουλου

Συνεδρίαση απόλυτα αναμενόμενου σκηνικού που διεξήχθη εν μέσω αρνητικού διεθνούς κλίματος, και βέβαια, έπεισε και τους τελευταίους ότι οι πωλητές συνεχίζουν να έχουν τον πρώτο λόγο και να μην αλλάζουν διαθέσεις ακόμα και ”με έκτακτες αργίες”.

Η σημερινή για πολλούς ”εκδικητική” συνεδρίαση που έδειξε μέρος της δυσφορίας των ξένων χαρτοφυλακίων, θα μπορούσε να έχει και πολύ χειρότερα αποτελέσματα, καθώς τηρουμένων των αναλογιών, η τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών-πτωτικών μετοχών που διαμορφώθηκε στο 1 προς 2,4 ασφαλώς δεν ήταν και ότι χειρότερο.

Αντίθετα, η προσπάθεια που ξεκίνησε λίγο μετά τις 17:13 και ενώ ο Δείκτης βρισκόταν στο χαμηλό ημέρας, προκειμένου και με τη βοήθεια των δημοπρασιών να ανακτηθεί το ψυχολογικό όριο των 4.000 μονάδων τελικά, έστω και οριακά, δεν απέδωσε και ο Δείκτης έκλεισε χαμηλότερα, γυρίζοντας 17 μήνες πίσω.

Η τελική εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση είναι σαφώς καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αφού 6 τίτλοι κατόρθωσαν να κλείσουν τελικά με θετικό πρόσημο. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι πωλητές δεν ”πυροβόλησαν” ανηλεώς τις περισσότερες από τις δεικτοβαρείς μετοχές και κυρίως αυτές του τραπεζικού ταμπλώ.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου συντάσσονται με την πλευρά των απαισιόδοξων, εκτιμώντας ότι το γενικότερο κλίμα τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών δεν συνηγορεί για σημαντική ανοδική αντίδραση.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι κάθε ανοδική κίνηση θα είναι περισσότερο τεχνικού χαρακτήρα και ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε υψηλότερα επίπεδα.

Ξεκινώντας από τις μετοχές του FTSE, αρνητικότερος πρωταγωνιστής ο τίτλος της Αγροτικής που άνοιξε με απώλειες 9,64% και έκλεισε τελικά με απώλειες 12,65% καταγράφοντας χαμηλά 33 μηνών.

Δεύτερος σε απώλειες ο τίτλος του Μυτιληναίου (-7,02%) που με τη σημερινή του εικόνα επιδείνωσε σημαντικότατα τη διαγραμματική απεικόνιση και, εάν υποχωρήσει έστω και οριακά χαμηλότερα, δημιουργεί όλες τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τα 8,57 και 8,05 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, απώλειες μεγαλύτερες του 4% για Ελληνική Τεχνοδομική, MIG και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (έκλεισε σε νέα ιστορικά χαμηλά) και του 3% για Τιτάνα (κινείται σε χαμηλά 30 μηνών) και Πειραιώς (έκλεισε σε χαμηλό 19 μηνών).

Απώλειες μεγαλύτερες του 2% για ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Eurobank, αξιοσημείωτες απώλειες για Alpha Bank και αρνητικό κλείσιμο για ΟΤΕ, Εθνική (σε χαμηλό 15 μηνών), MPB και αμετάβλητος ο τίτλος της Τράπεζας Κύπρου.

Αντίθετα, κέρδη μεγαλύτερα του 2% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας για την Coca Cola, αξιοσημείωτα κέρδη για Βιοχάλκο, Intralot, Motor Oil και θετικό κλείσιμο για τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Ασφαλώς και δεν χρειάζονται ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις προκειμένου να γίνει αντιληπτό ότι η σημερινή συνεδρίαση επιδείνωσε περαιτέρω την τεχνική εικόνα. Μάλιστα, και όσον αφορά τον FTSE, είναι απόλυτα ενδεικτικό το τεχνικό σχόλιο της Fortius Finance που θεωρεί ότι κλείσιμο χαμηλότερα των 2.020 μονάδων μπορεί να στείλει τον εν λόγω δείκτη έως και 12% χαμηλότερα και συγκεκριμένα προς τις 1.830 και 1.800 μονάδες με ότι αυτό συνεπάγεται.

Οι πρώτες αντιστάσεις στις 2.055, 2.073, 2.090 και 2.103 μονάδες. Όμως, για να υπάρξουν σαφείς ενδείξεις ότι δεν πρόκειται για απλή αντίδραση αλλά για έναρξη σημαντικής ανοδικής κίνησης, ο εν λόγω δείκτης πρέπει να κλείσει πάνω από τη ζώνη 2.150-2.166 και σε δεύτερο φάση υψηλότερα της ζώνης 2.190-2.200.

Επιδεινούμενη και η τεχνική εικόνα του τραπεζικού δείκτη, που όχι απλά δεν πέτυχε να ανακάμψει υψηλότερα των 5.400 μονάδων, αλλά έχασε και τις 5.300 μονάδες και, εάν δεν δώσει άμεση ανοδική αντίδραση, θα αρχίσουν να κερδίζουν πόντους τα τρομολαγνικά σενάρια που υποστηρίζουν πιθανή υποχώρηση προς τη ζώνη 4.700 – 4.650 μονάδων.

Πτωτική συνεδρίαση μειωμένων συναλλαγών (ασφαλώς και λόγω μειωμένου ωραρίου) και στην αγορά παραγώγων, όπου διατηρήθηκαν οι υπάρχουσες αποτιμήσεις στα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με πτωτικό gap και, μην αφήνοντας περιθώρια ελπίδας, κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, επιδεινώνοντας την εικόνα του μετά το αρνητικό ξεκίνημα της Wall Street, υποχώρησε μέχρι τις 3.968,27 μονάδες, στις 17:30 βρέθηκε στις 3.997,48 με τις πρώτες δημοπρασίες να τον στέλνουν μέχρι τις 4.005,9 αλλά οι τελικές τον επανέφεραν χαμηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 4.000 και συγκεκριμένα, στις 3.999,42 μονάδες με απώλειες 1,32% ενώ ο τζίρος έφτασε τα 428 εκατ. από τα οποία τα 29,4 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Τηρουμένων των αναλογιών θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ανεκτή η τελική εικόνα, με 72 ανοδικές μετοχές έναντι 174 πτωτικών, όμως για 38 τίτλους οι απώλειες κυμάνθηκαν από 5-15,15%.

Τέλος, όσον αφορά τις επιμέρους μετοχές, προσπάθησαν να διακριθούν Κυριακούλης, Τεχνικές Εκδόσεις, Rainbow, Νεοχημική, Βασιλόπουλος, Nexans, Ευρωπαϊκή Πίστη, Μαϊλλη, Creta Farm, Λυμπέρης αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, οι συναλλαγές ήταν εξαιρετικά χαμηλές.

Τέλος, σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισαν Αεροπορία Αιγαίου, Betanet, Τέρνα Ενεργειακή και Elbisco.



Σημειώνεται ότι στη σημερινή συνεδρίαση δεν λειτούργησε τελικώς η Εναλλακτική Αγορά (ΕΝ.Α.).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v