Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικά μηνύματα από ΕΤΕ-ΟΤΕ και τζίρο

Η σημερινή συνεδρίαση έδειξε ότι το ΧΑ περίμενε την πτώση για να ανεβάσει συναλλαγές και ενδιαφέρον. Από τους δεικτοβαρείς διακρίθηκαν Alpha και MIG, ενώ προβλημάτισαν για διαφορετικούς λόγους Εθνική, Τιτάνας και ΟΤΕ.

του Θ. Σταυρόπουλου

Πτωτική συνεδρίαση με το ΓΔ να κλείνει πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας και τη συναλλακτική δραστηριότητα να παρουσιάζει δύο όψεις καθώς έως τις 14.40 η κινητικότητα στο ταμπλό και κατ επέκταση και το ενδιαφέρον άγγιζαν το ναδίρ όμως από εκεί και πέρα και ενώ ο ΓΔ άρχισε να κινείται έντονα πλαγιοκαθοδικά οι συναλλαγές ανέβασαν βηματισμό ασφαλώς όχι λόγω αγοραστικού ενδιαφέροντος αλλά λόγω επιθετικότερων διαθέσεων από πλευράς πωλητών.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι όπως προαναφέρθηκε η έντονα καθοδική κίνηση του ΓΔ ξεκίνησε σαφώς νωρίτερα της ώρας που ανακοινώθηκαν τα πρώτα μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ.

Μάλιστα αρκετοί επαγγελματίες του χώρου δεν αποκλείουν το πρώτο ενδοσυνεδριακό πτωτικό κύμα να έχει σχέση και με τις σημερινές εξαγγελίες του ΥΠΕΘΟ σύμφωνα με τις οποίες θα καταργηθεί ο φόρος επί των πωλήσεων και αντ ΄αυτού θα εφαρμοστεί άλλος φόρος επί των υπεραξιών.

Οι ίδιοι επαγγελματίες επισημαίνουν ότι το εν λόγω μέτρο θυμίζει ”θόλο τοπίο” καθώς τουλάχιστον προς το παρόν ούτε ο χρόνος αλλά ούτε ο τρόπος εφαρμογής είναι γνωστός στους εμπλεκόμενους (ίσως δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη πτωτική κίνηση του ΓΔ ξεκίνησε λίγο μετά από αυτή την είδηση).

Από εκεί και πέρα στις 15.30 όταν και ανακοινώθηκαν οι παραγγελίες διαρκών αγαθών Ιανουαρίου στις ΗΠΑ που παρουσίασαν πτώση 5,3% όταν οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις έδειχναν προς το 4% επιδεινώθηκε το διεθνές κλίμα και βέβαια κάθετα κινήθηκε και το ΧΑ με το ΓΔ να χάνει 28 μονάδες σε μόλις 4 λεπτά (15.31 – 15.35).

Πολλά γράφθηκαν σήμερα και για τη χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα. Όμως μια προσεκτικότερη ματιά πιθανότατα θα παρατηρούσε ότι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του ταμπλό έχει ξεφύγει από τους χαμηλούς τζίρους και έχει περιέλθει σε συναλλακτική απαξίωση.

Έτσι ακόμα και αν ένα σημαντικό μέρος των συναλλαγών γίνεται εκτός οργανωμένης αγοράς είναι περίπου βέβαιο ότι αυτές θα αφορούν δεικτοβαρείς τίτλους ή μετοχές εταιριών που τα ξένα χαρτοφυλάκια διατηρούν αυξημένες θέσεις.

Πως όμως θα μπορούσε να εξηγηθεί ότι ελάχιστα λεπτά πριν το τέλος περισσότεροι από 125 τίτλοι (δηλαδή από το 1/3 των εισηγμένων) παρουσίαζαν συναλλαγές που δεν ξεπερνούσαν σε όγκο τα 5.000 τεμάχια;

Ασφαλώς η σημερινή συνεδρίαση το μόνο που πρόσθεσε στην τεχνική εικόνα είναι ανησυχίες. Έτσι και αναφορικά με τον FT 20 οι επόμενες στηρίξεις είναι στις 2.240, 2.230, 2210 και στη ζώνη 2.177, 2.166, ενώ οι πρώτες αντιστάσεις παραμένουν στις 2.260, 2.275, 2.287 και 2.310 μονάδες.

Ξεκινώντας από τις μετοχές του FT 20 τις καλύτερες εντυπώσεις απεκόμισε ο τίτλος της Alpha που κινήθηκε μόνιμα ανοδικά, αξιοσημείωτα κέρδη και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας για τη MIG και απλά κέρδη για Κύπρου και ΕΛΤΕΧ.

Αντίθετα στην πλευρά των αρνητικών πρωταγωνιστών επικεφαλής ο τίτλος του Τιτάνα (-4,17% και κλείσιμο σε χαμηλό 27 μηνών). Ακολούθησε ο ΟΤΕ (-3,52% που δικαίωσε το τελευταίο χθεσινό χρηματιστηριακό σχόλιο και το οποίο αναφερόταν της στήριξης στα 19 ευρώ).

Επίσης αξιοσημείωτες απώλειες και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας για την Εθνική που δεν κατόρθωσε να δώσει το τεχνικά ζητούμενο δηλαδή τρία κλεισίματα υψηλότερα των 39 ευρώ.

Από εκεί και πέρα απώλειες άνω του 2% για Βιοχάλκο, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο και ΤΤ, αξιοσημείωτες απώλειες για Πειραιώς, MPB, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και Intralot και πτώση για όλες τις άλλες μετοχές του FT 20.

Ο ΓΔ ξεκίνησε ελαφρώς ανοδικά έφθασε έως τις 4.382,29 αλλά έκλεισε στις 4.316,59 με πτώση 1,4%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 359 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 100,2 εκατ. ήταν πακέτα.

Πτωτική συνεδρίαση και για τα παράγωγα όμως τα ΣΜΕ της υψηλής επέδειξαν σαφώς καλύτερη συμπεριφορά. Από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη περιορίζοντας τις υποτιμήσεις.

Δεν εμπνέει αισιοδοξία η τελική εικόνα με 84 ανοδικές μετοχές έναντι 156 πτωτικών, ενώ από τους θετικούς πρωταγωνιστές ξεχώρισαν ΕΒΖ, Aspis Bank, Ασπίς Πρόνοια, Q&R, Βlue Star, Τεγόπουλος, Μεσοχωρίτης και FG Europe. Tέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΧΑΕ συμπλήρωσε 9 πτωτικές συνεδρίασεις στις τελευταίες 10.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v