Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank Sec: ”Συνιστά” αυξημένη ρευστότητα

Στην τρέχουσα συγκυρία αυξημένης αβεβαιότητας και υψηλής μεταβλητότητας για τους επενδυτές ενδείκνυται να διακρατούν αυξημένα επίπεδα ρευστότητας, αναφέρει η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων της Eurobank Sec. τονίζοντας πως κάποιες επιλεκτικές τοποθετήσεις έχουν σημαντικές πιθανότητες να προσφέρουν θετικές αποδόσεις στους επενδυτές.

Eurobank Sec: ”Συνιστά” αυξημένη ρευστότητα
Στην τρέχουσα συγκυρία αυξημένης αβεβαιότητας και υψηλής μεταβλητότητας για τους επενδυτές ενδείκνυται να διακρατούν αυξημένα επίπεδα ρευστότητας, αναφέρει η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων της Eurobank Sec. τονίζοντας πως κάποιες επιλεκτικές τοποθετήσεις έχουν σημαντικές πιθανότητες να προσφέρουν θετικές αποδόσεις στους επενδυτές.

Η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων της Eurobank EFG, στην οποία προΐσταται ο καθηγητής κ. Γκίκας Χαρδούβελης, εξέδωσε σήμερα το δεύτερο τεύχος του τρίτου τόμου της περιοδικής έκδοσης ”Οικονομία και Αγορές”.

Στο τεύχος αυτό φιλοξενείται άρθρο του σύμβουλου οικονομικών μελετών της Eurobank EFG και καθηγητή στο τμήμα χρηματοοικονομικής και τραπεζικής διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, κ. Δημήτρη Μαλλιαρόπουλου, και του οικονομικού αναλυτή της Eurobank EFG και υποψήφιου διδάκτορα στο τμήμα χρηματοοικονομικής και τραπεζικής διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, κ. Κωνσταντίνου Λαμπρινουδάκη, με τίτλο ”Διεθνής Αβεβαιότητα, Ομόλογα και Μετοχές”.

Η πιθανότητα ύφεσης στην οικονομία των ΗΠΑ και επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας έχει ενσωματωθεί σε σημαντικό βαθμό στις μετοχικές αποτιμήσεις, γεγονός που αντανακλάται στην απότομη πτώση των μετοχικών αγορών κατά τις πρώτες εβδομάδες του 2008.

Τα μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής που πάρθηκαν εσπευσμένα στις ΗΠΑ προκειμένου να ανακουφίσουν την οικονομία ανέκοψαν την έντονα πτωτική τάση που είχε διαμορφωθεί στις αρχές του έτους. Οι παράγοντες αστάθειας, όμως, που διατηρούν σε υψηλά επίπεδα την αβεβαιότητα σχετικά με το μακροοικονομικό περιβάλλον, δεν αφήνουν τις αγορές να προεξοφλήσουν ακόμα τις θετικές επιδράσεις που πιθανότατα θα έχουν τα μέτρα αυτά στην οικονομία, με αποτέλεσμα η μεταβλητότητα να διατηρείται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Η αυξημένη αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει το τρέχον οικονομικό περιβάλλον καθιστά οποιαδήποτε πρόβλεψη για την πορεία των χρηματιστηρίων ιδιαίτερα επισφαλή.

Ο υψηλός βαθμός αβεβαιότητας τροφοδοτείται από παράγοντες αστάθειας, όπως είναι η πιστωτική κρίση, η κρίση στην αγορά ακινήτων και το ράλι στις τιμές των εμπορευμάτων, καθώς δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο σε ποιο βαθμό αυτοί θα επηρεάσουν την οικονομία. Η διάψευση ή η επαλήθευση του σεναρίου για ήπια ύφεση στην οικονομία των ΗΠΑ και για επιβράδυνση στην παγκόσμια οικονομία θα διαμορφώσει κατά πάσα πιθανότητα και την περαιτέρω πορεία των αγορών, οι οποίες εκτιμούμε ότι θα συνεχίσουν να χαρακτηρίζονται από υψηλή μεταβλητότητα κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών, καθώς οι διακυμάνσεις θα είναι έντονες τόσο σε ανοδική όσο και σε καθοδική κατεύθυνση.

Η αντίθετη πορεία των χρηματιστηρίων και της αγοράς κυβερνητικών ομολόγων κατά το τελευταίο εξάμηνο είναι ένα χαρακτηριστικό το οποίο παρατηρούμε συστηματικά σε περιόδους αυξημένης οικονομικής αβεβαιότητας και ιδιαίτερα σε περιόδους ύφεσης της οικονομίας.

Η σχετική τιμή μεταξύ μετοχών και ομολόγων παρουσιάζει αξιοπρόσεκτη επαναληπτικότητα κατά τα τελευταία 30 χρόνια. Συγκεκριμένα, σε περιόδους οικονομικής ανάπτυξης οι τιμές των μετοχών αυξάνονται με ταχύτερους ρυθμούς από αυτές των ομολόγων, με αποτέλεσμα η σχετική τιμή τους να αυξάνει σημαντικά. Αντίθετα, σε περιόδους οικονομικής επιβράδυνσης ή ύφεσης η σχετική τιμή μειώνεται απότομα και προσεγγίζει ένα μακροχρόνιο επίπεδο ισορροπίας.

Κατά την τελευταία ανοδική αγορά, η οποία ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2003, οι μετοχές είχαν υπεραποδόσει των ομολόγων κατά 53% περίπου μέχρι τον Μάιο του 2007. Έκτοτε, η σχετική τιμή μετοχών έναντι ομολόγων έχει μειωθεί κατά 22%, αφού ο S&P έχει υποχωρήσει κατά 10% και ο ομολογιακός δείκτης έχει αυξηθεί κατά 12%.

Στην τρέχουσα συγκυρία αυξημένης αβεβαιότητας και υψηλής μεταβλητότητας, για τους επενδυτές ενδείκνυται να διακρατούν αυξημένα επίπεδα ρευστότητας. Εκτιμούμε όμως ότι κάποιες επιλεκτικές τοποθετήσεις έχουν σημαντικές πιθανότητες να προσφέρουν θετικές αποδόσεις στους επενδυτές:

(α) Αμυντικές θέσεις long-short σε μετοχές υψηλής έναντι τίτλων χαμηλής κεφαλαιοποίησης και αμυντικές θέσεις long-short σε μετοχές ανάπτυξης έναντι τίτλων αξίας: Όπως και σε προηγούμενες περιόδους οικονομικής επιβράδυνσης οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης υπεραποδίδουν αυτών της μικρής κεφαλαιοποίησης και οι μετοχές ανάπτυξης υπεραποδίσουν εκείνων αξίας.

Για τον λόγο αυτό τον Μάιο του 2007 είχαμε προτείνει αμυντικές θέσεις long-short σε μετοχές υψηλής και όχι χαμηλής κεφαλαιοποίησης και τον Σεπτέμβριο του 2007 προτείναμε αμυντικές θέσεις long-short σε μετοχές ανάπτυξης και όχι σε τίτλους αξίας (Global Economic & Market Outlook May and September 2007). Οι θέσεις αυτές (US large growth-small value) είχαν απόδοση 15% από τον Μάιο του 2007 (6,8% από τον Σεπτέμβριο του 2007), καθώς η διόρθωση στις τιμές των μικρών εταιριών αξίας ήταν μεγαλύτερη από αυτή στις τιμές των μεγάλων εταιριών ανάπτυξης. Θεωρούμε ότι η διατήρηση τέτοιων θέσεων μπορεί να προσφέρει ακόμη θετικές αποδόσεις αφού η οικονομική επιβράδυνση πλήττει περισσότερο τις μετοχές αξίας και τους τίτλους της μικρής κεφαλαιοποίησης.

(β) Αποφυγή κυκλικών κλάδων: Όσον αφορά στους επιχειρηματικούς κλάδους, η ιστορική εμπειρία δείχνει ότι οι πλέον ανθεκτικοί κλάδοι κατά τις τέσσερις τελευταίες υφέσεις ήταν αυτοί των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας, ενέργειας, τηλεπικοινωνιών και υγείας.

Επίσης, οι κλάδοι που έχουν ανακάμψει νωρίτερα κατά τις τελευταίες τέσσερις υφέσεις είναι ο χρηματοοικονομικός κλάδος και εκείνος των τηλεπικοινωνιών. Αν λάβει κανείς υπόψη του ότι οι μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου έχουν πιεστεί περισσότερο από τις υπόλοιπες στην τρέχουσα συγκυρία, αφού τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της πιστωτικής κρίσης, δεν αποκλείεται να είναι και αυτή τη φορά οι πρώτες που θα ανακάμψουν.

(γ) Θέσεις αγοράς σε εμπορεύματα (χρυσός και αγροτικά προϊόντα): Τα πολύτιμα μέταλλα και τα αγροτικά προϊόντα έχουν σημαντικές πιθανότητες να προσφέρουν θετικές αποδόσεις μέσα στο 2008 ακόμα και αν επιδεινωθεί περαιτέρω το μακροοικονομικό περιβάλλον.

Τα υψηλά επίπεδα αβεβαιότητας, η πτωτική πορεία του δολαρίου και οι πρόσφατες ανοδικές τάσεις του πληθωρισμού αναμένεται να ωθήσουν ακόμα υψηλότερα τις τιμές του χρυσού, ενώ το ελλειμματικό ισοζύγιο προσφοράς - ζήτησης, το οποίο έχει διαμορφωθεί σε πολλές αγορές αγροτικών προϊόντων, αναμένεται να ασκήσει ανοδική πίεση στις τιμές.

* Η πλήρης ανάλυση της Eurobank Sec. δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v