Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυπριακό... meltdown στη Σοφοκλέους

Ο τραπεζικός κλάδος (-4,05%) στέλνει χαμηλότερα προσδοκίες και ψυχολογία, με την τελική αναλογία ανοδικών-πτωτικών μετοχών να διαμορφώνεται στο 1 προς 8. Εξαιρετικά αρνητικά τεχνικά μηνύματα από τραπεζικό δείκτη και επιμέρους δεικτοβαρείς τίτλους. Sell off στο Χρηματιστήριο Κύπρου.

του Θ. Σταυρόπουλου

Συνεδρίαση που έστειλε σε ελεύθερη πτώση τιμές και ψυχολογία, επαναφέροντας και τα πλέον τρομολαγνικά σενάρια, με αποτέλεσμα, η τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών-πτωτικών μετοχών να διαμορφωθεί στο 1 προς 8.

Αφορμή για τις ισχυρές πιέσεις στην Ελληνική αγορά και του ξεπουλήματος στη Λευκωσία (-9,71%) αποτέλεσε η υποδοχή των αποτελεσμάτων 2007 της Τράπεζας Κύπρου, με πολλούς να προχωρούν σε σημαντικές περικοπές στην τιμή-στόχο της μετοχής.

Στο Χρηματιστήριο Κύπρου καταγράφηκε μαζικό sell off, με τον εκεί Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κατά 9,71% στις 3.355,2 μονάδες, επιβαρυμένος από την εικόνα των τραπεζικών μετοχών. Ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε κατά 10,24% στις 3.778,89 μονάδες.

Ασφαλώς, για πολλοστή πτωτική συνεδρίαση, στο στόχαστρο των πωλητών βρέθηκε η υψηλή κεφαλαιοποίηση (-3,31%) και ακόμη περισσότερο ο τραπεζικός κλάδος, του οποίου ο δείκτης έκλεισε με απώλειες 4,05%.

Σε ένα τέτοιο γενικότερο κλίμα, ασφαλώς και δεν θα μπορούσαν να αντιτάξουν αντιστάσεις μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, έστω και εάν έδειξαν σαφώς καλύτερη συμπεριφορά, τόσο ο FTSE M (-2,27%) όσο και ο FTSE S (-2,23%).

Ασφαλώς, ερωτηματικά δημιουργεί και ο καλλωπισμός που επιχειρήθηκε μετά τις 16:12 τόσο στο Γενικό Δείκτη όσο και σε επιμέρους δεικτοβαρείς τίτλους.

Στην περίπτωση του πρώτου, τα κέρδη ήταν περίπου 60 μονάδες. Από το χαμηλό των 4.148,59 μονάδων ο Δείκτης έκλεισε τελικά στις 4.208,34 και βέβαια, η ποσοστιαία μεταβολή από -3,89% διαμορφώθηκε τελικά στο -2,51%.

Από την περίπτωση των δεικτοβαρών μετοχών, ασφαλώς ενδεικτικότερη περίπτωση ο τίτλος της Τράπεζας Πειραιώς, ο οποίος στις 15:59 βρισκόταν στο χαμηλό των 18,72 ευρώ με απώλειες 9,91% για να κλείσει τελικά τη συνεδρίαση στα 20,40 ευρώ με απώλειες 1,83%.

Ενδεικτική η ατάκα του φίλου της στήλης κ. Μάνου Χατζηδάκη (Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ), ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι ”το ιππικό επενέβη προς το τέλος, έτσι ώστε η σημερινή πτώση να απασχολήσει μονόστηλα και όχι πρωτοσέλιδα στον οικονομικό Τύπο”.

Από εκεί και πέρα, είναι δεδομένο ότι η φορολογική ασάφεια, η συναλλακτική αδιαφάνεια και οι παρατεταμένες πλαγιοκαθοδικές διαθέσεις στις διεθνείς αγορές δείχνουν πολλά και δυσεπίλυτα προβλήματα για την αδύναμη Σοφοκλέους.

Συμπερασματικά, η περαιτέρω πορεία του Γενικού Δείκτη παραμένει συνδεδεμένη με τους δεικτοβαρείς τίτλους, οι οποίοι αν μη τι άλλο, θα πρέπει να επιλύσουν τουλάχιστον ”τις τεχνικές αβεβαιότητες” που τους αφορούν.

Η σημερινή συνεδρίαση και όσον αφορά την τεχνική εικόνα, μόνο τσικνοπέμπτη δεν θύμιζε, καθώς τόσο ο FTSE και πολύ περισσότερο δεικτοβαρείς μετοχές διέσπασαν θεωρούμενες ισχυρές μεσοπρόθεσμες στηρίξεις, προκαλώντας αν μη τι άλλο, προβληματισμό.

Ξεκινώντας από τον πρώτο, οι επόμενες στηρίξεις οριοθετούνται στις 2.130-2.120, 2.074, 2.054 και 2.030 μονάδες και οι πρώτες αντιστάσεις στις 2.180 και 2.210 μονάδες.

Όμως, για να υποστηριχθεί μετά σχετικής βεβαιότητας ότι κάτι αλλάζει, χρειάζεται κλείσιμο υψηλότερα των 2.254 μονάδων.

Προχωρώντας στον τραπεζικό δείκτη, που έχασε με εντυπωσιακή ευκολία τη θεωρούμενη ισχυρή στήριξη των 5.668 μονάδων, αν δεν τον κρατήσει η στήριξη στις 5.400 μονάδες, θεωρητικά θα επιταχύνει στροφές στη νότια κίνηση για να βρει την επόμενη ζώνη στήριξης στις 4.700-4.650 μονάδες.

Στους επιμέρους δεικτοβαρείς τίτλους, έχασαν τις θεωρούμενες ισχυρές μεσοπρόθεσμες στηρίξεις οι Αγροτική (3,44 ευρώ), Κύπρου (8,46 ευρώ) και ΟΤΕ (19 ευρώ) ενώ τα πράγματα ήταν σαφώς δυσκολότερα πριν την ανάκαμψη που σημειώθηκε στις 16:13.

Ειδικά για την περίπτωση του ΟΤΕ και εάν δεν κρατηθεί στη στήριξη των 18 ευρώ, θεωρείται τεχνικά πιθανό να κινηθεί προς τα 16,50 ευρώ, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Από τις μετοχές του FTSE 20, με αξιοσημείωτα κέρδη η μετοχή της Βιοχάλκο, θετικό κλείσιμο για τον Τιτάνα και αμετάβλητη η μετοχή της Coca Cola.

Αντίθετα και όσον αφορά τους αρνητικούς δεικτοβαρείς πρωταγωνιστές, με απώλειες 11,7% και κλείσιμο σε χαμηλό 16 μηνών η Τράπεζα Κύπρου ενώ ακολούθησαν με απώλειες 9,80% ο τίτλος της MPB και με απώλειες 6% η μετοχή της Intralot.

Από εκεί και πέρα, απώλειες μεγαλύτερες του 4% για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (έκλεισε σε νέο ιστορικό χαμηλό), του 3% για ΔΕΗ, Μυτιληναίο, Εθνική, του 2% για Ελληνική Τεχνοδομική, Motor Oil, ΟΤΕ, Alpha Bank και MΙG και αξιοσημείωτες απώλειες για ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Αγροτική, Eurobank και Πειραιώς.

Κατά τραγική ειρωνεία, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά, έφτασε μέχρι τις 4.345,74 μονάδες, όμως μετά τις 11:18 αποχαιρέτισε το θετικό πρόσημο για να κλείσει τελικώς εκεί που προαναφέρθηκε ενώ ο τζίρος έφτασε τα 688 εκατ. (να οι υψηλές συναλλαγές που συζητούσαν κάποιοι τις προηγούμενες ημέρες) ενώ από αυτά, τα 74,4 αφορούσαν πακέτα.

Ασφαλώς, με 29 ανοδικές μετοχές έναντι 234 πτωτικών, δεν χρειάζονται περαιτέρω σχόλια εκτός ίσως του γεγονότος ότι 31 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες από 6-11,7%.

Αξίζει υποσημείωσης το ντεμπούτο της Mediterra που έκλεισε με κέρδη 41,75% και με όγκο συναλλαγών 26.780 τεμάχια.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v