Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δύσκολα χάνονται οι 4.100 μονάδες...

Με την κερδοφορία των ελληνικών εταιριών στα 13 δισ. ευρώ, η αποτίμηση των 160 δισ. ευρώ για το σύνολο των εισηγμένων δεν δικαιολογεί περαιτέρω σημαντική υποχώρηση, κάτι που αποτυπώνεται από την αρχή του χρόνου στο… ταμπλό και όσες μάχες έχουν δοθεί πέριξ των 4.100 μονάδων. Υποτιμητική υπερβολή τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Απώλειες περίπου πέντε ποσοστιαίων μονάδων ”μέτρησε” την προηγούμενη εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης. Ως συνέχεια σε έναν αρνητικό Φεβρουάριο (-5,27%) και μίας γενικότερα αρνητικής εικόνας της αγοράς από την αρχή του έτους (-20,19%).

Με την συνολική αποτίμηση της αγοράς να διαμορφώνεται πλέον στα 160 δισ. ευρώ, τον πολλαπλασιαστή κερδών για τις μετοχές εταιριών του Δείκτη κοντά στο 12,4-12,8 και στο περίπου 12 για αυτές του FTSE, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ακριβή αγορά.

Με βάση και την μερισματική απόδοση, κοντά στο 4%, θα έλεγε κάποιος πως τα τρέχοντα επίπεδα τιμών προσφέρονται για τοποθετήσεις.

Όμως αυτοί που έχουν τον πρώτο λόγο είναι οι διαχειριστές ξένων επενδυτικών κεφαλαίων που ελέγχουν σχεδόν το μισό της ελληνικής αγοράς.

Εάν η Fidelity (η κάθε Fidelity) θεωρεί πως η τάδε τραπεζική μετοχή ή ο δείνα τίτλος μίας ελληνικής βιομηχανίας είναι ακριβός ή προσφέρει υπεραξίες και σε αυτά τα επίπεδα, θα συνεχίσει να πουλά.

Θα συνεχίσει να ρευστοποιεί εάν επιβαρυνθεί περισσότερο το κλίμα στις ξένες αγορές, ειδικότερα εάν επιβεβαιωθούν οι επιφυλάξεις ξένων αναλυτών πως το σύνολο των επισφαλειών που πρέπει να διαγραφούν συνολικά δεν είναι 400 αλλά 600 δισ. δολάρια.

Ωστόσο, σε ένα γενικευμένα αρνητικό περιβάλλον έρχεται η Citigroup να υπενθυμίσει ορισμένες αλήθειες. Όπως για παράδειγμα, το P/E των μετοχών εταιριών που συμμετέχουν στον Euro Stoxx 600 διαμορφώνεται στο 10, εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα των εταιριών φέτος.

Όμως ακόμη και εάν δεν συμβεί αυτό και η μείωση των οικονομικών μεγεθών είναι της τάξης του 20%-25%, ο σχετικός πολλαπλασιαστής διαμορφώνεται στο 15. Δηλαδή λίγο χαμηλότερα από τον μέσο όρο της τελευταίας εικοσαετίας.

Αυτό αποτελεί ένα σημείο αναφοράς, που υπό κανονικές συνθήκες καθιστά τις αγορές σε βάθος χρόνου ”αγοράσιμες”.

Στη δική μας την περίπτωση, εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των αναλυτών για κερδοφορία χρήσης κοντά στα 13 δισ. ευρώ, η αποτίμηση των 160 δισ. ευρώ για το σύνολο των εισηγμένων δεν δικαιολογεί περαιτέρω σημαντική υποχώρηση. Αυτό, σύμφωνα με την εκτίμηση αναλυτών, αποτυπώνεται από την αρχή του χρόνου στο… ταμπλό και όσες μάχες έχουν δοθεί πέριξ των 4.100 μονάδων.

Στο διήμερο 22-23 Ιανουαρίου βασικοί δείκτες και μετοχές δοκιμάστηκαν στο εύρος των 4.064-4.098 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη. Χθες ο Γενικός Δείκτης ”έγραψε” χαμηλό στις 4.091 μονάδες για να αντιδράσει στη συνέχεια προς τις 4.135 μονάδες.

Πιστεύουμε, καθ’ ότι παραμένουμε στο στρατόπεδο των συγκρατημένα αισιόδοξων, πως η περιοχή των 4.100 μονάδων δεν θα χαθεί τόσο εύκολα.

Θέλουμε να πιστεύουμε πως αρκετές εταιρίες, που σε αυτά ή και σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα αποτίμησης γίνονται πράγματι ελκυστικές, μπορεί να ”ξυπνήσουν” το επενδυτικό ενδιαφέρον. Μένει βέβαια να φανεί εάν το ίδιο εκτιμούν κυρίως οι ξένοι κυρίαρχοι της αγοράς μας.

Παραδίδουμε την αγορά στον κατά παράδοση αισιόδοξο φίλο Θ. Σταυρόπουλο, με την εκτίμηση και την προσδοκία πως επιστρέφοντας θα αντικρίσουμε κάτι καλύτερο.

Αποτελεί ευχή από την Τρίτη 11 Μαρτίου που θα τα ξαναπούμε, πρώτα ο Θεός, να αναφερόμαστε σε μία καλύτερη αγορά.

Μ. Γελ.

---------

Όπως σημειώνει και ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ: ”Για την επόμενη εβδομάδα αναμένουμε διατήρηση της μεταβλητότητας της αγοράς καθώς από την μία πλευρά τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα δεν συμβαδίζουν με την εικόνα του Γενικού Δείκτη, δημιουργώντας μια ιδιότυπη διελκυστίνδα απόψεων και αφορμών.

Σε επίπεδο πολλαπλασιαστών κερδών οι αποτιμήσεις έχουν ήδη προεξοφλήσει στα τρέχοντα επίπεδα, ισχυρά, την πιθανότητα μείωσης της εταιρικής κερδοφορίας κατά 15% την ίδια στιγμή που οι οδηγίες και εκτιμήσεις από τις διοικήσεις των κυριότερων εταιριών της αγοράς κινούνται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.

Αυτό και μόνο το γεγονός μας αρκεί για να θεωρήσουμε τα τρέχοντα επίπεδα ως υποτιμητική υπερβολή όπου οι στρεβλώσεις είναι θέμα χρόνου να τύχουν θετικής βελτίωσης”.

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 4.133,03 μονάδες, με εβδομαδιαίες απώλειες 4,99%, με αποτέλεσμα οι απώλειές του από την αρχή του χρόνου να διαμορφωθούν στο 20,19%. Ο FTSE 20 σημείωσε πτώση 6,10%, ο Mid 40 υποχώρησε κατά 2,72%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 3,27% χαμηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, με κέρδη ολοκλήρωσαν την εβδομάδα μόνο τρεις και συγκεκριμένα οι κλάδοι της Υγείας (2,17%), των Ασφαλειών (1,66%) και των Χημικών (1,15%), ενώ όλοι οι υπόλοιποι έκλεισαν με απώλειες.



Ειδικότερα, τις σημαντικότερες απώλειες κατέγραψαν οι κλάδοι των Τηλεπικοινωνιών (-7,80%), των Ταξιδιών και Αναψυχής (-7,04%), των Τραπεζών (-6,14%), των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-5,92%), των Κατασκευών και Υλικών (-5,54%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-4,97%) και των Προσωπικών και Οικιακών Προϊόντων (-4,35%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Mediterra (57,73%), Τρία Άλφα (ΠΟ 28,59%), Ελβιεμέκ (27,04%), Aspis Bank (11,79%), F.G. Europe (11,73%), Blue Star (11,26%), Σιδενόρ (9,92%), Αθηνά (8,53%), ΑΝΕΚ (ΠΟ ’90 8,43%) και Ξυλεμπορία (ΠΑ 7,96%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Multirama (-16,36%), Γιουρομπρόκερς (-16,24%), ΑΕΓΕΚ (-15,91%), Τράπεζα Κύπρου (-15,55%), Προοδευτική (-15,38%), Επίλεκτος (-15,25%), Κατσέλης (-14,02%), ΣΑΟΣ (-13,91%), Κούμπας (-13,81%) και Δρομέας (-13,33%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v